用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 4間中西區小學的比較
樓主: danehill
go

4間中西區小學的比較 [複製鏈接]

Re: 4間中西區小學的比較

hellolanlan,
你好,我個女成績一般,小一派位也很差,我就不斷找学校,足足找了一星期,行遍整個荃灣、青衣オ能找到一間心儀的学校讀p.1
現在我們因搬屋所以轉校,插班p.2,所以都考過很多學校,
吾知是否p.2的学位無咁緊張,所以都很順利,ヌ好彩很多学校都肯收小女,初時都吾知點選,我們不熟悉香港呢區,但口啤都是英皇,初時都很吃力,現在好得多了!
做人呀媽真辛苦     

hi, natalieleung
真係可憐天下父母心  ! 禁你咪係荃青區ge專家!        
其實我都係一個十分緊張小朋友升學ge媽媽
仔仔入k1時我就已經留意小學d 野
我認為k3人仔細細, 無人會知小朋友第日讀書好唔好
所以每位家長都係盡心想仔女入好學校或名校
希望好ge讀書風氣可帶動小朋友
曾經有人同我講xx小學好, 佢個樣好認真, 我當時亦相信
依家我知xx小學是中西區無mud人想入ge小學, 大抽籤後重有位(教處資料). 所以真係要8好多人, 好多料先得, 當日如果我信佢就慘.(老公話我蠢,因那人自己個仔都唔入xx,就知佢有心害你啦) :evil:
呀, 你個女係一校定二校呀? 功課多唔多又深唔深,老師又點呀, 活唔活動教學..... ?
我重有個女, 又要開始8料update下架!       

醒目開學勳章 王國長老

hellolanlan 寫道:
同意 同意

勉強無幸福
好多時盡左力就ok(我都係禁教仔)

講得好
我都係咁教女, 唔駛always be the best, 咁做人好辛苦, 但一定要always do your best
你唸掂未呀, 會唔會apply st. clare's? 定都係決定大抽獎?

基恩係活動教學 (p1-p3) 加 傳統教學 (p4-6), 運動全港數一數二, 男女校, 53%英中且靠學生真材實料, 全日制, 免學費, 管理具透明度, 校本管理.

hi,hellolanlan:

我吾係專家,因荃灣網太差,女兒派了一間叫聖十架小学,我當時好吾開心,足足有一星期,我只得一粒女,我給她一間有名幼稚園啟思,吾一定要好叻,但不能太差,我記得當時都好傍惶,周圍揾學校,又下箸雨,都吾知係眼淚還是雨水?
其實讀一間有名的幼稚園是有箸數的,校長會睇你是那裏來的学生,才有機會面試,筆試!
我個女讀1校現在p.3班,功課比上年少左D,不知昰否剛剛
開学,現在有5-6本,p.2的時侯有7-8本,真的想死!
現在每日有一堂自修,可做功課,之前沒有的,所以很多家長投訴,每星期約3次默書,功課都幾深,老師很嚴,我女常常俾人罰,忘記帶東西或談話, 不過我覺得小朋友又時真的是逼出來,學習還境會使她進步,我個女叻左又乖左,所以選一間學校好重要!英皇是一間好學校   
嘩!你個朋友咁衰 可否給我聽邊間學校!   

hellolanlan 寫道:

st.peter 會派入好多名中學 (入st.peter網啦, 好詳細嫁), 但又唔係官方聯系.不嬲都以為無宗教分唔駛唸, 但上年竟有人15分下午校入gor, 我個仔個同學呀.....幾多人嘩嘩聲呀..
.

15 point to St Peter,

St Peter PM

The Best Choice !

Charlotte_mon, 實在我個女唔係今年呀, sorry sorry, 我不嬲都超緊張, 8定問定呀ma, st.clare,聖心,st.stephen都有幼稚園, 要睇下轉唔轉幼稚園先. 小學我係傾向大抽st.stephen, 因我估st.clare抽完重會有位, 而聖心都收走好多女仔   
natalieleung, 你當年ge一定係淚水, 小朋友派小學派得好唔好佢地知鬼咩, 肉chek死咪又係呀媽      依家米好囉, 話比呀女聽呀媽當年ge慘事, 叫佢珍惜現在同唔好白費呀媽d苦心. 我都贊成學校不可太鬆, 唔下苦功邊會有好成績呀, 呢個世界無不勞而獲ge, 知識都一樣.

醒目開學勳章 王國長老

hellolanlan,
哈, 你仲緊張過我wor!
不過聖心上晝係私小, 下晝係津校, 佢自己又有幼稚園, 所以我都唔知佢點收生, 你又要做下功課lu
我朋友個女讀st stephen girls, 佢係一早入定幼稚園, 小學派位時, 第一round第二round都唔得, 最後ai到入去, 佢話, st stephen girls就算有位, 都係鐘意收自己幼稚園生, 所以除非真係好outstanding, 否則外來生都好難ai到位...(哎...) 佢就advise萬一(touchwood!)真係考唔到好學校, 小二apply插班, 會易過小一去搵位lor(希望唔駛用到呢招啦)

放了一些關於基恩的資料:

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=417582&forum=7&2

I'd like to try for 插班 for 軒尼詩 for my son (P3).  May I know if they will have to take the written exam ?
Do you think I'll try the intake in Dec for the 2nd term?
Thanks.

natalieleung 寫道:
我又想問st.peter,呂明才,軒尼詩,英皇那間勁D,

我女是插班p.2這些學校都肯收小女,但我都選了英皇

有選錯嗎?

上午班要筆試, 下午班面試.

Hin.Hei 寫道:
I'd like to try for 插班 for 軒尼詩 for my son (P3).  May I know if they will have to take the written exam ?
Do you think I'll try the intake in Dec for the 2nd term?
Thanks.

[quote]
natalieleung 寫道:
我又想問st.peter,呂明才,軒尼詩,英皇那間勁D,

我女是插班p.2這些學校都肯收小女,但我都選了英皇

有選錯嗎?

[/quote]

新校除了校舍大o的外,課程亦較舊校活,教職員亦見有禮。我上兩星期前參加了新校的體驗日,對佢地印象極佳,校長年青又沒有架子,我個仔在佢地的球場玩過後,日日話要去o個度返學。至於派位,據我所知是不錯,而且六年後,派位制度肯定改變,而家只係用作參考.。我已報了新校,得15分,肯定要抽籤,希望成功,o個妹可以跟埋入去啦。

我比較緊兩間聖安多尼呀!
‹ 上一主題|下一主題