用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 面試服飾
樓主: 妹妹頭
go

面試服飾   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 24-4-28 12:56
有得揀盡量唔好着黑色,似上莊/酒店櫃檯/侍應
深藍色好啲,我女襯埋淺藍色裇衫。
...
有d faculty 暗盤有要求的,淺藍色恤衫唔百搭,我當初就係買咗淺藍色,interview ok,但上莊meeting就指定耍黑西套裝白恤衫

twobirds 發表於 24-4-28 11:19
咁男仔係咪都係喺G2000買呢?

係G2000質素可以,和平,唔使周圍撲~ [/smile

回覆樓主:

黑色係適合大部份場合,如果個個都係waitresses look,仲乜要做另類?~

aminafy 發表於 24-4-28 13:50
有d faculty 暗盤有要求的,淺藍色恤衫唔百搭,我當初就係買咗淺藍色,interview ok,但上莊meeting就指定 ...

我知醫學院同法律學院有要求。
想請問邊間院校商學院有要求呢?據我所知三大無。

mcl233 發表於 24-4-28 14:53
黑色係適合大部份場合,如果個個都係waitresses look,仲乜要做另類?~
...

商學院講形象,要適度 impress 個 interviewer

YolandaTam 發表於 24-4-28 15:04
商學院講形象,要適度 impress 個 interviewer

唔明你所指添?~我估我指適合任何學系~

mcl233 發表於 24-4-28 15:09
唔明你所指添?~我估我指適合任何學系~

其實面試衣着不外乎西裝褸加裇衫西裙/褲或者連身裙。
樓主女兒劍指商學院,所以我特別針對商學院建議。
商學院 interview 幾重要吓,尤其要令 interviewer 有好印象,因此唔推介着黑套裝,因為以前太多人着,太因循。近兩年多咗人着深藍,我女啲同學上莊都有部分轉咗着深藍色套裝。我女見商學院同見工都係藍套裝配白或淺藍裇衫嘅。

YolandaTam 發表於 24-4-28 15:19

其實面試衣着不外乎西裝褸加裇衫西裙/褲或者連身裙。

我相信,我講既已經包括商學院,唔覺得商學院有如何另類。黑色係大路嘢,包括商界正式場合,黑灰藍亦係非常大路既選擇,多年來已經如是~

回覆樓主:

因循?首先,黑色,可以變化萬千,只係學生年代,還要看付担能力,整套幾皮野既suit,是否可以加分呢?況且,仲有件 shirt可以變化,仲有對鞋,都可以買貴嘢?~

若果唔想花費太多,大路嘢係穩陣。想係顏色款色突圍,可以去逛下淘寶~

mcl233 發表於 24-4-28 14:51
係G2000質素可以,和平,唔使周圍撲~ [/smile

我有諗過其實著校服得唔得㗎

mcl233 發表於 24-4-28 15:31
因循?首先,黑色,可以變化萬千,只係學生年代,還要看付担能力,整套幾皮野既suit,是否可以加分呢?況且 ...

曾經有一年輕人,父母建議佢買套好少少既suit和shirt,都係比多少少。年輕人回佢父母,大家都係學生,買G2000得㗎啦,大學面試唔好突出自己,既然大家都G2000,包括佢啲富貴同學,太突出未必有好效果,可能想加變減。商學院,唔係玩因循,改玩左創新?~

twobirds 發表於 24-4-28 15:43

池早要買~

twobirds 發表於 24-4-28 15:43

我覺得著套裝好啲,校服唔係full set感覺唔夠莊重

mcl233 發表於 24-4-28 15:46
池早要買~

都係,趁依家仲係可以亞媽陪住去買,都好嘅

wonderbaby 發表於 24-4-28 15:50
我覺得著套裝好啲,校服唔係full set感覺唔夠莊重

套裝要唔要打呔呢,會唔會太隆重?用學校呔還是另外配呢?

回覆樓主:

我上年就訂造佐套比阿囡,長褲,背心,西製,真係唸住上大學咩都啱用。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

twobirds 發表於 24-4-28 15:57
套裝要唔要打呔呢,會唔會太隆重?用學校呔還是另外配呢?

我另外買呀,未諗大學面試會唔會打埋去,不過呢啲買左都唔阻地方,買簡約款應該出黎做野見工都用得著

mcl233 發表於 24-4-28 15:31
因循?首先,黑色,可以變化萬千,只係學生年代,還要看付担能力,整套幾皮野既suit,是否可以加分呢?況且 ...

Um… 呢個只係個人睇法,好多時觀點與角度啦,正如你可以聯想到着幾皮嘢嘅 suit 呢方面嘅標奇立異(諗真我又真係唔排除有人咁做),但我就諗都冇諗過嘞(貧窮限制我想像,我諗嚟諗去都只限荷里活商場,頂多G2000或M&S)
講少少其他濕星野吖:我女 Year 2 上學期商業英語係要 formal dressing present 嘅,老師就俾咗一啲實用意見(我女只留意對女同學嗰部分)
1)套「戰衣」要預先洗一兩次,因為有啲物料會縮水。有啲同學就中咗伏,條裙又短又窄。
2)裇衫請留意 cutting, 而家啲美少女發育得好好,D cup 或以上都大不乏人,試身要留意吓會唔會有想迫爆嘅感覺,必要時加粒啪鈕。
3)記得着件底衫,以肉色比較好,有幾位美少女透黑 bra, 十分尷尬。

個人都認為黑套裝配白/米白恤衫較穩陣,反而對鞋可以買舒服少少,三大interview都有機會上山下斜,女生著唔慣高跟又上又落,都幾辛苦

買G2000 比較方便,價格相宜。有好多間 G2000 outlet 都有折
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊