用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 TKO Deborah (Part 2)
樓主: hinhinmom
go

TKO Deborah (Part 2) [複製鏈接]

Re: TKO Deborah (Part 2)

hinhinmom
我係明德果邊,有架van 仔108A 經富康所以我太約8:30上車之後放低佢我就返工, 連個driver 都認得我地唔使叫落車都會埋站比我地落. 有諗過比佢搭校車但都要太早起身, 最大問題係佢實喊我唔想嚇驚佢呀. may be 出年先, 校車最好就係落雨無咁煩. 你知校門又無野遮蓋又成日大風好煩下.

fifi, vanna 會今個星期日開始上返第一堂, 平日我見佢返學無比佢跳呀, 佢重細要午睡 可能出年會比多堂佢跳, 希望今次佢唔會再喊啦, 星期日就係有個主任同張老師教, 其實佢好鍾意跳舞但就係怕一個人入去無我陪.

jaisy

homingm,

介唔介意講下邊D係你的心水小學啊,比我D參考下都好啊     

而加你的細仔讀緊邊個班啊?

jaisy,

今日返學果陣好似係學校門口睇到你,不過一下就過o左去,唔夠時間同你打招呼添

芭蕾舞果度Vanna返星期日啊,o甘唔可以同Stephanie同班啦。係呀,星期六,日比較多人,所以會有兩位老師。哩間學校的時間幾好,平日早D都係4:45pm開始,Friday就5:30pm的堂,所以Stephanie都係    完先去跳舞   

halaha,jaisy,

今日我同Stephanie講,訓完教要返學校畫班,同Eunice,Anson一起,侷即刻問:‘兩個wing wing來唔來啊’       

fifi>>我係跨藍田區的小學呀!博第時希望呀仔可以入到聖言或聖保碌中學或者瑪利諾中學呀 。 我細仔而家讀NCD 將軍澳的學校我就較喜歡保良局馮晴同黃永樹,兩間中學派位都好好 不過就太多人爭呀
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

fifi
學校畫班我無同佢報到, 一來佢又係瞓, 二來又要係坑口走多轉去學校好似有d 辛苦咋, 可能下次同佢報啦.

jaisy

jaisy,

你係上環返工, 我都係呀. 不過我返9:00am, 所以送不到wingwing返學, 次次我同佢返, 放學, 佢都特別開心既.

fifi, wing530, hinhinmom,

遲啲wingwing啲咳清晒, 我都會給佢返智趣樂畫畫班.
講起啲咳, 今次真係手尾長, 昨天同佢睇咗中醫之後, 今朝又咳得好厲害, 但婆婆話同佢返學又不見佢咳喎.

hinhinmom,

hinhin學琴嗰度點呀?
上星期wingwing返咗一堂, 佢都幾中意, 不知幾時可以彈一首歌仔呢?

jaisy,

德寳畫班好快full,下次要報就早D啦   

halaha,

你有無唸過wing wing可能係氣管敏感啊? 唔係普通傷風咳啊?

halaha
講起咳Vanna 都係咳, 好奇怪係突然好多啖, 但又無傷風鼻水, 佢好少只係啖咳,可能返學都係個個都有咳好易有事. 我比緊小兒頑呱清佢食緊睇下去唔去到啖先, 今日煲左龍利葉石黃皮湯, 明日又要煲川貝湯.

jaisy

fifi,

都有可能呀, 但係昨天個中醫話佢係扁桃腺發炎.

上次party我仲欠你$10, 仲有你今日還書罰咗幾錢呀, 我叫婆婆給你呀.

jaisy,

小朋友返o左學好難避免到互相傳染     

如果多痰,可以食‘橙樹化痰素’,哩個係醫生寫比我o既,化痰好見效,同埋味道好好,Stephanie最鐘意食橙橙葯。     

halaha,

扁桃腺發炎會喉嚨痛,有時會發燒添   

上次party的錢我的清曬啦,你比返wing530啦 書果d係我自己無記性,尋日多野搞唔記得
o左     

FIFI,
係咪mannings 有?
想問下你地有無報d 咩音樂班in TKO?想睇下有無好介紹

醒目開學勳章

>fifi,
你又心思思想上畫班呀? 會唔會太密呀? 一星期三,四,五都已上堂喇喎, stephanie會唔會好辛苦架? 你問下佢先啦~   

你唔講friday係便服日, 我都唔記得呀?   

>hinhinmom,
你都好似講到"例會"咁喎~   
唔講住, 有野做, 同埋有大sir黎左呀~

jaisy,

橙樹化痰素各個藥房都有得賣,不過買時記住講清楚係小朋友食o既(fluimucil 100mg),因爲有隻係for adult。大人都可以食,一次兩包沖水飲,我有試過,好好味(orange juice)     

Stephanie沒返過學校跳荳班,好似你話哉,來來回回湊好麻煩,今次畫班係一次返個半鐘我先考慮咋     

wing530,

我都知3,4,5都要返,再加辛苦D    我都係自己決定好過,問Stephanie,侷實話要返   

hinhinmom,

我頭先call你,無人聼。想話比你知,幫你搵到‘x仁生’vip card啦,我老公同事無帶住張card,不過侷打電話去問o左只要比個名就得啦,你要我就pm個名比你啦   

你如果係買‘猴棗散’,6支裝唔係vip都有9折o架   

醒目開學勳章

>jaisy,
第時大小小, 可以比vanna過去"海悅"學囉, "智趣樂"我覺得幾好喎, 以前anson唔係好鐘意畫畫架, 而家成日問我係唔係去"智趣樂"喎,    同埋, 好明顯進步好多呀~  

你好犀利呀, 你煲比vanna飲果d石黃皮湯, 我都唔識係咩呀? 仲有, "小兒頑呱清" 我都未聽過呀~  

>halaha,
你轉登過黎學畫畫, 會唔會麻煩左小小呀, 因為要畫1個鐘頭, 返屋企又唔係, 咁咪要你媽咪行街街, 行1個鐘囉, 其實, 新都城果邊有無試過呀? 我見都有幾多喎, 不過, 當然wingwing過黎, anson都好鐘意架~     

你上次咪話要營光棒既, 而家無喇, 因為比anson玩左, 佢"扭"左好耐喇, 咁咪比左佢囉~   

>homingm,
希望你仔仔派到間你心水小學啦~   

醒目開學勳章

fifi,

"x仁生- 猴棗散", vip咭有幾多折呀? 我睇下入唔入d貨麻~   

我同我個friend(heiheima)係河馬仔買野, 2個加埋買左6千幾蚊呀, 好得人驚呀~    

jaisy:

德寶都有音樂班,聽eunice講,都好好玩,佢噚日上完不知幾開心,重係咁唱新歌tim   

wing530:

"小兒頑咳清"係林淦生出的,專治頑咳同久咳的中藥。

fifi:

學校的畫班上星期畫了一幅國畫,以荔枝作題材,eunice都畫唔錯(至少知道佢畫"物"),唔知今日會畫??????

wing530,

vip都係得9折,好多credit card都有95折,同埋最多買的‘猴棗散’6支裝唔使vip就有9折,所以唔使入點貨 (anyway,我會keep住個vip no嘛)     

河馬仔有麽好買啊,可以買o甘多    我今日都去o左,用o左D cash coupon,但覺得D大仔大女衫無o甘易揀,bb果陣就買得多,本來仲想問你用曬D quota沒,唔使問啦           

pinkpink888,

上星期Stephanie無去(因撞o左芭蕾舞堂),今日唔知畫麽呢?      不過我見到個導師,好nice,好好笑容,對小朋友好似朋友仔o甘           

醒目開學勳章

>pinkpink888,

上星期, 乜eunice有畫返黎咩? 點解anson無架? 會唔會等乾呢? 或者未畫完呢? 不過, 我聽anson講, 佢畫"可樂"喎~   

hi all
聽你地咁講我下次一定要同vanna 報課外活動先, 特別係畫班. 咁好畫國畫, 我知海悅有間又係教國畫.

智趣樂係咪近翠茵個間? 其實我係想搵d 音樂班好似parsons 果d, 但我問左佢地最快要jan 06 先再開班.

wing530,
我地真係有緣架, 成日都坐同一班mtr放工~~ , 我都係今個禮拜先o甘早o乍!!! 平時都要成7-8點先至返到屋企~~

傻豬呀~ d"hau 早散"散買$100/支, 一pack有6支, o米等於$600, 9折law~~~

今日我都幾得閒, 所以我向公司o既 I T 同事請教左好多野~ o華!!原來佢地真係識好多野~~ 仲教我好多人地唔會知o既野tim~~~ 我宜家得閒都要o係屋企研究下~~~

你同heiheima去河馬仔買成6千幾蚊野, 你老公知唔知呀?? 你係唔係"look"佢張card??, 你係唔係"look"左成間shop返黎??   男仔買唔買到o甘多野呀???

fifi,
今日放工撞到wing530, 佢話剛剛又撞到你呀~~ 你睇下,
o係tko真係好易撞到, 有時同hinhin夜晚成8-9點, o係jusco都會撞到佢d同學仔~~     

homingm,
你係唔係同你大仔報直資小學, 點解可以跨區o既?? 我都聽過保良局黃永樹, 都好似話唔差, 而且保良局學校d師資都有一定o既保証~     其實我宜家都有睇緊, 我老公話唔駛擔心wo, 佢話宜家d出生率低, 唔怕無書讀wo...    

halaha,
你有無比wingwing試過"hau早散"?? 都幾得架~~

jaisy,
如果vanna適應左, 你可以試下比佢坐校巴返學呀~~   你o係上環邊頭返工?? 睇下可唔可以約埋一齊食lunch~~

fifi,
我已經買左勒~ 唔該晒你呀~~
‹ 上一主題|下一主題