用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 薄扶林聖安多尼
發新帖回覆
go

薄扶林聖安多尼 [複製鏈接]

想請教下大家,對薄扶林聖安多尼有乜睇法?
爬文睇到嘅資訊唔多
只知派中學派得幾好。多唔多功課?小朋友讀得開唔開心?
有無人15分入到去????  需要111嗎?
   0    0    0    0

carmen666bo 發表於 24-4-26 12:45
想請教下大家,對薄扶林聖安多尼有乜睇法?
爬文睇到嘅資訊唔多
只知派中學派得幾好。多唔多功課?小朋友讀 ...

薄尼程度唔深
考記憶多,比較悶
薄尼算派得好,首志願仲近100%

不過要知道,都係大約1/3 band1
睇落派得好(男/女英中率和首三率高)
都關學校俾學生和家長選校的自主程度較低事

整體來講學校幾好
所以睇你想要乜

睇你想要乜

heidya    發表於 24-4-28 10:30

回覆 iloveapplepie 的帖子

佢派中學派得好唔好??功課多唔多?
有無功課班?
會否教淺考深?

carmen666bo 發表於 24-5-2 12:55

11網薄尼2023年升中派位

升中資訊
https://www.stanthonys.edu.hk/information.php?id=24

2022 - 2023 年度小六升中派位結果
https://www.stanthonys.edu.hk/attachment/upload/files/indexfile/20230714P6B.jpg

carmen666bo 發表於 24-5-2 12:55

(我唔係用家,但閨蜜兩個小朋友係
周不時會傾訴吓,所以都知道啲實際情況)
薄尼中學派得幾好架,不過學校私吓劃線係 1/3 學生band 1(其實好多著名小學都係用1/3嚟分),學校都係有專責老師‘’指導‘’整級學生選邊間或不可以選邊間中學,配票做得幾好,但家長學生主自主權會低啲。

功課量不算多,考試程度偏淺(和同區其他小學比較),主要都係鬥謹慎。
所以b1生升去b1英中第一年都會有啲吃力
要靠自己去谷

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊