用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一交表日子逾近心情逾緊張
go

小一交表日子逾近心情逾緊張 [複製鏈接]

小一交表日子逾近心情逾緊張

唉!有無家長仲係心大心細,喳唔定主意呀?    話就話想揀最好的,但係又好似囉小朋友前途黎較飛;想話穩穩陣陣,又怕浪費機會。 交表日子越近越令人苦惱...

Re: 小一交表日子逾近心情逾緊張

我都係呀, 舉棋不定. 都唔知想點.

我都係,好難決定

我個仔好動型, 太約束既學校一定唔岩.
我想選教會學校, 但此校在將軍澳區勁HIT. 實爭蹦頭.
又怕D 學校太多功課, 默書, 到時大家攬住一齊喊之餘仲日日勞氣到傷感情.   

最慘係朋友同家人的意見都係一半半,最終可能要擲毫!

我已請假28號交表, 但而家交去邊我都未決定

我都係,直到現在仍然十五十六, 好學校又驚功課多壓力大,普通啲又驚將來升中有影響,真係想

話就話考定直資/私小補底,你估平呀!連埋校車,飯盒,課外活動,起碼$5000個月,讀足6年,條數有排計... 我仲有2個小朋友呀陰公   

我心儀果間直資學校優才要 $2200, 太貴啦好重負擔.
想退而求其次搵間平的. 但最終都係想九年免費教育,
話晒兩公婆立左咁多年稅, 連依D 基本福利都唔享用,
將來政改MAYBE 就咩福利都冇啦

我緊張到有失眠的現象,心儀的學校,一間是傳統教學,另一間是活動教學。我有兩個仔,大仔較定性,可接受傳統型的學校,但3歲的仔屬於好動型,唔定性,暫時覺得傳統型的學校未必o岩佢。(唉,或者3年之後佢變得定性呢),我而家都舉棋不定,如果係你,你會點揀呀 真頭痛
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

我同你一樣.
其實適合傳統既應該都適合活動既.

唉!我都係呀........之前已鎖定官小,但post左上o黎bk問意見就冇人回覆,攪到我自己由好肯定變到驚選錯左, e+仲十五十六咁, 好似FISHMA所話"好學校又驚功課多壓力大,普通啲又驚將來升中有影響" 真係唔知點算好  

總之, 現在做父母   

barryalice ,
我都係 tko 區, 除左官小, 你仲有咩心水?

各位媽媽:

平常心啦! 自己太大壓力, 小朋友會感受到, 還可能影響他們面試之表現. 我的小朋友也考06-07 小一, 但只能不斷提醒自己平常心去面對, 沒有一所學校是絕對的好或差, 小朋友去到那所學校也許有他們自己一套方法去适應, 但如果太早因為個人意願而標籤了學校, 令小朋友未能投入學校生活, 反而影響他們的學習.  畢竟, 因為學習而賠上親子關係便不化算, 亦非各家長所想, 不是嗎?

我幾乎無晚睡得好, 因為我是租樓住的, 現有三個心儀的"區"的地址, 連讀邊區都未定, 小學就更難決定. 真係唔短點死.

hi phoebepanpan,

其實除左官小外, 我就會揀港澳信義會小學或者保良局馮晴,
因為我係住坑口o個邊,而且又想公公、婆婆湊我個仔方便d。 你呢?

barryalice,
港澳信義會都唔錯呀, 我仔幼園校長都推薦依間.
當然馮晴都出名好啦, 但我怕保良局學校死谷爛谷

小傑媽媽 ,
{讀得輕鬆d既學校又驚佢唔掂,遲d上中學會跟唔上,最後就好似佢阿媽…我咁一事無成}
me too
‹ 上一主題|下一主題