用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 TKO Deborah (Part 2)
樓主: hinhinmom
go

TKO Deborah (Part 2) [複製鏈接]

Re: TKO Deborah (Part 2)

hinhinmom>>第一輪自行收生係可以跨區o架,港九新界總之你鍾意邊間小學你都可以跨區報o架 : 直資小學,我無報呀,因為我有2個豆丁呀嘛,固然要享受下九年免費教育,留番D$比佢o地學o野好過呀嘛
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

hinhinma
好呀搵日可以一齊食lunch.

今日vanna 一入到課室又喊, 佢都keep 到一閮星期喊3日既記錄真係得人驚, 我見全班都望住佢, 因無人喊, 個個都玩緊玩具. 老師話食茶點就咬一啖, 早餐都唔食只係一支奶.

fifi, 我尋晚買左橙樹比佢食, 我諗都要食幾日先有用, 今日都好多痰,  cam cam 聲

醒目開學勳章

>jaisy,
智趣樂係近翠茵個間呀, 我昨日先比左2堂$$$咋, 我而家考慮緊報唔報埋"跆拳道", 如果報埋, anson咪一星期2, 3, 4 都要上堂, 唔知會唔會辛苦呢?

>hinhinmom,
我同你地都好有緣呀, 又會咁o岩既~    其實呢兩日好倦, 所以我轉登搭多2兩站, 由太子搭到油麻地, 再坐番轉頭, 貪有位坐麻, 咁先同你"撞"正咋~   

我老公唔知我買左呢批衫架? 好似旅行咁, 先"look"咭, 唔係咩呀?    我唔係買好多咋, 正價既2千幾蚊呀! 一件羽絨都成800舊水啦~    睇戲果日, 我同fifi行, 買d3~4折既, 我都買左成600舊水呀, 呢排真係要慳d呀~   

>fifi,
我估都幾難喇, 如果仲有quota, 我會同個friend講下既~

>homingm,
兩個小朋友, 真係幾重皮架, 比我都會選擇"資助"學校, 果d私校/直資學校, 加學費果時, 到時都唔知讀唔讀落去呀, 好似聽hinhinmom講, 民生加得好犀利呀~

我點解會考慮直資呢, 係因為我老公係公務員, 政府有資助, 好似佢比7成, 我比3成, 咁我先考慮咋~     其實我都驚驚地, 萬一政府cut 津貼, 我都唔知點算好呀~   

wing530,

畫畫班, 其實wingwing都試過幾間啦, 我不想再給佢試啦, 既然vicky姐姐好, 就給佢試下啦. 其實婆婆無咩所謂既, 佢次次都係門口等既, 佢不會行開, 亦都不會去行街街既. 其實佢有時不想wingwing報興趣班, 係不想佢辛苦, 無得訓覺, 佢成日覺得wingwing既體質係差過人地.

不過我都係唸住兩星期才給佢返一次, 因為我都不想婆婆太辛苦.

jaisy,

vanna有好多痰呀, 小朋友病真係好煩, 今次wingwing都搞咗好耐, 都仲未斷尾呀.   

hinhinmom,

喉棗散我之前都有試過, 不過今次我又同佢睇咗中醫, 所以唸住食埋啲中葯先.

wing530>>做公務員就係有呢D著數,所以我同老公講一早就應該入社署做,做個公務員,既有子女的教育津貼,第日又有長俸,你話係咪幾好呢
wing530 寫道:

>homingm,

我點解會考慮直資呢, 係因為我老公係公務員, 政府有資助, 好似佢比7成, 我比3成, 咁我先考慮咋~     其實我都驚驚地, 萬一政府cut 津貼, 我都唔知點算好呀~   
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

jaisy,
你有無問下vanna鍾唔鍾意返學, 同埋點解佢會喊?? 老師點樣處理呀??

wing530, homingm,
小學我直資同津貼都會睇, 我都驚一加學費就會加得好犀利, 因為我知"民生小學"今年會由原本學費千幾蚊, 加到去3千幾!!!     但我又見到有d直資小學又幾好... 真係好難做決定... :cry:  :cry:  :cry:

jaisy, wing530, hinhinmom,

你D去自由講場果邊望下,有個topic係講小朋友喉嚨發炎o既,有人介紹o左隻manuka honey,好似幾好,我準備聼日去citysuper同永安睇下。

聼你D各個係度講小朋友咳緊,都可以試下。     

halaha,

我唸wing wing唔會覺得辛苦,好似Stephanie o甘,你安排多D野比侷,侷都唔知幾鐘意,不過婆婆如果係度等就會辛苦D     

jaisy,

Vanna係唔係特別唔捨得同你bye-bye所以喊啊?如果係比工人湊侷返學會唔會好D   

Dear all,

我唸都係放棄再報畫班啦,驚有時請o左假補堂都無時間     

你D o甘快就唸小學啦,我只知將軍澳兩間直資ok,唔知有無D資助小學比較好啊?我就唔太想比侷出去讀,因聼其他朋友講如果讀區外小學,要5點幾起身,6點幾落去坐校車      因爲8點上堂,我計過就算我自己湊,都好唔到幾多,因朝早出將軍澳隧道實塞車      仲有就係一條龍都好吸引,唔使煩中學嘛   

wing530,
第日如果政府cut津貼, 你駛o羊o甘驚wo, 你同你老公都搵到$$$ ma~~      , 你唔會負擔唔到o既~~~     

我老爺奶奶都係公務員, 都唔知有幾多福利, 宜家退左休都仲有長俸同醫療津貼...    

wing530, 好似你都係公務員wo!!!     

fifi,
我o係自由講場搵唔到呀個topic呀!!! 隻野係唔係city super有得賣???  

hinhinmom,

Sorry,應該係自由報料先arm。   

fifi,
   , anyway, thks~~

wing530, fifi,
頭先去寶琳o個間華潤堂睇過, 有"manuka"o既honey有幾個牌子都有, 有個o係平時d朋友去new zealand買開比我
o既牌子"airxxx" $86/500g (8度), 另一隻係"tiffin's" $198/250g (16度), 我都唔知邊隻好, 隻隻都寫有同一樣o既功效, 唔知係唔係"manuka" 已經有呢樣功效??        想問d sales, 佢地又唔識!!!

hinhinmom,

度數越高療效越大o既,如果已經有咳,就要飲15or20度先得啦,平時保健就5至10度都得,所以聼日我可能會買兩個度數,無事就飲度數低o既,好似講永安做緊promotion。     

HI  
今朝我又見到 WING WING 呀, 我同佢SAY hi 佢好似唔記得我
今朝我遇到一個唔識既媽咪同我講左一d 野令我有d關懷到現在, 但不便係呢到公開同你地講, 你知幾多人睇架啦.
下次party 先同你地講.

fifi & hinhinmom,

"manuka"o既honey 我飲咗兩日啦, 我買嗰隻係15度, $200到, 功效暫時未見到.

jaisy,

你同wingwing都幾有綠呀, 整日撞到既, 可能返學時間差不多啦.

jaisy

Herman返NC的時候都是這樣的,開初的時候沒 的,之後都唔知發生什麼事,每日早上7點左右一定起起身問我今日要不要返學呀?我一話要返,他就唔開心咁睡回,到換衫落樓行返學時就開始 ,又一定要我拖他入課室,試過有一次入到課室都唔給我走,跟住有一個小朋友走過來和我講話"Herman日日都 ",之後個小朋友還走去取張紙巾給我們呀 : ,我都和他的班主任聊過,她話通常我走後他就會立刻收聲的(還要是很快呀)。他返而上興趣班"音樂跳豆班"就很開心喎,自己夠鐘就叫婆婆帶他返 :

jaisy 寫道:
hinhinma
好呀搵日可以一齊食lunch.

今日vanna 一入到課室又喊, 佢都keep 到一閮星期喊3日既記錄真係得人驚, 我見全班都望住佢, 因無人喊, 個個都玩緊玩具. 老師話食茶點就咬一啖, 早餐都唔食只係一支奶.

fifi, 我尋晚買左橙樹比佢食, 我諗都要食幾日先有用, 今日都好多痰,  cam cam 聲

醒目開學勳章

>Dear all,
今日anson無返學呀, 其實昨日班主任打過比我, 佢話anson有37.7度, 問我有咩安排, 想留係學校還是返屋企休息, 咁我咪叫保姆帶anson走囉,  順便睇埋醫生, 費事d菌傳來傳去啦, 我再問返保姆, 原來班上都有幾個小朋友唔舒服, 應該傳染返黎既, 所以呢排大家都小心d呀~

>halaha
wingwing幾時過黎報畫班呀? 係咪好似我咁, 2星期一次呀? honey果度, fifi問左喇, 原來小朋友飲無度數, 有咳先飲5度咋, 大人鼻敏感都係10~15度, 唔好飲太高度數呀~

>homingm,
做公務員既好處咪呢d囉, 假期多囉, 如果好景時, 緊係出面好啦, 起碼有雙糧花紅喎~

>hinhinmom,
我都會睇直資同津貼學校既, 一條龍梗係好啦, 唔洗煩喎, 但如果加學費加到好似失控咁, 都好難頂喎~
我地邊搵到$$$呀? 我老公搵到$$$, 好驚架喎, 分分鐘有人請飲"咖啡"架~    仲有呀, 我唔係公務員黎架, 雖然係housing job, 係housing比$$$我公司, 再出糧比我架, 同埋, 我打算做完呢個contract, 我就"光榮"退休呀~   

>fifi
唔該哂你幫我買honey呀~   

>jaisy,
咩事呀? 不如pm話我知啦~   
我忍唔到, 到party喎, 你咁樣, 好殘忍喎~     vanna喊果度, 你有無問下佢咩事喊呀? 係喊幾句, 還是喊到放學呀? 你有無問下班主任了解情況呀?

wing530
我尋晚放工去左智趣樂睇下畫班, 但見時間唔夾呀, 好似得平日4:30個堂, 但佢又要瞓...星期六我又驚要去街, anson 返邊班?
今朝個單野, 我得閒打出來先pm to u, 都少少長篇.
herman ma, vanna 今日無再喊, 佢好搞笑我嚇佢話係唔鍾意返不如我同你停學你日日係屋企啦, 唔好再去得寶咪唔使喊好唔好, 佢就喊咁口話唔好呀

wing530,

honey嗰度,個sales都要話給我聽小孩子不需要飲咁高度數, 佢建議我買10度, 不過係我自已堅持買15度, 因為wingwing都咳咗咁耐, 而我又有咳, 所以就買隻勁啲既一起飲.  
‹ 上一主題|下一主題