用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無邊間幼稚園可接上小學或可以接上去中、小學部 ...
go

有無邊間幼稚園可接上小學或可以接上去中、小學部 [複製鏈接]

有無邊間幼稚園可接上小學或可以接上去中、小學部

如果可以有幼稚園可接上小學或可以接上去中、小學部,唔使煩幾次,你話幾好呢

我會搬屋遷就個女的幼稚園,現心儀港島區(寶血/聖心/鐵崗)及九龍區(培正/st cat/根德園/金巴倫)的學校,
所以會報多幾間

想問各位以下問題/資料:

1. 跑馬地寶血幼稚園----寶血小學(直屬嗎)----???中學(寶血或其他寶血會中學)

2. 羅便臣road的嘉諾撒聖心幼稚園----嘉諾撒聖心小學(直屬嗎)----???中學

3. 若想讀聖保羅男女,應報哪間幼稚園,機會較大

4. 聽人講九龍宣道幼稚園只有3成學生上到宣小,真的?

我都係發吓白日夢,以上學校都是極之難入。

5. 重有無其他選擇呢

Re: 有無邊間幼稚園可接上小學或可以接上去中、小學部

St Paul's Kindergarten (Causeway Bay), almost all students can con't to St Paul's Convent Primary and Secondary. The application starts usually in Dec. Please check its website to download application forms.

Myjewel,

Thank you for your reply
I want to ask one more question
St Paul's kindergarten = 聖保羅幼稚園抑或是聖彼得堂幼稚園

醒目開學勳章 王國長老

1. 寶血小學係津小, 係根教署小一統籌辦法派位既, 所以, 就算係"自己人", 都只可以o係第三round(叩門)至有so, 至於有幾so, 寶血有3班小一, 派完第一round,第二round之後, 相信唔會有太多位可以自己收生喇
2. 嘉諾撒聖心小學分上下午, 上午係私小, 係自由收生既, 我唔知自己幼稚園學生有幾大機會, 只知都收外來學生, 至於下晝係津小, 派位模式同上面講既一樣
3. 若想讀聖保羅男女, 就最好讀寶山, 不過$9800一個月wor, 有人話聖公會幼稚園同spcc有d"交情", 入聖保羅男女機會大d, 不過咁講, 堅小麥小每間收56人(只可報一間), 70%留俾有關係applicant, 即每間收17個"無關係學生", 今年堅小都有成千個applicants, 機會太渺茫喇
4. 銅鑼灣st. paul即聖保祿, 分st paul's nursery(4年全日制)同st paul's kindergarten(3年半日制), 好大部分都可直升私小, 不過好似唔係一定得
有d資料, 新手媽咪一定要知:
1. 小一學位統籌方法(for官校/津校)
http://www.ed.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/emb-lft-c.pdf
2. 幼稚園, 小學, 中學概覽
http://embhsc.hkedcity.net/chi/index.php

Charlotte_mom

你解釋得好清楚,唔該。

即係話,到時要計分及抽籤,要再煩多次

再想問一下,在港島區哪些幼稚園有得接龍,而質素不錯的,請介紹。

醒目開學勳章 王國長老

唔駛客氣我都多得bk媽咪唔小架
我會簡單d講, 幼稚園要直升小學, 九成九都係私小, 因為私小至可自由收生, 例如真光, 聖保祿, 聖嘉勒, 救恩, 入左幼稚園, 好多時都無走雞
官/津小都係"open to public", 自己人都要等round3, 除左有d幼稚園真係好多班p1, 就可以收返好多自己人lor(eg st joseph有8班小一--不過係男校)
所以有d好既幼稚園, 又有好既小學, 可惜係津小, 想入過小學, 都無咩計(eg st stephen's girls, 寶血)當然你可以衡量下, 讀完呢d幼稚園, 出去考私小又點呢, 畢竟唔係間間好私小都有直屬幼稚園架?
又另有一類幼稚園, 無直屬小學, 但考私小成績又唔差既(江湖地位? or校長同小學有交情? 同一校董會?)都好多人爭, 例如聖馬加利大, 聖公會, 靈糧堂等
一時可能數小左d, 有條link你可以去睇睇, 係港島區媽咪講開考幼稚園既, 都好多有用資料
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=344498&forum=6&296  

請問九龍區嘅一條龍幼 小 中 有無好介紹呢?  大埔道祟真算唔算呢, 我原本都想開個topic 問呢個問題, 我諗應該好多人都想知, 尤其係我哋呢d 新手媽咪, 身邊d 朋友都未有仔女, 周圍盲中中搵學校好慘喲!  好彩有bk 呢個網 個個媽咪都好好人, 真係好呢!

Dear  babysophia ,

聽人講九龍宣道幼稚園只有3成學生上到宣小,真的?

真的!
;-) :-D :-D :-P :-P :-P

hokittyho 寫道:
請問九龍區嘅一條龍幼 小 中 有無好介紹呢?  大埔道祟真算唔算呢, 我原本都想開個topic 問呢個問題, 我諗應該好多人都想知, 尤其係我哋呢d 新手媽咪, 身邊d 朋友都未有仔女, 周圍盲中中搵學校好慘喲!  好彩有bk 呢個網 個個媽咪都好好人, 真係好呢!

培道,民生,協恩(女),聖羅撒,培正

hokittyho
請問在聖羅撒升小一要唔要計分,定是直升,我是基督徒是否有影響
另聽聞協恩不能直升小一,要到第三輪叩門才有機
培道可上小一,有無直屬中系學,小學程度怎樣。

mrsmickeylai:

培道, 聖羅撒都係女校(中學), 我個係仔, 真係無得幾多間揀, 唔怪得佢哋真係爭到頭崩額烈啦!

大埔道祟真係一條龍.

hokittyho 寫道:
請問九龍區嘅一條龍幼 小 中 有無好介紹呢?  大埔道祟真算唔算呢

wyl 寫道:
大埔道祟真係一條龍.

thank you for your reply.  其實我自己真係一舊雲, 其實祟真已經啱啱收咗我個仔(但係國際班), 佢哋open day 時我又唔得嫻去, interview 嗰時個briefing淨係提過佢哋個課程係可以洆接返主流課程, 但好似無提過可唔可以一條龍上佢哋間中學喎, 我諗你睇見我咁一舊雲都頂我唔順吧! haha

babysophia 寫道:
hokittyho
請問在聖羅撒升小一要唔要計分,定是直升,我是基督徒是否有影響
另聽聞協恩不能直升小一,要到第三輪叩門才有機
培道可上小一,有無直屬中系學,小學程度怎樣。

你見我都係一舊雲, 我只能盡量將我所知的告訴你:

聖羅撒: 因為係女校, 無study過, sorry
協恩: 中學係女校, 已放棄, 但喺bk網見過有人話得三 四成上到小學, 其他要留比政府派位.
培道: confirm係有中學, 不過都係女校, 所以我又放棄埋! 至於程度就唔清楚.
‹ 上一主題|下一主題