用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋幼稚園 將軍澳天主教聖安德肋幼稚園
樓主: hazelwoo
go

將軍澳天主教聖安德肋幼稚園 [複製鏈接]

Re: 將軍澳天主教聖安德肋幼稚園

SoochowSee,
我們巳鋞interviewer完11�5, 明天會收信留位事, 你明天打去問! :wink:

wing530,hinhinmom & safarimama,

有未必對小朋友是對的, 我囡囡在德寶讀了3個月主流預備班, 點知評估話:英文老師話囡唔認到 A, B ...
字母, 我對老師講每日巳有15min對住鬼婆,都不得, 跟住老老師叫我在家同女溫字啦....

Oh GOD, 女只是係2歲8個月, 要迫她我買套3萬-DIANEY啦!

SoochowSee,
你可能遲左勒, 每年9月份開學, 上年o既9-10月要開始查詢及報名, 11月interview, 不如你打電話去學校問下啦~ 但我知今年收生情況好犀利呀!~ 你要早d勒~

vibianyeung,
hi~ 我應同你o既講法呀~ 有外籍老師我都覺得未必真係好事, 德寶每班都有一個外籍老師專教英文, 仲有phonics, 但係唔覺仔仔有好大得益~  以前我諗如果幼稚園有外籍老師, 阿仔可以學英文發音會準確d, 但係事實唔係o甘~

hinhinmom,

Would you mind tell me the school fee and bus fee from Huang Hau to 德寶? (My friend's son will attend this school for K1 in 2006).

Thank you so much.

fungmm,
deborah sch fee for k2: $2090/month
sch bus: $200/month
disbursement: $4500-5000/year

hinhinmom,

Thank you for your information.

hinhinmom ,
Same as ME!!!!

hinhinmom

天主教聖安德肋呢
老師話700-800一期雜費...
校服呢???
預告給我聼???

vibianyeun,
St andrew's

summer uniform (boys) around: $300/set
winter uniform (boys) $594/set

Hi hinhinmon& wing530,
妳地駛唔駛搭車返學o架!我就住坑口呢頭,好近學校嘅!
呢度真係好少st.andrew嘅媽咪.
o甘妳地2個仔仔係唔係同班呀?

醒目開學勳章

>vibianyeung
唔好意思呀, 我今日先上網咋~   

啊~ 唔怪得你話deborah唔識合啦, 不過, 我都覺得有d奇呀, 點解返左3個月, abc都未認到既?    你唔好誤會呀, 我唔係覺得樂怡有問題, 之不過, 會唔會係學校既教學可能唔o岩個小朋友姐, 或者轉過黎, 呢度既教學有趣味性d, 個小朋友容易吸收, 可能仲好d, 未必有外籍老師, 係咁"吹谷"一定好架! 係呢, 而家邊個迫你買disney果set野呀?

係deborah, 有phonic, 有外籍老師, anson又唔覺學到d乜, 不過咁, 可能學到既野, 未必發現到啦, 係呢度, 好明顯係開心好多, 日日都唱歌, 我昨日都有問佢, 點解而家成日唱歌既, 佢話deborah無咁多歌唱喎~  

醒目開學勳章

Hello, Sunday,

我同hinhinmom都係住坑口, 好近學校架~    我都覺得呢度好少st.andrew's既家長, 所以, 我地要多d聯絡下喇~     

我地兩個既小朋友, 係德寶既K1係同班既, 到K2就分開左, 而家大家轉過黎呢度, 又同班喇!      原本係分開既, 我仔仔(anson)係a班, 佢仔仔(hinhin)就b班既, anson比hinhin早轉過黎2個星期, 可能咁, 老師想anson照顧hinhin, 學校知我地係識既, 咁hinhin係陌生環境, 如果見到認識既同學仔, 會好d, 容易適應麻, 所以咁, 我地又一齊喇~     

醒目開學勳章

wing530
我想問下你意見,覺得聖安德肋既課程深定淺, 比起德寶又如何呢

Hello各位媽咪,
真開心見到此topic,我兒子都是在此校讀k1(幼B),大家一齊交流下.

hinhinmon,
我好似沒有聽過St.Andrew's會辦全日班,如果係我都會考比
他讀全日班.

Sunday
你的小朋友讀那一班?

醒目開學勳章

pycy,

st.andrew's 比起deborah係淺既, 由其係中文呀! 英文方面, 大家本英文書係一樣, st.andrew就無phonics既, 但st.andrew除左基本既英文書外, 仲有其他細細本既英交書籍, 似故事書咁既, 佢地會識讀既~

但st.andrew既課外活動多過deborah既, 呢度係我最鐘意既, deborah就好谷既, 比我預期還犀利, st.andrew既教學有趣味性既, 小朋友讀得開心, 係deborah, 我未見過仔仔好似而家咁開心, 而且, 提高佢既學習興趣!

miss方面, 覺得st.andrew好nice既, 學校無咁重睇$$$$, 學費+什費(1年), 平過deborah$8000蚊左右, 所以, 我寧願拎呢d$$$去學興趣班, 學phonics!

另外, deborah既教學方針, 係我最不滿意既~

小小意見, 睇下幫唔幫到你啦~    

醒目開學勳章

wing530
唔該晒你既意見

Wing530,
見到你的寶貴意見,上年都有考慮比兒子讀deborah,最後都因地區關係(我住坑口)所以近近地讀St.Andrew,間學校
設備又新又大又靚,參考過你的意見,興幸沒有選deborah.
St.Andrew又真的沒有睇$$$咁重,好像昨天參加生日會都
沒有另外收費,小朋友及家長都有禮物.

mandytso,
之前st andrew's派過一張通告, 話有意辦全日班, 問家長意見及合理o既學費~

你都有join早兩日o既birthday party呀?? 我都有join呀~~

dear all,
我都同wing530一樣睇法, 德寶o既課程比預期o既深好多, 宜家k2, 下學期要開始默串字...... 好谷!!! maybe有d 媽咪覺得比o甘多$$$, 緊係要程度深先至好, 但係我唔係o甘諗....  

我宜家轉左過黎st andrew's, 一年慳左成萬蚊呀!!!   

hinhinmom, Wing530,
你們好似專家, 分析得很忠於事實的報告, disney呂只是比喻姐!
見完評估後, 我做了咭給樂怡讀, 居然她讀得出a for apple; bfor boy, cforcat, dfor dog; 甚至e-h字,  
英文老師評估方法是怎樣進行呢?不過重要啦,都轉啦,但系下學期點過,你們有無好提意,因為我心理上始終有意 見到!! :cry:
‹ 上一主題|下一主題