用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 係咪一定要返幼稚園�幼兒園
go

係咪一定要返幼稚園�幼兒園 [複製鏈接]

係咪一定要返幼稚園�幼兒園

唔好意思,問個咁低B的問題.
我想知,如果唔安排BB返幼兒園�幼稚園,
反而安排佢去上PLAYGROUP,興趣班,學下英文咁,或搵私人老師教佢,咁得唔得?咁對將來報讀小學,有無影響?(會唔會報唔到好的小學?)
因為我BB返左一個月N1,我所見佢唔係玩沙沙(我覺得危險),玩具車,就係玩波波.唱下歌咁.佢在學校反而學到 ’小朋友搶我玩具”. 又被小朋友打左一巴.
始終先生看唔到咁多小朋友,我覺得佢好似成日自己玩咁.
反而在屋企,工人又同佢一齊唱歌,教佢abc, 123,etc. 好似學到仲多.
所以想知,如果唔比佢返幼稚園,而安排private tutor,可唔可以呢?又好唔好呢?

Re: 係咪一定要返幼稚園�幼兒園

agree with曲曲, child cant get along with children if just teach by your maid

janicetsang :

我諗呢個唔係學些什麼的問題, 而係你太保護小朋友了, 咁對佢係冇好處ga, 要知人是群體動(生)物, 佢會從集體活動中吸取知識和經驗, 如果佢比人"洽", 下次佢又會學精d, 會閃ga la, 可能又識告比老師聽呢...
如果係我, (我個仔下個月左右入n1)我會問佢點ah? 今次比人打, 咁你下次會點做? 咁小朋友就會有多d機會思考, 不過, 自己個仔/女比人"洽", 真係好肉赤ge, 但諗到佢第日都要獨立ga la, 咁真係唔赤得咁多ga~

哈哈!或者你地都講得啱. 係我自己太緊張啦.
係真係覺得好心痛.
自己都無打佢,就比人打左火辣辣一巴掌.
同埋可能我真係太無知.
今日我問佢老師. n1要讀幾耐,佢話一年.(我當時已經想,嘩一年咁耐) 跟住問佢,咁k1呢. 佢話k1-k3各一年. 跟住我想. 嘩,乜讀小學前已經要讀成4年書咁耐架啦...

咁又唔使咁驚, 你咪搵間好玩d0既學校, 比佢玩足四年lor.. : , 我覺得同學仔之間打打架真係冇咁驚wo, 我最緊張係間學校ge教育問題wo, 因我最唔鍾意填鴨式教育, 猛塞猛塞, 小朋友辛苦時我地又辛苦, 最緊要阿仔讀得開心, 佢輕鬆就容易吸收la~

Conniesoso 寫道:
咁又唔使咁驚, 你咪搵間好玩d0既學校, 比佢玩足四年lor.. : , 我覺得同學仔之間打打架真係冇咁驚wo, 我最緊張係間學校ge教育問題wo, 因我最唔鍾意填鴨式教育, 猛塞猛塞, 小朋友辛苦時我地又辛苦, 最緊要阿仔讀得開心, 佢輕鬆就容易吸收la~

[img align=right]http://free4web.biz/gb002/image/face/61.gif[/img]AGREE![img align=left]http://free4web.biz/gb002/image/face/62.gif[/img]

janicetsang 寫道:
哈哈!或者你地都講得啱. 係我自己太緊張啦.
係真係覺得好心痛.
自己都無打佢,就比人打左火辣辣一巴掌.
同埋可能我真係太無知.
今日我問佢老師. n1要讀幾耐,佢話一年.(我當時已經想,嘩一年咁耐) 跟住問佢,咁k1呢. 佢話k1-k3各一年. 跟住我想. 嘩,乜讀小學前已經要讀成4年書咁耐架啦...

我囡囡冇讀 n1, 只返 playgroup
依家返緊k1, 適應好快, 好開心返學呀
晚晚都講 : 聽日著校服.....
返學都可以好開心既

i plan to go playgroup and then straight to 幼稚園. I somehow feel like 幼兒園 like day care, too many kids and can't learn quickly.

Dear all,

My daughetr is already 2 years old now. I am planning to let her have playgroup for the time being , then pre-nursery in the second term. Any advice ?

我啱啱見到有個message個家長話小朋友在學校整傷左,就加深了我的担心.
我bb的幼兒園都提倡玩多些遊戲,但我見老師讓小朋友玩沙.我好担心小朋友(2�3歲)唔知危險,會撥沙入眼.
我去兩次,兩次都見佢地玩沙. 始終老師數量有限,小朋友又多,好難看得晒.咁我同個老師講,佢又話有咁多老師看住,唔會有事.
你地覺得我是否過份緊張?如果是你,會担心嗎?

thunder_bunny,

我有個朋友佢個囝冇番 n1, 就直接返幼稚園, 日日返學都哭, 我驚我個都係咁, 諗緊比唔比佢返 n1熟悉環境...

[quote]
thunder_bunny 寫道:
[quote]
哈哈!或者你地都講得

[quote]

我覺得你太保護你的小朋友了~~~ :wink:
你唔係唔比佢返學,佢就會無危險。點解學校內兩個老師都可以睇得到禁多小朋友,係因為老師會教小朋友守規則,玩每樣遊戲都會有規則,他要去學習.去嘗試,。

難道你也是在這種溫室中長大嗎~~~你媽媽也是怕你這些那些嗎~~

媽媽們,我們都是在學校中跌跌碰碰中成長,學習守規則,才有今天堅壯的我們,為何到了今天,卻要我們的小朋友在溫室中成長呢~~

我也是一位媽媽,我明白,當看到孩子損傷或破人傷害的心痛  :cry: 但我相信,每位媽媽也想自己的兒女獨立,守規則

若你小學才給他上學,到時其他人已學懂守規則而你的小朋友便會是不守規則的那 一個了~~

從前幼兒園給人的印象都是日間照顧的感覺,但而家的幼兒園同幼稚園真的可以看齊咁濟了! 有的幼兒園都好有主題,加上功課壓力較少,活動教學的機會會較多。

當然有利有弊,有的家長擔心小朋友在幼兒園讀足4年學術會較弱,真的人人睇法&關注點都不同呀!

黎梗的出生率依然不足,政府也在商討幼兒園及幼稚園的合併事宜呀~~~ 所以間間園都會做得更好,教學更為有趣豐富去吸引家長呀~~~

老師們努力啊!
小朋友是可愛的!

怪唔得Playgroup會越開越多啦

其實香港並沒有一條法例規定兒童必須入讀幼稚園/幼兒園.  坦白說很多從國內來的新移民也沒有讀幼稚園/幼兒園,便直接入讀小學.
只是我覺得人類是一個群體生活動物, 人在成長的階段過程中需要學習的東西很多(不但是知識, 還有與人相處, 從失敗中學習兒起來, 與人相處之道)或許你覺得這是一個很長遠的事, 若小朋友細細個就俾我們萬千的愛包圍, 樣樣都是我們幫他想及預備, 在將來的日子他們遇到挫折時, 他們不懂得如何解決.  
當然我們最想自己的小朋友成為一個怎樣的人, 我們能否在其他的環境中提供他在幼稚園/幼兒園中所學習到的東西.(知識不是一切) 人要走的路很長遠,我們能否陪伴孩子到路終.  請不要輕看玩玩沙, 玩玩具.  這一切都能促使你的孩子如何愛上學習, 並為小朋友各方面的發展奠下良好的基礎.
我也實在明白孩子上學, 自己在家中擔心那種感覺.  若許可的詰, 便去學校當義工, 那麼會更加明白小朋友在學校的情況, 建立良好關係, 老師自然會更落力教好我哋d仔仔女女.
    :
‹ 上一主題|下一主題