用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁小學
樓主: catherineho723
go

華仁小學 [複製鏈接]

catherineho723 發表於 24-4-28 23:40

樂器是管弦樂嗎?Thx

仲有中樂

chun719 發表於 24-4-29 14:40
四小龍 - 新、舊基,柴米、丘佐榮先真

新、舊基出哂名谷,唔會輕鬆

16網丘佐榮2023年最少40%升英中
據hkpapa852 除筲官 B1C/2A
其餘皆為B1校 最少35%升B1

16網丘佐榮2023年升中派位
--------------------------------------------------------
英中 [55-60] [39.9-43.5%]^^
--------------------------------------------------------
官津本區 [51-52] [37.0-37.7%]^^
BPS(女) 5 嘉諾撒(女) [1-2]^
張祝珊 5 聖馬可 7 中婦 15 港島民生 11
筲官 7

官津他區 [2-4] [1.45-2.90%]^^
HK2 MSS(女) [1-2]^
NT7 聖公會曾肇添 [1-2]^

直資 [2-4] [1.45-2.90%]
本區 中華基金 [1-2]^
HK4 赤提 [1-2]^

^ 據以往公布 3人有實數
^^ 按小六138人(男71 女67)

學校發展計劃及報告
https://www.hkcwc-htyps.edu.hk/CP/pG/50/1489/30

2022-23 學校周年報告 (p.4)
https://www.hkcwc-htyps.edu.hk/CustomPage/50/2022-23%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%91%A8%E5%B9%B4%E5%A0%B1%E5%91%8A(%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E7%89%88).pdf

學生表現
https://www.hkcwc-htyps.edu.hk/CP/pG/46/1402/45

2022-2023 年度升中派位結果
本年度升中派位結果令人滿意,學生獲派心儀中學。獲派同屬會的香港中國婦女會中學最多,達15人、港島民生書院11人、聖馬可中學7人、筲箕灣官立中學7人、庇理羅士女子中學5人、張祝珊英文中學5人。其他獲派英文中學包括嘉諾撒書院、中華基金中學、瑪利曼中學、聖士提反書院和聖公會曾肇添中學等。此外,獲派其他中學的有金文泰中學、衛理中學、中華傳道會劉永生中學、顯理中學等。

https://www.hkcwc-htyps.edu.hk/CustomPage/46/%E6%81%AD%E8%B3%80%E5%90%8C%E5%AD%B8%E7%8D%B2%E6%B4%BE%E5%BF%83%E5%84%80%E5%AD%B8%E6%A0%A1(2022-2023)AAA.jpg

heidya    發表於 24-4-30 09:11

Wychai 發表於 24-4-29 20:23
功課量適中,平日評估不計分,通常教完一課就評,冇乜壓力!考試我認為冇考深,教咩考咩,正常水平!老師 ...

Thanks (emoji)(emoji)

Happy   school 幼稚園上會吃力嗎?

catherineho723 發表於 24-4-29 20:54
Thanks (emoji)(emoji)

Happy   school 幼稚園上會吃力嗎?

我諗因人而異,我都唔太清楚!因我仔係學術私幼上,升小銜接幾好,感恩成績一直名列前茅

簡單啲來講 發表於 24-4-29 16:35
呢個係16網以前講法,依家新基係比較好嘅一線,舊基係一般一線,兩外兩家已經唔算得上一線。
...

雖然我同意你新基舊基先算係一線
但四小龍單計16網,都無改過說法
網內依然都係呢四龍。
同埋舊基近年追到6X% 升B1

柴米就一直都係唔透明 , 成績唔係特別好,但揀既人應該反而係最多。
丘佐榮就普普通通3X%, 但升婦女算多,都係有優勢。

計成績我覺得
新基 > 舊基 > 丘佐榮 > 柴米

實際多人揀乙一
柴米 > 新基 >丘佐榮> 舊基

柴米焗人四條一。
新基既谷唔係人人接受到。
舊基已經好幾年乙二都入到。
反而16網既崇真近年都係乙一都要抽。

BTW 回覆返樓主
如果怕谷,同四小龍比,我覺得華仁係一個幾好既選擇。
但華仁因為JOSEPH去黃大仙,比以前更熱門了。

heidya    發表於 24-5-6 17:10

catherineho723 發表於 24-4-25 16:12
新、舊基,柴米,愛官
愛官唔係東區4小龍.

chun719 發表於 24-4-29 14:40
四小龍 - 新、舊基,柴米、丘佐榮先真

新、舊基出哂名谷,唔會輕鬆
新基比舊基谷. 雖然新基係谷但是無可否認的係新基畢業的去到邊間B1中學都能站穩而且成績理想, 所以先有咁多B1中學鍾意收新基的學生.

pccw2017 發表於 24-5-7 17:43
新基比舊基谷. 雖然新基係谷但是無可否認的係新基畢業的去到邊間B1中學都能站穩而且成績理想, 所以先有咁多 ...

新基讀得掂就好 見過讀唔掂要轉走 亦見過舊基讀得好辛苦最終都係band2 生

所以都係睇小朋友本身是不是塊讀書料子

其實華仁係14網
4小龍係16網

跟本唔可以一齊乙部 無得可以比

一般來講 傳統名校都係先甜後苦
學校唔谷 留返家長谷
而且要又讀得又玩得
你讀唔掂升中就bye bye

Thank you
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊