用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑interview.你哋覺得点呀?? ...
樓主: freema
go

培僑interview.你哋覺得点呀?? [複製鏈接]

Re: 培僑interview.你?覺得?呀??

Aimee :
多謝您的開解, 我憤怒並不是因mamafang對培僑的批評.
而是他的價值觀及態度.
我為mamafang 的親朋戚友感到難過!!!!!!!

mamafang 寫道:
咁唔係咩?明明網頁裹最新消息寫得清清楚楚話係第一次面試(1st interview),都無話有第二次,雖然都無話到係無,但係人人都會當佢係得一次架啦,唔通咁容易嘅羅輯都唔曉咩!突然間又話2nd in,我理得佢mud野理由,總言之失驚無神就係唔啱啦,話咗係就係啦,呢D叫做原則,唔告佢咪偷笑lor,都唔明點解揀人咁simple & easy 嘅動作都話咁難做,無planning + 無嚟決斷力,都唔知佢第日點教細路,好似我同囡囡係supermarket買橙咁樣,好與唔好,靚與唔靚,一睇就知喇,都唔駛3分鐘係幾箱橙裹頭揀到20個啦,揀學生唔係仲容易啦,先睇睇佢住邊,家長做咩職業,再睇睇佢係咪讀名幼稚園,有無上過至top至貴嘅course,有幾多張cert.咁已經係質素嘅保証啦,先揀咗呢批同我囡囡一樣top嘅class先,其他嘅綠葉就無謂費神啦,嫌煩嘅話,求其抽籤咪算lor,抽中好彩,仲駛mud in 多次wor,反正其他家長都唔知架啦,最緊要做到得體,唔好令到我地D家長們鼓譟繼而離開,咁先至係上策ma,唔係咁都要教ha wa?好似家陣咁,吃力不討好,正一唔衰攞嚟衰,不過咁對囡囡嚟講都未嘗唔係好事,喂!有人受佢唔住話離開wor,咁仲唔係少隻香爐少隻x呀, 家陣囡囡機會大咗wor,我梗係選擇留低啦,就算要 in 10次都同佢死過,佢估我真係傻嘅咩...

我暈啦, 雖然我對培僑突然有2nd有意見.      但你既選校觀念有d問題, 哎...唔識講....有時如果有d嘢自己唔仲意就算, in 多10次對你對小朋友同對學校都冇好處. 何必要浪費大家d時間同資源.  比我就寧願花多d時間準備另一間學校既in.   另外我好唔認同你話選小朋友入讀易過揀橙    , 我真係想暈倒.  個個小朋友係自己父母心目中都係number one, top唔top唔係有幾多張cert, 交幾貴學費來衡量.  我對自己既小朋友好有信心, 就算佢讀既唔係好貴既學校同唔係拿好多張cert, 但我相信好多學校會收佢入讀, 比小小信心自己, 相信自己既小朋友.

初初看到這位仁兄的言論都有點兒唔高興, 小囡正是他/她所認為的 “銅油埕” 學校讀書.  再看看他/她的可笑的言論後, 就覺得他/她和我根本是唔同級數的人.  naïve 到不得了!! 看不出一點兒內涵.  把選學生看成在supermarket 買橙一樣兒戲, 活像一個以為自己好巴閉, 但沒有深度的新移民一樣低俗.  如果他/她所認為pkc 學生, 是 “ 銅油埕” 內銅油的話, 我覺得他/她簡直是 “痰罐”內的物體.  我不怕這樣說, 也不會用新的account 來發表. Waisiuchuen 等等, 我和你的小朋友都是pkc的一分子.  這位mr /ms mamafan 人仕再發表言論就越顯得我們的層次唔同. 根本不用看進眼裡.  根本就高下立見.

各位收到pkc 2nd in. 通知的家長們, 祝你們有個愉快的面試.

Hi,

Any parents receive the call from PKC (2nd interview)?

Not yet

My daughter did not received any call or leter for 2nd interviw yet. So either she is so luck and got admitted in the first round or she's not classified for 2nd interview at all.
Will shre with you all once received any news...good or bad.
Good Luck for all!

簡直不知所為,    佢應該有d 問題! ?  

咁唔係咩?明明網頁裹最新消息寫得清清楚楚話係第一次面試(1st interview),都無話有第二次,雖然都無話到係無,但係人人都會當佢係得一次架啦,唔通咁容易嘅羅輯都唔曉咩!突然間又話2nd in,我理得佢mud野理由,總言之失驚無神就係唔啱啦,話咗係就係啦,呢D叫做原則,唔告佢咪偷笑lor,都唔明點解揀人咁simple & easy 嘅動作都話咁難做,無planning + 無嚟決斷力,都唔知佢第日點教細路,好似我同囡囡係supermarket買橙咁樣,好與唔好,靚與唔靚,一睇就知喇,都唔駛3分鐘係幾箱橙裹頭揀到20個啦,揀學生唔係仲容易啦,先睇睇佢住邊,家長做咩職業,再睇睇佢係咪讀名幼稚園,有無上過至top至貴嘅course,有幾多張cert.咁已經係質素嘅保証啦,先揀咗呢批同我囡囡一樣top嘅class先,其他嘅綠葉就無謂費神啦,嫌煩嘅話,求其抽籤咪算lor,抽中好彩,仲駛mud in 多次wor,反正其他家長都唔知架啦,最緊要做到得體,唔好令到我地D家長們鼓譟繼而離開,咁先至係上策ma,唔係咁都要教ha wa?好似家陣咁,吃力不討好,正一唔衰攞嚟衰,不過咁對囡囡嚟講都未嘗唔係好事,喂!有人受佢唔住話離開wor,咁仲唔係少隻香爐少隻x呀, 家陣囡囡機會大咗wor,我梗係選擇留低啦,就算要 in 10次都同佢死過,佢估我真係傻嘅咩...

我覺得佢似係度攪事多過發表意見.

咁坦白咁亳無保留咁講自己心底話, 我諗佢朋友都唔會多.   

咁唔係咩?明明網頁裹最新消息寫得清清楚楚話係第一次面試(1st interview),都無話有第二次,雖然都無話到係無,但係人人都會當佢係得一次架啦,唔通咁容易嘅羅輯都唔曉咩!突然間又話2nd in,我理得佢mud野理由,總言之失驚無神就係唔啱啦,話咗係就係啦,呢D叫做原則,唔告佢咪偷笑lor.........

我忍咗呢位mamafang好耐,而家真係忍唔住....要笑!"唔告佢咪偷笑lor"??? 可以告人d咩野??? 我真係唔識,請指教!不過奉勸這位人士,小心講多錯多,自暴其短,甚至露出馬腳.....我好懷疑呢個人係咪家長,如果佢係,就真係一件非常可悲的事!
http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD7/123340/129075.10908320.72074.jpg

勞媽媽:

係哦, 佢都幾似同培僑有仇, 唔通係敵校嘅間諜? 志在挑起家長的不滿, 不過如果真係咁佢就太"咋"啦! 個個睇完佢嘅理論都    啦! 就算我地呢d無考培僑嘅家長都好睇唔過眼.

各位算把la, mamafang係比較另類, 我地討論返pkc la, 無謂將自己同阿"銅油"一般見識la  :tongue:

究竟pkc幾時會通知2nd in 既list 呢? 係咪一部份小朋友1st in 時已admit, 其餘難選既至再2nd in ? 實在pkc係有d混亂, 呢點點都講唔通, 比你無端端2nd 就叫識應變, 但隨機應變完都要confirm 同公佈details 架

咁多位媽咪,

睇到你地對培僑2nd in嘅反應咁激,想同你地分享吓我嘅經歷,雖然我個囡係考另一直資唔係考培僑,但亦不失為一個參考case.
我個囡讀新界區一間區內相當出名的幼稚園,區內小學都很努力的到此校拉客,阿囡k2有語言小組學日文,k3有英語故事角色扮演,10月面試前己可講完3 little pig,發音標準,又因每天放學都參加校內各興趣班,所以淨k2己有8次公開表演+2次比賽,校內亦攞到不少優異獎和品行獎,面試過程約20分鐘,全程中英對答,有笑容,有自信,老師問佢粵劇班有乜野學,佢答男仔係文武生,女仔係花彈,老師問佢日文多拉A夢點講,佢話唔止識講,仲唱埋隻日文多拉A夢俾老師聽,攪到個老師仲笑到kit kit聲    你話直資揀學生會唔會要呢d????
結果係........連waiting都無份
後來至有人話俾我知,直資校長揀學生嘅心態,佢地未必會揀最outstanding嘅,因為嗰d咁繁張小朋友表現嘅家長(但我唔係,係學校揀佢出去咋~),直資未必會係佢地首選,多數會報好多間直私小,而佢地又未去到"聖喇拔"嘅level,通常好以mamafan呢d學生嘅流失率好高,小三小四插班嗰d又收唔番d咁top嘅學生,為咗要keep住個好嘅升中派位成續,佢情願揀d對呢間學校專一嘅家長,嗰類咁名牌嘅校長未必會揀.
講番我個囡個case,因嗰日網上睇result知到阿囡衰咗,我地兩公婆都唔信,簡直無辦法接受呢個事實,返工down得好緊要,連lunch都食唔落    結果啲起心肝寫咗封叩門信,第二日一早攞咗去學校,又見唔到校長,淨係見到主任,都係話要waiting後再有位至有機會,到時校長會再睇番呢d叩門嘅小朋友file,但最快都要明年7月至知    
跟住見bk mami不斷報喜,之後連waiting都ok,個心真不是味兒 :-|  :-|     點知奇績出現了,竟然收到學校電話,叫我交留位費,嘩~~笑到我牙較都差d甩埋   原來校長睇咗我封信後,加咗阿囡入waiting list    可能仲有誠意分加

I received the call from PuiKiu, a 2nd interview would be hold on this week.

風琴 :
恭喜您.

Hi, 風琴,

when did you receive the call? on 31/10 or last week?

DICHOW 寫道:
Hi, 風琴,

when did you receive the call? on 31/10 or last week?

Sorry, late to reply.  I received the call today.  

風琴
又係this week? sat or sun? 5/11 已經撞左好多間都interview, 你有無撞呀?

honeybbb 寫道:
風琴
又係this week? sat or sun? 5/11 已經撞左好多間都interview, 你有無撞呀?

it is  weekday, not weekend

死火, 我重未收到電話, 唔知喺唔喺星期五in? :cry:
Cheers, :pint:

Hi all,

I am so anxious as not yet receive call from school, not so much time left from now to the end of this week.  Is it no phone call received for interview = no more chance??
‹ 上一主題|下一主題