用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行後備生問題
go

自行後備生問題 [複製鏈接]

自行兩間唔收,假設有一間係後備生,如果填表唔選做頭三志願,會唔會到時直接入到?
   0    0    0    0

Happy_agnel 發表於 24-4-13 11:38
自行兩間唔收,假設有一間係後備生,如果填表唔選做頭三志願,會唔會到時直接入到?
...
自行後備入同你3+30填乜無關係
後備入到都係會skip抽獎whatever填乜

...

自行後補入根本唔會進入大抽獎階段。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

唔需要在大抽獎填,如果係後備生變正選,自動就會變
唔會進入大抽獎(雖然你填咗表)

...
自行後備入咗就唔會去大抽獎。自行&大抽獎係2樣野,好多人自行2間都係跨區,大抽獎無得填番佢

好多人係 自行後備生, 而不自知,
去了直資,就自動放棄.

Chenglc 發表於 24-4-14 12:41
自行後備入咗就唔會去大抽獎。自行&大抽獎係2樣野,好多人自行2間都係跨區,大抽獎無得填番佢 ...

其實我都唔明自行嘅後補要嚟做咩。
如果呢round打完電話除非家長即時話唔讀,咁後補可以補上啦。
如果所有家長都話讀,咁後補生又點呢?如果我大抽獎唔係填番自行兩間,咁最後都係會入番自行?
如果而家係後補而冇offer,又take咗直資係放棄晒囉?
咁後補咪好唔抵?

pepper_mama 發表於 24-4-14 22:14
如果呢round打完電話除非家長即時話唔讀,咁後補可以補上啦。
如果所有 ...
game rules 無辦法

如果所有 ...
我大仔升中時,自行正取生都唔會有電話通知,依家咪已經叫完善咗,抵咗啦

PC9394 發表於 24-4-14 22:27
game rules 無辦法

咁我覺得做咩要設立後補生呢樣野?自行收唔足咪比位大抽獎囉,小一都係咁啦

Chenglc 發表於 24-4-14 22:56
我大仔升中時,自行正取生都唔會有電話通知,依家咪已經叫完善咗,抵咗啦 ...

冇電話通知都會有信正式通知嘛

pepper_mama 發表於 24-4-14 22:56
咁我覺得做咩要設立後補生呢樣野?自行收唔足咪比位大抽獎囉,小一都係咁啦
...
小一都有後補架

pepper_mama 發表於 24-4-14 22:57
冇電話通知都會有信正式通知嘛
以前正取生係咩都無通知

如果所有 ...

A校小明申請放自一, 小花放自二

B校小明申請放自二, 小花放自一

小明自一, 自二都取錄, 因A校小明放自一, B校就多咗個位, 後備補上

小花B校落空, A校自二成功, 最後可能佢成為後補入咗自一B校

還有其他如小英同去咗直資, A校B校雖成功, 咁A校B校又多出自行位由後備補上

所有自行後補入嘅都不會不會不會進行大抽獎!

選擇讀直資中學就要衡量自己係咪後補其中的一份子, 一但take offer, 就代表官津中學冇份㗎,包括後備生及大抽奬!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

pepper_mama 發表於 24-4-14 22:56
...

咁有學生自一自二都收,佢入自一,自二多左個位出黎,咁呢個位咪俾後補生

verykin 發表於 24-4-14 14:12
好多人係 自行後備生, 而不自知,
去了直資,就自動放棄.

請問自行備取生放棄左的學位,係咪就係最後叩門位?備取的比例係幾多?

qinqinyan 發表於 24-4-14 23:20
請問自行備取生放棄左的學位,係咪就係最後叩門位?備取的比例係幾多?
...

備取生冇人會放棄,因為當事人都唔知自己係備取生。 當有40個正選自行位,中學通常有40一50個後備生list(可能更多)後備生1号,後備生2号......至後備生50号。

叩門位係當年中一留班位剩餘的學位,視乎學校有多咗幾多個留班位。

或7月放榜後,有人放棄學位而多出嚟嘅學位,所以年年叩門位唔同數量。

qinqinyan 發表於 24-4-14 23:20
...

學生去了直資,, 就唔係<備取生>
自行備取, 再向後移....

回覆 pepper_mama 的帖子

首先早幾年, 係無正選通知lee 樣野, 所以結果都喺七月公佈。而放棄津校轉直津的情況仍會發生
而不嬲都有正選同後備名單, 只係以前唔會通知, 變成宜家正選會收到通知而已。

另外家長收到自行正選通知, 係無得揀要唔要 (就算家長話唔要, 由於學校已將名單交上教育局, 所以係改變唔到學校收左個學生的決定)

後備的用處, 其實係增加學生入讀心儀中學的機會, 中學又唔駛浪費左因為心儀學生比自一收左而騰出的學位. 如果無後備的話, 中學又浪費左部分自行學額, 想入心儀中學的學生又要喺大抽獎同其他學生爭入心儀中學

gracelam 發表於 24-4-14 23:33

備取生冇人會放棄,因為當事人都唔知自己係備取生。 當有4 ...

明白,謝謝
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊