用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福中vs 顏寶鈴
樓主: keb
go

福中vs 顏寶鈴 [複製鏈接]

geminialing 發表於 24-4-25 06:35
我諗法係,講到校內尖子都係讀IB去到讓半臂
咁應該拎到好高分先合理
不如你分享下IB成績分佈,幾多分同dse ...

所以我先話比較唔到 ga!

唔知通常 IB 40 分入唔入到港大/中大/科大的非神科?

jjbbmom 發表於 24-4-25 14:50

IB滿分45分
40分應該都好大機會入到神科
尢其係Non-Jupas冇Lower Bound
收36分都冇人知

geminialing 發表於 24-4-25 06:35
我諗法係,講到校內尖子都係讀IB去到讓半臂
咁應該拎到好高分先合理
不如你分享下IB成績分佈,幾多分同dse ...

我揾到有個網站,唔知可不可信。

IB-Schools - Hong Kong League Tables

網站話 NPL IB 平均分 37.2,排名睇落唔係太差

jjbbmom 發表於 24-4-25 14:50

剛剛搵到少少資料,唔知有幾準確
https://m.orangenews.hk/details?recommendId=1123004

中文同港大錄取約40分
科大無寫錄取,但申請一般係36-40
港大要入熱門科就43-45

geminialing 發表於 24-4-25 14:24
福中的英文確係佢弱點, 所以拉低左3322率但NPL中文何嘗不是他的弱點
各有其所長與短

你去過NPL簡介會就知佢幾咁鼓勵NCS生學中文
直情請個NCS生上台用廣東話演講
(感覺都幾多NCS生)
然而NPL理科只開1班 (可能理科資源給了另一班IB)
所以你可以話佢理科較弱
但PCB分數並不見得比福中低

TAIOU4 發表於 24-4-25 15:01
你去過NPL簡介會就知佢幾咁鼓勵NCS生學中文直情請過NCS生上台演講
然而NPL理科只開1班 (可能理科資源給了另 ...
我無話NPL差佢都比左OFFER我小朋友

只係講, 兩間唔見有太大高低之分
而且我無打算讀IB, 加上小學老師意見, 擔心校風問題
所以我無揀
我都覺得NPL有佢優點架

jjbbmom 發表於 24-4-25 15:01
我揾到有個網站,唔知可不可信。

IB-Schools - Hong Kong League Tables
NPL去年IB 36分以上有12位(共17人), 係咪足夠入3大唔敢講但應該最起碼12位都夠入8大, 可以將12位入返4+條數
咁計4+可以多返幾個%

geminialing 發表於 24-4-25 15:04
我無話NPL差佢都比左OFFER我小朋友

只係講, 兩間唔見有太大高低之分

網上好多話 NPL 有同學拍拖,呢個我信!

geminialing 發表於 24-4-25 15:06
NPL去年IB 36分以上有12位(共17人), 係咪足夠入3大唔敢講但應該最起碼12位都夠入8大, 可以將12位入返4+條數 ...

呢個好難講,我覺得中文會更差,不過其他科應該會更高。

jjbbmom 發表於 24-4-25 15:15
呢個好難講,我覺得中文會更差,不過其他科應該會更高。
咁要請數學叻的網友分享條數應該點計我當36分以上的學生等同DSE拎4+, 其他就當3或以下
咁分母多左17人, 4+的分子多左12人, 3的分子多左5人

條數係咪真係唔只幾個%, 會多於10%?
咁又要睇下去年中六總人數有幾多

我數口唔好, 唔識計

geminialing 發表於 24-4-25 15:01
剛剛搵到少少資料,唔知有幾準確
https://m.orangenews.hk/details?recommendId=1123004

唔係下化,你講邊啲科先?~

mcl233 發表於 24-4-25 15:22
唔係下化,你講邊啲科先?~

唔知呀, 都話網上搵資料, 如果你有更多資訊可以分享
我無研究IB

geminialing 發表於 24-4-25 15:24
唔知呀, 都話網上搵資料, 如果你有更多資訊可以分享
我無研究IB

去大學區,唔使太多時間~

mcl233 發表於 24-4-25 15:25
去大學區,唔使太多時間~

大家有興趣讀IB可以慢慢研究
我無興趣

只係同網友傾開先搵下

我覺得直接用大部分學生考既DSE成績作比較就ok了。用IB比用DSE容易入大學並不是什麼秘密,就算100%入三大亦不奇怪。

回覆樓主:

NPL 現在校風如何?

BERNICEJUNE 發表於 24-5-3 09:58
NPL 現在校風如何?

我覺得校風幾好,同學間學習氣氛濃厚,互相扶持!
間間學校都有同學拍拖,我又唔覺好多!如果有興趣得閒去學校門口等放學,自己親身感受,放1530,唔好聽連學校門口都未去過嘅大神講,呢間學校校風差

geminialing 發表於 24-4-25 15:21
咁要請數學叻的網友分享條數應該點計我當36分以上的學生等同DSE拎4+, 其他就當3或以下
咁分母多左17人, 4+ ...

據 DfE Performance table
IBDP 算五科 A level equiv.
再按 UCAS Tariiff 對應 DSE 如下

IBDP → A level → DSE
--------------------------------------------------------
40 → AAAAA → 55555
38 → AAABB → 55554
36 → ABBBB → 55544
33 → BBBBC → 55444
31 → BBCCC → 54444
29 → CCCCC → 44444
27 → CCCDD → 44443
25 → CDDDD → 44433

Poyau 發表於 24-5-4 21:06
據 DfE Performance table
IBDP 算五科 A level equiv.
再按 UCAS Tariiff 對應 DSE 如下

我覺得最容易既是A level, 正正常常可以取得五個A。

geminialing 發表於 24-4-25 15:21
咁分母多左17人, 4+ ...

顏寶鈴2023年IB考生17人平均37.2分
<36分的5人最少取152分 平均30.4分
假如無人<29分 IB考生 → 4+ 100%

37.2×17-43-42×2-[41]-[39]×8=152.4

NPL 2023 IBDP results
https://www.npl.edu.hk/en/site/view?name=International123

Candidates 17
43 1
42 2
40+ 4 (23.5%)
36+ 12 (70.6%)
Average 37.2
Bilingual 4 (23.5%)
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊