用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 子非魚
go

子非魚   [複製鏈接]

今年升中很多有趣的見聞,令我深切體會到「子非魚」的道理,以下是幾個例子:

DGS 取錄,因想抽坑真而放棄
GHS 取錄,選同區津貼村校
SPCS 取錄,因自行中 SSGC 放棄

究竟是不是因為學費問題我不方便問家長,但頭兩個例子顛覆我想像,只能說每個人追求的都不一樣。

我的想法很簡單 - 追求卓越,所有能令孩子朝這方向走的我都支持,所以很難理解為什麼有些家長會放棄令小朋友更上一層樓的機會。當然,有經濟困難的例外。
   8    0    0    0

回覆樓主:

另外一個是學校收生的準則。

兩個同班小朋友自行報某港島 B1B 中學,考第一那位學霸沒被取錄,反而另一位成績中游的小朋友被正取。

當然上述都是個別例子,但多少反映學校與學生在配對事宜上存在很多不確定性,而且雙方的選擇也不見得完全理性。

每個人追求嘅卓越唔一樣,我的卓越是住山頂豪宅,他的卓越可能是在深水埗派飯。
學校收生不只看成績,否則教育局按成績分配學位就可以了,不用讓家長選擇。

bigbigsnake    發表於 24-4-17 08:49
ekhc    發表於 24-4-15 10:23

自行收生每間中學嘅準則都唔同。我以前任職過某間中學,自行有40個位,但有大約有10個位會留俾校委會委員d親戚朋友,剩低約30個位俾出面爭。當中又要預留一些學位俾區內相熟嘅小學,佢哋推薦嘅學生通常都係品學兼優,質素比較有保證。再剩低嘅就只有大約10個位公開競爭,呢個時候學校就會睇申請者嘅成績/RO/操行/獎項/面試……

ekhc    發表於 24-4-15 10:24

jiljill 發表於 24-4-14 09:58
今年升中很多有趣的見聞,令我深切體會到「子非魚」的道理,以下是幾個例子:

DGS 取錄,因想抽坑真而放棄 ...

你追求卓越,但更多家長追求信望愛,所以睇法未必一樣~

sydneywongaus    發表於 24-4-17 21:00
suki.ywk    發表於 24-4-15 12:42
ekhc    發表於 24-4-15 10:24
RainyRice    發表於 24-4-14 12:19

UTB 發表於 24-4-14 11:15
自行收生每間中學嘅準則都唔同。我以前任職過某間中學,自行有40個位,但有大約有10個位會留俾校委會委員d ...

嘩!原來咁難,冇諗過有人情位添!咁我都要返去讚下個女,雖然不是大滿貫,但佢自行都成功1間1A女校     

又係呢啲話題, 咁咪因為你覺得係某D學校先可以追卓越

放假仲成日上EK,你真係好得閒

jiljill 發表於 24-4-14 10:16
另外一個是學校收生的準則。

兩個同班小朋友自行報某港島 B1B 中學,考第一那位學霸沒被取錄,反而另一位 ...

老古董,好多小學級一到高中俾曾經小學級十幾的爬頭,所以你認知還是很窄。潛力股不可睇小。

ekhc    發表於 24-4-15 10:25

係咪真係有取錄到?(見到有人亂嗡!)

如果是經濟困難,一開始就不會去申請GHS,DGS或SPCS;
也可能是「雞頭鳳尾」的考量吧

cafeva 發表於 24-4-14 12:11
舊小學,3個有spcc offer都唔take,係有的!

ekhc    發表於 24-4-15 10:25

PTL_L 發表於 24-4-14 12:59
舊小學,3個有spcc offer都唔take,係有的!
揀直升?

UTB 發表於 24-4-14 11:15
自行收生每間中學嘅準則都唔同。我以前任職過某間中學,自行有40個位,但有大約有10個位會留俾校委會委員d ...

直資學校我不感驚訝﹐
但如果是津校﹐真的可以嗎???

1 同 3 都聽落好難反駁
尢其係 3
但又咁諗
會唔會人o地真係住響間學校隔離呢?

1 DGS 取錄,因想抽坑真而放棄
DGS 交通真係冇得輸
仲要坑真有好高機率抽唔到
除非佢係以運動取錄唔係以成績取錄
又或者屋企想省個錢移民
甚至佢只不過係借偽命題去炫耀

3 SPCS 取錄,因自行中 SSGC 放棄
SSGC交通跟本不見得方便
因為返學放學搭地鐵都要等Lift
區外人好多都約埋搭的士
唔熟SPCS真係唔知搞乜
不過SSGC DSE成績唔會比SPCS差
學校幫助到o既只係份卷同氣氛

2 GHS 取錄,選同區津貼村校
而我上年都做叩入o左 2 又唔要
雖然當日不斷懷疑自己有冇行錯
但見到結果極接近預期, 所以沒有煩惱
我列出以下問題理論上足夠唔去 2

1. 交通15分鐘差唔多唔洗行 vs 40分鐘要轉Van, 住得近可留校活動及容易約同學去街, 當多功課或考試時就見到所省下時間的利處
2. 6年冇得出街食 vs 第一年就出街食
3. 要融入6年富人小圈子 vs 人人重新認識
4. 入到去好難考級頭 vs 一入到去就可以爭級頭
5. 每級人數 2 百幾冇人識得你
6. 未到升中四都唔知入唔入到全理科 vs 未入到去就有信心入硬全理科
7. 學校大小新舊好似好大問題, 但當係學術型, 好多活動唔關你事就冇問題
8. 雖貴為4大女直, 但由於不是頂, 所以學生流失率超高, 年年都有好多人轉校或插班四圍走, 搞到選科隨機率太高, 隨時中三中四空降一堆他校級頭, 一腳踢晒D邊沿人去文商
9. 學生家庭富貴, 好容易就會移民, 交心朋友未畢業就走一大班, 要到高中才穩定
10. 其實B1A學校份卷都係以DSE為本去出, 所以難度相差不大, 如大家都係DSE唔係IB, 基本上冇太大分別

BB-Tiger    發表於 24-4-15 11:11

cafeva 發表於 24-4-14 13:06
揀直升?
應該加多個舊,係舊舊小學,去QC;舊小學上年一個棄spcc 揀直升!

時常聽到報QC的家長話,間學校有兄弟情.
反向看
如果學校教學要錢講錢,  仲有鬼 情義可言, 兄弟情? 師生情?
畢業左, 都唔會回母校.

PTL_L 發表於 24-4-14 13:17
應該加多個舊,係舊舊小學,去QC;舊小學上年一個棄spcc 揀直升!
揀qc都明白。直升又出過狀元,又同朋友一齊仲免費添都可以呀!

cafeva 發表於 24-4-14 12:11

仲未去考分班試,講乜都得~

捨 GHS 取同區津貼村校?是否指 保一?

有 MCS 唔要三大女直,你又點睇?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊