用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小西灣迦南幼兒園
樓主: Meisuen
go

小西灣迦南幼兒園 [複製鏈接]

Re: 小西灣迦南幼兒園

yeechak 寫道:
Meisuen,

其實你o地話迦南深是否真的, 同其他有什麼分別?
因為我其實諗住o係呢間讀N1, 之後K1想轉第二間幼稚園.

你地知唔知寶血深or迦南深d?

Thanks.

Yeechak,

我覺得深係因為我見而家n1d課本都好似k1咁, 同o賣我冇expect n1都有書讀囉!

寶血好似幾好可升寶血小學但得女校咋喎! 妳小朋友係仔or女?

tinnray 寫道:
Meisuen,
你都講得好啱,最重要都係澄澄鍾唔鍾意.....出年再算!!

係呢,軒軒介到片片未呀? 澄澄連係potty we we 都仲未肯, 淨係肯係片片到we we咋 初初返學連片片都唔肯比人換呀!我都同老師傾過,老師話唔好迫佢,等澄澄睇多d其他小朋友we we先再試

tinnray,

唔洗驚! 軒軒都未戒片! 我軒軒老師都話唔好迫佢! 先學下穿及脫褲仔先, 佢地睇到d同學we we 會有樣學樣! 唔洗心急, 先訓練下穿及脫褲仔先!

Meisuen,

我個小朋友係女, 不過講真現在都有d緊張唔知佢下年面試得唔得. 不過聽你地講開睇書, 我其實2個月前已經買書比我b女睇, 唔知你地會唔會同我一樣呢?(我個女現在20個月大)
因為我個女都好鍾意講野, 所以我就買書教佢講下d英文生字.

係呢, 你o係咪都住係柴灣架?

醒目開學勳章

yeechak:
唔駛太緊張架,我乜都無特登教個女,佢interview仲閃閃縮縮,都收佢。
其實呢幾年出生率低左,好多都收唔足學生,所以機會好大好大!
我記得早2/3年,我堂細佬(2000年出世)考九龍塘果d學校,到第二年先通知收or唔收,而家interview完無耐就叫你交留位費喇!

yeechak,

我都冇刻意比書我囝睇, 佢13個月我有比書及字card, 但他不感興趣, 返左學反而自己係書包攞出黎睇, 不過佢只會指住d圖片, 佢未識講. 但我會try 教佢認出圖片就指出黎. 不過如果妳囡中意睇書就最好啦!

我岩岩搬左黎筲箕灣!

Meisuen,

我剛剛報咗迦南, 一月頭interview, 我想知其實會考什麼?
請指教.

thanks

醒目開學勳章

yeechak:
我去果日係好多人interview既,唔知個程序有無唔同。
佢入到去會叫小朋友去個playground度玩一陣,話就話玩住先等一陣入去傾偈,但係我見佢地手度都有d紙mark低野,估佢係睇下小朋友會唔會同人share一齊玩,同會唔會爭野。
跟住就入課室face to face傾偈,問既野係小朋友戒左片未,自己食飯or要餵,邊個湊之類唔係學術性既野,呢d係問mami既,小朋友就叫佢玩下玩具,跟住就參觀教材,然後再參觀學校。
----finish----

比我想像中easy得多!

yeechak 寫道:
Meisuen,

我剛剛報咗迦南, 一月頭interview, 我想知其實會考什麼?
請指教.

thanks

yeechak,

其實之前有個網友已問過我, 所以我copy 1次比妳睇! ok! hope can help u!

claire,

我果時係in 藍田迦南, 後來transfer 去小西灣. 果度地方好大, 好清潔, 我囝一到就同所有老師揮手而且仲好開心笑tim. 一入班房, 老師比d玩具佢玩, 又叫佢比番架車車比老師, 叫佢坐係到玩, 睇佢聽唔聽話, 又問我佢識d咩? 咁我咪show晒我囝識d咩比佢睇, eg. 叫佢shake your head, kiss bye-bye, 比玩具媽咪. 我仲話比老師聽佢識自己食野. 老師會問邊個湊佢? 同佢講英文多定廣東話, 戒片未? 最後老師比隻鴨仔公仔比佢, 叫佢摟抱及錫下鴨仔, 軒軒照做, 老師真係送左隻鴨仔公仔比佢, 佢好開心!

Thank you Haileymama and Meisuen

yeechak,

祝妳成功, 同軒軒做同學仔!

Thanks.

醒目開學勳章

meisuen:
我頭先打去學校,佢話訂左既校服未返,仲唔知幾時添!

meisuen,
想問吓軒軒呢個星期要唔要做一個聖誕裝飾物返學呀? 慘啦,我至差係手工藝 都仲未唸到做咩tim!!!

haileymama,

我地d校服都遲左3日先有, 好似話間公司貨未到.  所以妳地遲order 咪更遲囉, 不過妳都係keep 住問學校我驚佢地唔記得.

tinnray,

係呀! 係親子聖誕掛飾比賽, 軒軒星期一已交, 我同佢合作整左棵聖誕樹, 我用厠紙筒同手工紙做. 我剪佢貼, 一路唱聖誕歌一路整, 完成後佢仲自己拍手笑, 好開心.  咁妳念倒整mud未?天使, 雪人呀!

醒目開學勳章

tinnray:
聖誕襪ok嘛,好似易d整!

meisuen:
我想知你地幾多號放完假啊?
其實我係驚學校無人,而且我呢個Christmas要返大6啊,所以驚拎唔到!
今日咁凍,軒軒有無著果件大褸啊?

haileymama ,

學校未通知幾多號放假, 一有消息就通知妳啦!不過上次學校派唔澈都叫d小朋友穿自己衫返學, 軒軒昨日已穿大褸, 衛衣及運動服, 成隻糉咁囉   

等我入黎升下個topic先   

醒目開學勳章

Meisuen:
唔好意思,我又有野問喇!
除左校服之外,係咪仲有好多野要派比我地開學架?如果齋校服,我或者可以自己拎喎!

haileymama ,

唔緊要! 係校服, 書包, 手巾仔, 手巾盒, 奇趣袋咋, 書本到時上堂派! 不過d冬季校服好多件都幾重架!

醒目開學勳章

係啦!我就係諗到佢有好多件,應該好大舊,所以我就想搵日有99幫我湊住佢地我自己去拎囉!

And,我PM左個電話俾你,咁第日咪可以互相聯絡囉!
‹ 上一主題|下一主題