用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 直資小三想轉國際學校
發新帖回覆
go

[小學] 直資小三想轉國際學校 [複製鏈接]

小三男仔,對中文完全沒有動力,英文流利,寫就一般,想搵國際學校,希望近屋企(將軍澳),有冇用家介紹?
   1    0    0    0

suesuechoi 發表於 24-4-14 21:52
小三男仔,對中文完全沒有動力,英文流利,寫就一般,想搵國際學校,希望近屋企(將軍澳),有冇用家介紹? ...
咁你去參觀下Shrewsbury啦,咁近你屋企。識人住港島都讀。

回覆樓主:

將軍澳得幾間IS,FIS 要98% foreign passport holders,你有冇foreign passport? Shrewsbury 學費貴少少,設施比較好,評價都幾好;Invictus 學費平但冇設施,前排好似話管理有啲問題,但應該相對易入。

Local 小三,一般都已經IS year 4 (9-12月出世小朋友入 31/8 cutoff date嘅學校就可以小三= year 3),你而家考照計都係預考year 5,要pass entrance test 都唔易,考左有offer先諗。

如果肯去遠少少選擇都多,視乎你budget同有冇外國護照。ESF CWB可以試下排雖然好難有位,仲有藍田NAIS、東區KIS、北角KCIS。
以上好多小學部係跟英國課程,你如果想準備定assessment可以買幾本KS2 Year 4 英文、數學exercise睇下。

多謝分享,馬上做功課

已經小三 要轉一定轉一條龍啦  shrewsbury無中學 唔值得

回覆樓主:

我小朋友小二個時由直資轉左去國際學校 。 我都係由將軍澳轉,依家小朋友向太古 DSC.

報DSC前已報 ESF CWB,  有foreign pp. 到依家都未有 interview.

suesuechoi 發表於 24-4-14 21:52
小三男仔,對中文完全沒有動力,英文流利,寫就一般,想搵國際學校,希望近屋企(將軍澳),有冇用家介紹? ...

我仔又係小三,中文唔惦,英文靠自己考試全A,想諗定如果讀國際學校,到時行non jupas入返香港的大學競爭大嗎?

YFYIP 發表於 24-4-28 07:48

我仔又係小三,中文唔惦,英文靠自己考試全A,想諗定如果讀國 ...

港大定香港的大學?
如果後者,香港而家咁多大學都唔難
如果指定港大,正經讀書的都唔會太難,而家好多IS的IB 平均分都過三大收生cutoff, 將來唔知,因為愈來愈多non-jupas , 仲有班在外國考完A level又會返來報,另外又更多直私可能會攪A level,政策亦可以變例如某D科限non jupas quota, 所以都係兩手準備好D,通常都會報埋外國再揀。   
如果係純經濟考慮,香港讀IS其實平過boarding,
假設Y9去boarding 5年都250萬
夠在IS 小學讀到中學畢業了。

964000 發表於 24-4-28 10:15
港大定香港的大學?
如果後者,香港而家咁多大學都唔難
如果指定港大,正經讀書的都唔會太難,而家好多IS ...

入香港的大學啊~依加仔小三,住九龍區,請教下有冇D有埋中學的國際學校可推介下..父母英文唔叻,放仔入國際學校 會否幫唔到仔,反而仲衰?

YFYIP 發表於 24-4-28 11:15
入香港的大學啊~依加仔小三,住九龍區,請教下有冇D有埋中學的國際學校可推介下..父母英文唔叻,放仔入國 ...

小三即英制Year 4, 算高小,對小朋友英文有一定要求,寫作方面可能要外補。
如果家長英文唔叻,但係有足夠預算去補習,唔係猛猛緊入IS, Year 4應該適應到嘅。
問題係小學都重視家校溝通,其中一個家長睇得明英文通告同聽到西人講英文,會比較穩陣。

YFYIP 發表於 24-4-28 11:15
入香港的大學啊~依加仔小三,住九龍區,請教下有冇D有埋中學的國際學校可推介下..父母英文唔叻,放仔入國 ...

九龍好多IS有中學, 睇你要求和budget,其實如果有校車到, 香港新界也可以考慮
九龍中/西定九龍東?
九龍:
NAIS
Stamford
Kellet
澳洲國際
CAIS
美國國際
Yew Chung
父母的心態可能比英文程度對子女的學習更大影響。

發表於 前天 22:38 |只看該作者
Roobu 發表於 24-4-26 00:17
我小朋友小二個時由直資轉左去國際學校 。 我都係由將軍澳轉,依家小朋友向太古 DSC.

報DSC前已報 ESF CWB ...

請問你個小朋友需要用幾耐適應學校生活?我最近都想將小朋友(而家讀小五)轉去DSC,但有啲擔心適應學校生活問題。

發表於 前天 22:59 |只看該作者
我小朋友小二下學期轉 唔夠一個月就已經好適應晒 。 你可以試吓打去學校問下可唔可以安排school tour. 帶埋小朋友去感受下

發表於 前天 23:36 |只看該作者
Roobu 發表於 24-5-7 22:59
我小朋友小二下學期轉 唔夠一個月就已經好適應晒 。 你可以試吓打去學校問下可唔可以安排school tour. 帶埋 ...

請問interview 係咪只見小朋友?還是要見埋家長?(emoji)

發表於 昨天 00:16 |只看該作者
做 interview 同 assessment 小朋友自己見 之後 interviewer 再同我地講解返 。

發表於 昨天 22:23 |只看該作者
Roobu 發表於 24-5-8 00:16
做 interview 同 assessment 小朋友自己見 之後 interviewer 再同我地講解返 。

謝謝分享(emoji)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊