用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新生開學
樓主: CM.MUN
go

[英國] 新生開學 [複製鏈接]

我小朋友都係今年year 7過去,我都想問下啲床鋪、被呢啲,half term break時係咪都要自己拎走?唔可以留喺學校?

蝦皮同學 發表於 24-5-7 19:06
我小朋友都係今年year 7過去,我都想問下啲床鋪、被呢啲,half term break時係咪都要自己拎走?唔可以留喺 ...

通常自己帶床單、被和枕頭,你可以上網訂,送到學校,唔洗自己辛苦攞。但有人會在香港買定先,因為想清一次床單和枕頭袋才用,按個人需要。

half term break好短,一星期或兩星期,學校唔會要學生搬出搬入。詳情,你可以向你學校查詢。

我孩子學校,year 7 讀到year 13完畢,先搬走d野。

我小朋友都係今年year 7過去,我都想問下啲床鋪、被呢啲,half term break時係咪都要自己拎走?唔可以留喺 ...

要問返自己學校,我問咗阿囡學校話佢每個宿舍有自己儲物室,到時會比個箱你放入去鎖好,放完假再攞返出嚟

thank you (emoji) 我以為每次都要拖出拖入、但half term break我又唔喺到、我仲擔心緊佢點攞到(emoji)

sumikogurashi 發表於 24-5-7 10:27

我哋上年送阿仔入校之後多留英幾天就係怕佢有unexpect ...

amazon買好多時侯仲快過自己買

CM.MUN 發表於 24-5-5 09:59
8月底小朋友去英國新生開學,返兩日就星期六、日,想問有經驗家長,我哋家長送完小朋友入去之後,要唔要多 ...

我兩公婆入學前幾天陪佢在学校附近逛下買下嘢,开学前一天陪佢到宿舍,参觀学校,同house parent倾下計,參加埋家長tea gathering都七點幾,住多一晚再飛去其他地方玩幾日

sleung2020 發表於 24-5-8 05:38
amazon買好多時侯仲快過自己買

買非大路嘢,睇到實物才買是更好的

放假儲物安排可以問學校
被鋪 half term break 應可留校
有學校儲物個 trunk 要自購
呎吋有限制 因為要層層叠存放

醒目開學勳章 貢獻勳章

自己順道旅遊心態就好~
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊