用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除啟基/救恩/嶺小外,還有類似教學理念的小學嗎? ...
go

除啟基/救恩/嶺小外,還有類似教學理念的小學嗎? [複製鏈接]

我女女讀啟思想搵間讀書壓力無咁大嘅小學
心儀啟基/救恩/嶺小
請問除咗呢3間,仲有教學理念相近的小學推介嗎?
希望搵間會刻意減輕學生功課考試壓力、著重多元發展同關愛嘅學校
   1    0    0    0

wonderfuls 發表於 24-4-20 21:59
心儀啟基/救恩/嶺小
請問除咗呢3間,仲有教學理念相近的小學推介 ...

港同、赤提

禮賢 。好關愛 ,小朋友讀得好開心

回覆 CChoho 的帖子

之前做research無留意呢間學校,啱啱上網睇係我心儀嘅學校類型,謝謝你!

啓思小學?IB school

回覆樓主:

YMCA,英式私小,老師有愛心、有耐性、關心學生,大部分小朋友喜歡看書,返學好開心!

心儀啟基/救恩/嶺小
好多年前睇過幾次啟思的辯論
見佢o地說話同津校完全唔同
會將一D津校嚴格的規則視如無物
仲以為o個度應該幾開心愉快冇乜壓力
(除o左學費有壓力之外...)

heidya    發表於 24-4-23 09:44

心儀啟基/救恩/嶺小

你係幼稚園上小學定要插班?以我理解,你嗰幾間已經係啱你嘅目標。如果初小要少功課,可以考慮埋SMC。

TAIOU4 發表於 24-4-22 01:55
好多年前睇過幾次啟思的辯論
見佢o地說話同津校完全唔同
會將一D津校嚴格的規則視如無物

有朋友嘅小朋友讀緊初小,話功課量係比佢哋預期嘅多,不過又未至於要佢哋要轉校咁囉。

回覆 rabbitsecret 的帖子

多謝建議,啟思小學當然都有考慮過,但學費對我嚟講比較貴,而且怕入到去讀會有更多其他難以負擔嘅費用,如果小朋友參與唔到又怕唔開心,所以都係放棄apply

回覆 CR400AF 的帖子

係幼稚園準備讀小學,以上3間都係我心儀,但都擔心無offer,所以希望有心儀嘅都報晒佢,唔想miss任何一間,因為我住個區無呢類學校,所以唔想等派位
SMC等我做做research,謝謝你

其實讀啟思都有家長去到五年班呈分時, 先突然叮一聲知道要呈分而立即四處搵補習, 但當時先搵先發現太遲
除非一心想送小朋友讀啟中, 或者國際學校

我小朋友讀左2年啟思, 之後轉去讀津校, 真係所有自信心, 能力, 自立和積極學習態度都係津校到建立返黎, 比起響啟思開心好多, 當然唔同小朋友, 家庭背景和支援方面都有唔同的考量

minichong28 發表於 24-4-22 09:55
其實讀啟思都有家長去到五年班呈分時, 先突然叮一聲知道要呈分而立即四處搵補習, 但當時先搵先發現太遲
除 ...

除非一心諗住直上,否則有呈分點都好過無呈分,起碼可以去其他學校啦。

minichong28 發表於 24-4-22 09:55
除 ...

請問點解響啟思會唔開心?我以為係超級happy school ... 本身對呢間都有興趣tim... thank you!

唔係讀得唔開心, 只係唔轉去其他環境, 無比較之下, 點知自己其實係咪真係開心呢
因為hea而開心? 因為無人俾壓力而開心?

但都有人因為有成功感, 滿足感而開心既

所以睇父母想要咩, 同埋考慮各方面既配合和支援, 有啲父母想俾左學費, 咩都好少理, 唔緊要, 唔好到時呈分突然叮一聲發現想考B1學校, 先至四圍搵地方補習去谷小朋友

minichong28 發表於 24-4-22 11:13

唔係讀得唔開心, 只係唔轉去其他環境, 無比較之下, 點知自己其實係咪真係開心呢 ...

謝謝!因為小朋友都幾硬頸但又怕國際學校Hea得滯,請問你覺得啟小程度OK嗎?同埋有冇愛心?thank you!

rabbitsecret 發表於 24-4-22 11:57
謝謝!因為小朋友都幾硬頸但又怕國際學校Hea得滯,請問你覺得啟小程度OK嗎?同埋有冇愛心?thank you!
...
啟小程度一般, 不能同進取型既津校比較既, 如果你唔想小朋友落後, 外補係必須
老師都有愛心, 有積極又有啲無咁積極, 校長做到同小朋友們打成一遍

minichong28 發表於 24-4-22 12:05
啟小程度一般, 不能同進取型既津校比較既, 如果你唔想小朋友落後, 外補係必須
老師都有愛心, 有積極又有啲 ...

謝謝回覆!想問吓佢IB呢個framework係咪真係令到啲小朋友會有多啲學習興趣?

rabbitsecret 發表於 24-4-22 12:14
謝謝回覆!想問吓佢IB呢個framework係咪真係令到啲小朋友會有多啲學習興趣?
...

um...我地只係讀咗2年, 只能講未感受到,但提提啟小係行中文IB喔, 個人認為屋企有英文語境會好啲, 否則英文一定要外補

minichong28 發表於 24-4-22 13:03
um...我地只係讀咗2年, 只能講未感受到,但提提啟小係行中文IB喔, 個人認為屋企有英文語境會好啲, 否則 ...

請問其實如果佢同津小比較係有咩好咗?因為學費都幾貴,都真係有啲猶豫,thank you!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊