用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一咁快要中文背默?
樓主: 2526
go

小一咁快要中文背默? [複製鏈接]

Re: 小一咁快要中文背默?

好方法, 我都搵個女做吓實驗先.
2526 寫道:
cameo,
呢個方法都幾好喎,等我試下先,Thank you [quote]
cameo 寫道:
我尋晚同個女英文老師傾左.,我都講左個女問題,主要係佢無信心,明明識,望到題目會驚~繼而無心機去學~
英文老師教左一個方法,係佢以前在外國時一個外籍老師常用遊戲,將小朋友已學生字寫在一張張紙仔上,放入盒等佢一路抽一路讀,要每日同佢玩,練到可以有速度,用視覺去認字,唔洗成日望住個字係咁"m..mm..呀"一輪先讀得出喎~
我覺得個原理同字卡有少少相似,但難度較低,可以等我個女掌握得好d~
我今日返過去幼稚園同校長傾過,佢都覺得係我個女性格問題所以會咁呢~
[/quote]

你哋啲小朋友都噉後生架, 最老未喺我嗰個

亞女幼稚園玩的遊戲 >>> 先買好多有磁石的英文字母, 要有大細 '街', 跟住張佢 '痴'哂上雪櫃到, 當佢要到廚房搵我時就要串字過三關, 先有得問我問題. (佢問啲問題好無聊架, 不過又串咗 3 個字啦!   )

未必一定喺性格有問題架, 可能喺佢未掌握到啫. (就算性格幾樂觀主動, 唔識就喺唔識架啦. 關'物'嘢性格事啫) 做父母的就喺要睇吓佢邊到唔掂就伸吓隻手出嚟之嘛)

繼續努力...... 奮鬥

felix喵喵,
呢個方法我都聽过下,睇怕係時候試下嘞,喵........
Thank you!喵........... :
felix喵喵 寫道:
2526,

呀! 還有一個古老但未嘗一試的方法.........喵喵..

就是張D要背的字, 大大隻貼晒係家中當眼處,
所謂, 睇得多, 自然記得啦!!

我有朋友家中D門呀, 房呀, 廚房, 睡房, 電視機...等等.
全部貼晒D英文名牌. 有次呀仔去到他屋企.
我當遊戲玩, 呀仔去邊都要識讀個"assword"(英文名),
才可通過, 哈 哈 原來都幾好玩....   

可以參考吓......喵喵........

大頭綠衣,
乜啫,我都唔知幾想佢快d大呀 :
你個idea都幾好吖,佢地一日問咁多嘢,咁咪要識串好多字     
不過你用字母磁石,咁個雪櫃咪花哂 :-|

請問你地小朋友的功課多唔多o架!??

一日多數有幾多樣功課??
Hei-Hei

王國長老

felix喵喵,

你令我諗起陳年電影「黑玫瑰對黑玫瑰」,哈哈!
馮寶寶有病唔記得D野,一屋都貼滿了紙...

felix喵喵 寫道:
2526,

呀! 還有一個古老但未嘗一試的方法.........喵喵..

就是張D要背的字, 大大隻貼晒係家中當眼處,
所謂, 睇得多, 自然記得啦!!

我有朋友家中D門呀, 房呀, 廚房, 睡房, 電視機...等等.
全部貼晒D英文名牌. 有次呀仔去到他屋企.
我當遊戲玩, 呀仔去邊都要識讀個"assword"(英文名),
才可通過, 哈 哈 原來都幾好玩....   

可以參考吓......喵喵........

唉~有時我個女諗野有少少極端,做得到or人地認同佢做得好,佢好肯花心機去做,佢自己一向寫字靚,佢更會對自己有要求,功課寫得唔靚會成版擦晒再寫過呢,,,,相反佢認定左自己能力唔得o既事,就半放棄態度,,,,問題特別由k.3開始,對住一個"求求其其"o既班主任開始,問題更嚴重呢~
我呢個做媽咪o既,成日伸手o架,,,hahahahaa..做得好伸手去抱抱佢,做得唔好o既伸手去扶一扶佢,,,,,

努力...我相信一段時間後,我會幫到佢有改善!!!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

2526,

花哂有乜問題啫, 等佢哋大咗...... 買幾多個都得啦

我都唉吓先 ~  3 年級功課都幾多吓, 個女因為老師讚一讚佢啲字靚, 佢返嚟乜都唔做, 淨喺攞住本詞語簿雕花雕個幾鐘   , 其他功課就放埋一邊.

昨日派數學卷, 睇見佢份卷就 , 啲字靚到好似印咁, 有時間寫咁靚唔該就幫我覆吓卷啦. 人哋叫佢連加幾個數, 佢就加 2 個, 如是這幾題 ......

2526,

我等着你長大, 我等着你長大 ...... 唔好話我唔比啲忠告你,細有細好...任你指,   

大咗就 ...   任佢指

Hei-Hei,

功課多唔多?  一日都有4,5,6,7樣架. 另加課外活動...

hahaha...
我都係日話個女寫字好似雕刻咁o架,,,hahaha
佢重要寫到鬼死咁大力.....
大頭綠衣 寫道:
我都唉吓先 ~  3 年級功課都幾多吓, 個女因為老師讚一讚佢啲字靚, 佢返嚟乜都唔做, 淨喺攞住本詞語簿雕花雕個幾鐘   , 其他功課就放埋一邊.

昨日派數學卷, 睇見佢份卷就 , 啲字靚到好似印咁, 有時間寫咁靚唔該就幫我覆吓卷啦. 人哋叫佢連加幾個數, 佢就加 2 個, 如是這幾題 ......
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo,

你有冇試吓比鉛芯筆佢用? 我識得有個小朋友佢又喺咁大力寫字, 佢呀媽由幼稚園已經比鉛芯筆佢用, 又好啲喎. 因為鉛芯筆太大力就會斷, 所以小朋友要輕力啲寫, 隻手都唔駛咁攰啦!

等我都去買支試吓先,,,,
唔該晒~

王國長老

我仔小一時一定要用鉛筆架,攪到烏卒卒!
而家小二可以用鉛芯筆了,好得多喇!

呀仔D字都OK"嫁", 數字就似熟賣熟, 有D似3號風球.
不過好奇怪, 一到測驗D中文字就會變細, 中碼變細碼,

哈! 哈! 古古怪怪........喵喵.........  

有一隻黑色的擦膠可以擦得好乾淨架(BOXY), 不過擦起嚟就會有好多碎. 另一個家長就介紹我買 PILOT FOAM ERASER 的擦膠, 好處喺擦起上嚟唔會有咁多碎 (是一條條的) , 都幾乾淨咁話喎. 我買咗不過未試, 你哋都可以試吓架.

麟媽媽 寫道:
我仔小一時一定要用鉛筆架,攪到烏卒卒!
而家小二可以用鉛芯筆了,好得多喇!

大頭綠衣,
都係嘅,BB果時成日喊,希望佢快d大,但而家覺得BB果時,祗要一喊,塞d嘢比佢就攪掂,但而家大個咗又有更多麻煩........唉!
大頭綠衣 寫道:
2526,

我等着你長大, 我等着你長大 ...... 唔好話我唔比啲忠告你,細有細好...任你指,   

大咗就 ...   任佢指

我覺得人寫字係生出既,我阿媽話我地細時無人教,d字都寫得好,但而家我個仔有人教,手字都唔多掂,呢d質素係與生俱來,有時想迫都無得迫。

felix喵喵 寫道:
呀仔D字都OK"嫁", 數字就似熟賣熟, 有D似3號風球.
不過好奇怪, 一到測驗D中文字就會變細, 中碼變細碼,

哈! 哈! 古古怪怪........喵喵.........  
‹ 上一主題|下一主題