用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高材通子女可否參加大抽獎?
樓主: littletigerbb
go

高材通子女可否參加大抽獎?   [複製鏈接]

TAIOU4 發表於 24-4-26 13:36
定條Rule
以本地學費讀完大學5年內不可在本港以外地方工作好唔好???

有唔同。港人子女,父母或多或少對本地有貢獻。
高才通,政府原本已經用一些優厚條件吸引佢哋來香港,如果子女用番本地人價錢讀完大學即走,咁樣做是否正確值得打個問號?

Cisssy 發表於 24-4-26 14:27
高才通,政府原本已經用一些優厚條件吸引佢哋來香港,如果 ...

你覺得貢獻用咩方法來衡量?繳稅額? 有可能高才通人士仲高D

高才通,政府原本已經用一些優厚條件吸引佢哋來香港,如果 ...

咁睇尼英國真係比香港闊佬
唔睇學歷唔睇有冇交稅
都畀BNOer子女入去爭Grammar School同牛劍
仲可拎免費學校午餐
難怪D「人材走晒啦

Rpp 發表於 24-4-26 14:05
唔敢出聲呻幾句比人鬧阻住中港融合,叫人往生。

阻著呢樣, 真係大罪!

retriever 發表於 24-4-26 16:17
阻著呢樣, 真係大罪!

講你「懼怕」要受。

Cisssy 發表於 24-4-26 13:31
大學學費42100幾十年未加過,可想而知政府為每名大學生津貼左幾多

為咗引入人才無可厚非,但係政府係咪應 ...

偽命題... 係我地老頂話引入專才貢獻香港, 邊個信呢...

呢幾年什麼社會問題/經濟問題都賴落沒有輸入人才, 茶餐廳伙記對旅客惡死, 又怪沒有人才; 斬人案發生也怪康復者支援欠人手, 連專業團體工程師學會都通過資格互認, 誓要引入人才, VERY INTERESTING...

就算引入都要諗過踱過先啦...

如報導, OVER 46000受養人過來讀書.... 需知2024年計, 包括重考生DSE 應考人數都係50800人左右...

呢D 競爭誰受得起?

swh2020 發表於 24-4-26 14:37
你覺得貢獻用咩方法來衡量?繳稅額? 有可能高才通人士仲高D

我嘅睇法係就算冇交稅,只要你有正常工作,有為社會出一分力,就已經叫做有貢獻啦。香港今時今日都大把打工仔收入底到唔使交稅,唔通又話佢地冇貢獻咩

retriever 發表於 24-4-26 16:30
偽命題... 係我地老頂話引入專才貢獻香港, 邊個信呢...

呢幾年什麼社會問題/經濟問題都賴落沒有輸入人才, ...

全部都係阿共仔o既錯
真係要快D走啦
唔走上面D人落到尼
香港就會越尼越差
可能想走都冇得走呀

你咁大膽言論,阻住晒。

我唔覺得唔俾輸入就可以避免競爭
飲食業未輸入外勞,香港人已經自己走去內地幫襯
牙醫、醫療沒有輸入內地專才,香港人已經走去深圳檢查身體、整牙、求醫
補習都跨國界,可以幫襯51talk,又可以幫襯移英老師留學生zoom課堂

ok3 發表於 24-4-26 16:55
我嘅睇法係就算冇交稅,只要你有正常工作,有為社會出一分力,就已經叫做有貢獻啦。香港今時今日都大把打 ...

依你說法,專才又工作又交稅,點解又覺得係無貢獻呢?

其實,是否思考過「優厚條件」是什麼? 政府派錢買機票、搵房屋、安排工作嗎?只不過降低移民門檻,吸引人才過來,如果幾年下來有人可以生存、發展、定居、成為永居,在此過程中對社會是否有貢獻? 同樣的事新加坡做咗很多年。不可否認的是,輸入人口一定對本地構成競爭,但我就覺得世界本身就是殘酷的,優勝劣汰。最重要是有一個公平競爭的環境,大家都遵守相同的規則。如果我不夠他人勤力而落後,只能接受。

liverpool2023 發表於 24-4-26 18:48
依你說法,專才又工作又交稅,點解又覺得係無貢獻呢?
冇貢獻係某啲人嘅諗法,唔係我。 我嘅睇法係,只要正正常常有份工作,咁就已經係對社會有貢獻。只要唔好有手有腳大食懶躺平攞公援

TAIOU4 發表於 24-4-26 14:48
咁睇尼英國真係比香港闊佬
唔睇學歷唔睇有冇交稅
都畀BNOer子女入去爭Grammar School同牛劍

呢句真!

jjbbmom 發表於 24-4-26 20:30
呢句真!

其實好多o野你以為自己好叻又好, 好差又好
好多時都係因自己眼界短淺而小事當大事, 好事變壞事
只要知道其他國家其他人種原來都有同樣問題
而且我o地覺得大大鑊, 原來在其他地方只是小菜一碟
當然有好多發言者都有國際視野, 知道得失利弊
但其言論故意只說一邊, 真的講大話也不臉紅
目的就係要給他人圍爐認同, 並三人成虎

所以尼個Topic根本係偽命題
目的顯而易見

ok3 發表於 24-4-26 20:09
冇貢獻係某啲人嘅諗法,唔係我。 我嘅睇法係,只要正正常常有份工作,咁就已經係對社會有貢獻。只要唔好有 ...

呢樣我贊成!
所以有啲年青人因為家境好就躺平,我都唔認同,就算佢哋唔係擺綜緩,有父母養,我都覺得唔去工作唔去貢獻社會,係浪費緊社會資源!那怕你是倒垃圾、你是一個小職員,也是對社會有貢獻。

swh2020 發表於 24-4-26 14:17
同意。懼怕競爭,搞保護主義永遠無前途,不如自己努力點。

近期流傳的小學生辯論賽視頻,後來得知幾個都 ...

你講得岩。佢哋攞既卓越獎學金,確係有條款畢業後要回港服務。

回覆 littletigerbb 的帖子

之前問過教育局話,佢地高才通子女好多P.6入學,只考呈2-3或呈3,派位係考左3次呈分就用3次呈分平均計,即除3計,佢地考左1或2次呈分,就只計呈3或除2計,所以佢地一樣可以照排band照派位

Bbpa 發表於 24-4-28 14:42
回覆 littletigerbb 的帖子

之前問過教育局話,佢地高才通子女好多P.6入學,只考呈2-3或呈3,派位係考左3 ...
P6先尼
留班都冇用

得1份成績表即自行已死
得2次呈分第1次呈實低分
第2次呈分想追都追唔返
大抽獎一定跌Band
仲要叩門都冇B1校會睬佢
真係讓晒4條臂
淨低o個條臂幾叻都冇用
B2 B3學校因此得救
正!!!

回覆 TAIOU4 的帖子

未必,依班高材通子女,好多其實係內地谷得好勁,家長本身有學識,亦捨得洗錢,d子女有讀開香港課程,英文唔弱,亦唔存在需要課程適應,所以只考呈3都可以係b1成績。當然,某部份偽高材既子女除外。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊