用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位大抽獎(建議教育局)
樓主: rsx
go

統一派位大抽獎(建議教育局)   [複製鏈接]

最需要改動嘅係直資同官津學校一齊放榜
而家放幾次榜,玩死人

回覆樓主:

好難有最公平,只能有相對公平。

用番中一入學試或者學能測驗啦,橫掂無論band1定2,呈分試壓力唔會輕過公開考試

另外教育局作為政府機構,應該以最高透明度行事,公開隨機編號,學生banding, 每所學校DSE成績。同埋點解要以地區嚟派位,完全歧視。以香港人的尿性,奇怪在咁多年來,冇人去平機會、申訴專員公署之類投訴?

再唔係就取消統一派位,同成人見工一樣,學生自己去in,只要有學校收左,就一定要即時確認,冇得hold住唔覆,或者要左之後反口唔要。最後果批in唔到,例如5-6月,先由教育局隨機派位。

Charlotte_mom 發表於 24-4-23 20:03
我終於諗到問題喺邊
假設,我號碼唔靚,乙一落空
到乙二,我抽到頭位,但乙二已收滿人,咁點算?

乙二滿位,咪等第三輪再派random no再睇有冇位(emoji)

10090 發表於 24-4-23 20:37
最需要改動嘅係直資同官津學校一齊放榜
而家放幾次榜,玩死人

我覺得最最要改係教局比返 banding 資料我地,估估下,好辛苦

Cisssy 發表於 24-4-23 20:47
好難有最公平,只能有相對公平。

用番中一入學試或者學能測驗啦,橫掂無論band1定2,呈分試壓力唔會輕過公 ...

同意,香港交通發達,無可能仲要維持分區

hiuching8 發表於 24-4-23 21:13

咪係! 荃灣區得4間B1及4間B2中學, 唔夠學額揾他區去填補, 他區包括九龍及沙田區, 咁分區嚟做乜?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hiuching8 發表於 24-4-23 21:13

咁如果住南區派去馬鞍山或者屯門去東區又幾攞命喎!

cattz288 發表於 24-4-23 21:10
我覺得最最要改係教局比返 banding 資料我地,估估下,好辛苦

讚成至極,就算邊緣人都冇理由唔肯定自己banding, 最理想如果自己唔sure banding既可以去申請查看,最多咪簽保密聲明啫!

有時真係會懷疑學校會唔會為咗谷高個頭三志願率而(呃呃氹氹)叫band1尾既同學去揀band2

又一個田二少不知世間疾苦只顧私仇

gracelam 發表於 24-4-23 22:03
咪係! 荃灣區得4間B1及4間B2中學, 唔夠學額揾他區去填補, 他區包括九龍及沙田區, 咁分區嚟做乜?
...

全港2024年英中位佔33%學額
灣仔區(HK2)最高 過⅔
離島區(NT9)最低 少於一成

2024 英中* 其他 | 學額
--------------------------------------------------------
甲部 864(30%) 1,984(70%) | 2,848
乙部 9,716(33%) 19,501(67%) | 29,217
--------------------------------------------------------
學額 10,580(33%) 21,485(67%) 32,065

* 英中數字不包括官立嘉道理

rsx 發表於 24-4-23 22:51
咁如果住南區派去馬鞍山或者屯門去東區又幾攞命喎!

呢個情況直資學校好多,點解准住上水的人揀SPCC?但又唔准佢揀SJC?

唔出奇,擒晚潘生直播都話聽到有學校話唔跟建議填表會唔派表

學校為咗谷高首三志願左右家長決定,都唔係第一次聽,起碼聽左二三十年。但係咁又如何?制度缺失又唔做野...

Cisssy 發表於 24-4-24 10:22
唔出奇,擒晚潘生直播都話聽到有學校話唔跟建議填表會唔派表

學校為咗谷高首三志願左右家長決定,都唔係第 ...

學校有權唔派表?唔多信
又如何,上網遞囉

ekhc    發表於 24-4-25 10:20

醒目開學勳章 王國長老

rsx 發表於 24-4-24 11:44
學校有權唔派表?唔多信
又如何,上網遞囉

係囉,靠嚇咩

rsx 發表於 24-4-24 11:44
學校有權唔派表?唔多信
又如何,上網遞囉

上網都要經小學approve先可以去教局,但如果家長堅持,學校又無得唔出既   

...

其實我想知,教局果堆數字係咪已計埋因住址而轉區果班?

cattz288 發表於 24-4-24 14:14
上網都要經小學approve先可以去教局,但如果家長堅持,學校又無得唔出既   
...
係架咩?即係如果經中一派位電子平台申請提交後,如果小學唔APPROVE就會當你無交過?我覺得唔太可能

gn00127187 發表於 24-4-24 14:33
係架咩?即係如果經中一派位電子平台申請提交後,如果小學唔APPROVE就會當你無交過?我覺得唔太可能
...

咪係,我估學校有權睇但冇權改!

更何況揀邊間一定係學生主導,學校最多誘導吧

...

路不轉人轉
荃灣區恆常有不少跨去葵青區

SSPA 全港 | 葵青區 || NT1 小六
2024 [51,500] | [···] || 3,105
2023 50,508 | 3,401 || 3,107
2022 49,448 | 3,381 || 3,086
2021 52,055 | 3,514 || 3,197
2020 54,112 | 3,542 || 3,154
2019 52,917 | 3,496 || 3,140

SSPA 全港 | 荃灣區 || NT2 小六
2024 [51,500] | [···]^ || 2,072
2023 50,508 | 1,743 || 2,130
2022 49,448 | 1,678 || 2,079
2021 52,055 | 1,808 || 2,193
2020 54,112 | 1,760 || 2,195
2019 52,917 | 1,594 || 2,207

[教育局預計]

cattz288 發表於 24-4-24 14:17
其實我想知,教局果堆數字係咪已計埋因住址而轉區果班?

教育局SSPA人數已計轉地址
看看葵青荃灣兩區SSPA及小六人數 #39

cattz288    發表於 24-4-24 21:27
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊