用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教!灣仔b2女仔
go

真心請教!灣仔b2女仔 [複製鏈接]

小女b2女仔,乙一選聯繫中學,乙二打後考慮中,想博下band1尾學校同埋跨區b2學校,再選黃鳳翎/何東/李潤田。真心請教,黃/何/李可以保底,就算放後點都安全?
   3    0    0    0

何東係大考網被評為band3a,而且是女校,我亦認為會收band3生,灣仔band2生可以進取啲

wongeye 發表於 24-4-25 21:21
小女b2女仔,乙一選聯繫中學,乙二打後考慮中,想博下band1尾學校同埋跨區b2學校,再選黃鳳翎/何東/李潤田 ...

你係聯真 定 聯庇?~

何東得兩班,可能好快執笠

回覆 wongeye 的帖子

聽聞真光, ST FRANCIS 同聖鄧以往都有B2生入左, 何東近年已經跌至B3, 如是B2又無理由咁快投降直入何東丫

如你女是B2 睇佢點啦,
主要是驚佢升呢成功又是否讀到

hohoho888 發表於 24-4-26 13:59
回覆 wongeye 的帖子

聽聞真光, ST FRANCIS 同聖鄧以往都有B2生入左, 何東近年已經跌至B3, 如是B2又無理由 ...
真光Band 2是否親生女?

回覆 mcl233 的帖子

聯真

wongeye 發表於 24-4-26 19:07

聯真

咁你考慮下是否多放一兩間英中係坑真之後,乙2 2仔放聖鄧就起碼再蝕一個位比乙1 2仔,至於,區內B2中學應該收到本區3仔。自己決定如何排位,祝好運~

wongeye 發表於 24-4-26 19:07

聯真

真小band2乙部應該盡填所有band1中學。
灣仔band2一半以上機會是全港band1。最差是入何東,但肯周圍叩門既話,不難叩到比何東更好既中學。我見真小band2後列名次可以叩到成手band1 offer,最後入返真中。

Sing13 發表於 24-4-28 13:38
真小band2乙部應該盡填所有band1中學。
灣仔band2一半以上機會是全港band1。最差是入何東,但肯周圍叩門既 ...

同意,灣仔b2女仔係可以搏盡,最差就是入何東

回覆樓主:

坑真乙部應有收到自己小學部2仔,係聯位咁少既情況下,乙1派唔到坑真,應該要懷疑下自己隨機號碼是否咁前~

建議你盡填B1中學,係完全蝕晒位既情況下,萬一派唔到坑真,另一說法係指你要有直飛何東既準備,或者係有心理準備去叩門,亦要知道,B2組別係有前中後之分,宜自己評估一下~

以上冇建議,只係溫馨提示~

mcl233 發表於 24-4-28 14:19
坑真乙部應有收到自己小學部2仔,係聯位咁少既情況下,乙1派唔到坑真,應該要懷疑下自己隨機號碼是否咁前~ ...

唔好意思,其實唔太明你意思。你建議乙幾填何東?如果乙3填何東、最後派入何東,同搏多幾間,然後何東最後,最差結果也是入何東,點解唔畀多幾個機會搏下? 況且,真小從來唔care首三志願成功率,反而鼓勵學生盡填Band 1的

WinnieCatCat 發表於 24-4-28 15:00
唔好意思,其實唔太明你意思。你建議乙幾填何東?如果乙3填何東、最後派入何東,同搏多幾間,然後何東最後 ...

我冇建議任何東東,亦冇講坑真如何,我只係解釋下如果咁既安排下,可能出現既結果,亦並不只針對坑真小,坑真小係联繫,同非直聯小分別不大~

mcl233 發表於 24-4-28 15:06
我冇建議任何東東,亦冇講坑真如何,我只係解釋下如果咁既安排下,可能出現既結果,亦並不只針對坑真小, ...

須知樓主已提,背景係本區B2生~

mcl233 發表於 24-4-28 15:10
須知樓主已提,背景係本區B2生~

首先講清楚,絕對同意灣仔唔係所有b2生都入到b1學校,但灣仔b2生入到b1校的機會,應該係大過跌入b3校的。

灣仔區本區b2女生的選校策略,究竟應否搏盡b1,可留意下有咩學校可以選。

全個網13間中學,減去3間男校,10間入面5間是b1,另外5間,睇過唔同貼文都同意係有收b3的(黃鳳翎似乎已是最好的一間),咁即係本區b2,無論乙幾選這5間學校(即黃、李、維、何、協同)都一定入到。而跨區借位中學,全部得幾個位之餘,唔計幾間b1,就大部分係b2c 及b3校。

喺呢個背景之下,b2生搏盡b1校,才擺黃、李、維、何、協同,是no lose的。

至於樓上有人分享,本區b2乙3入黃鳳翎,就是因為她擺乙3嘛。我唔知如果佢擺多幾間b1校才擺黃,會唔會入到b1,但肯定的是,喺黃有收b3,而個學生肯定係b2,咁佢擺黃乙10都會入到。咁點解要乙3止蝕,而唔搏盡乙1-9?

WinnieCatCat 發表於 24-4-28 15:55
首先講清楚,絕對同意灣仔唔係所有b2生都入到b1學校,但灣仔b2生入到b1校的機會,應該係大過跌入b3校的。
...

我仍然係冇建議,只係講下一啲可能會發生既現象,供樓主参參,其實,我亦唔係暗回你既說法,自己評估下我係指出回緊边一個post 可能出現既現象~

盡填B1英中,唔刻意晒時間去數清楚了,應該女仔可填9間吧,第一坑真小唔中,如先前所說,號碼唔慌令,其後2-9,可以講係scan邊一間仲有偷雞位,只係人唔填你又填左而已。如先前所說,如果何東同級中學都可以接受,冇問題的~

用男仔去解釋可能好啲,男仔都好似有7間,如果仍想保留入波仔機會,放乙8有幾大機會呢~

分析,我唔會講單向認為,亦唔知樓主取態。又況且,我只係亂嗡,又唔會負成敗責任~

WinnieCatCat 發表於 24-4-28 15:55
...

「b2生入到b1校的機會,應該係大過跌入b3校的」
好像不太正確

教育局將學生分三個banding,但沒有將學校分banding
如果有超過三份一B2生入B1校,即係學校是B2的,並非B1
出現此現象係因為適齡學童跌,特別係港島區,容許B2生入咗較受歡迎的學校

WinnieCatCat 發表於 24-4-28 14:05
同意,灣仔b2女仔係可以搏盡,最差就是入何東

我有少少唔同,因為樓主小朋友是真小,真小評定既band2,以我所知叩門能力相當高,不難叩到比以上幾間好既中學。實際上真小既畢業生出路亦絕大部份入band1。
其他學校如何評定band2,叩門能力如何,咁又唔敢包。實際又真係唔少入以上幾間非band1中學。
估计以下這些學校應該有收band3生,的确唔使摆太前。

回覆樓主:

作家作野真係識作,科幻小說作到寫實劇,坑真小生叩門力強?其實有冇睇過派位成績?抑或真係作家行為,男仔升中都好明顯講咗出黎啦下化~

回覆樓主:

真小升中表是未反映叩門之後結果。
如果只是叩到一两間band1,我只會話好彩,唔會話叩門能力強。真中最後收返既亦冇反映係此表中。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊