用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖類斯 vs. 蘇浙(全日)
go

聖類斯 vs. 蘇浙(全日) [複製鏈接]

聖類斯 vs. 蘇浙(全日)

請各家長提供一些意見有關這兩所學校. 謝謝!

Re: 聖類斯 vs. 蘇浙(全日)

聖:以前的操行出名唔好, 宜家唔知, 但宜家的程度ok.
蘇:小學各方面都很好, 中英數成績經常超標; 校風好好.
蘇中:以前校風唔好, 但聽講近年轉為直資, 所以校風會有一定改善.
小學以蘇肯定取勝.

蘇小從一年班已經用普通話授課(這是學校傳統), 效果良好.
D小學畢業生個個都會說一口流利普通話, 真的很羨慕.

........喵喵........

但是我和我的小朋友的普通話不好, 不知會否使小朋友無心機上課. 

聖類斯都話用普通話教中文.

蘇浙小學係未直屬蘇浙公學嫁?因為小學概覽話佢無直屬中學、無連繫中學、無「一條龍中學」。   

http://www.hkedcity.net/school/psp2005/detail/sch_basic.phtml?sch_id=854

另外,佢係咪用普通話教所有科目(除英文科),定係淨係用普通話教中文?

淨係中文用普通話教, 數學及常識用英文

醒目開學勳章

蘇浙係私小黎架,唔係直資喎.我覺得係傳統學校黎,不過小朋友個個普通話都好掂架.我面試當天見個個學生都係說普通話.但交表當天見兩個小學生全英文交談.好勁架.
有朋友以前在此校讀,佢話乜都係讀過一班.

因為蘇浙公學成績,校風都認真麻麻,考得好的都去第二D中學。但聖類斯就有直屬中學。

tommythumb 寫道:
蘇浙小學係未直屬蘇浙公學嫁?因為小學概覽話佢無直屬中學、無連繫中學、無「一條龍中學」。   

http://www.hkedcity.net/school/psp2005/detail/sch_basic.phtml?sch_id=854

另外,佢係咪用普通話教所有科目(除英文科),定係淨係用普通話教中文?

聖類斯 students is OK now and it changed English and Potunga teaching in 2005.
蘇浙(全日)also OK because Potunga is very very good.
If 聖類斯 vs. 蘇浙, I choose 聖類斯 because it has secondary and the school seems want to improve to be a more high standard school.

蘇浙公學每級也有12至14班左右, 成績很難做到咁平均,
這個是事實, 但有一點可以考慮.

小學派位是跟據小學校址所屬的校網, 蘇小位於跑台山名校區, 附近有很多名校可選擇, 如張祝珊, 庇利羅仕, 培橋, 真光, 金文泰等. 這點可作為長線投資.

......喵喵.......

Most teachers at 蘇浙(全日) are native PTH speakers so the students are supposed to use PTH even outside classes.   I think it offers a PTH experience and a good chinese writing ability (my hand write my mouth) that no other school can provide.   
蘇浙 has reasonably good results at P6 where about 70% goes to band 1 schools.  

I think if you treasure the PTH experience, 蘇浙 is a good choice but both parents/kid will subject to more pressure around p5/6 to find a secondary school.  聖類斯 gives you peace of mind, and you can pump the PTH by attending classes and more exposure to the environment (travel to China on your own etc).   

I think PTH definitely the future, not just speaking, but also good writing skills.  A lot of big firms are introducing chinese proficiency test as entrance exams.

Simson:
如果你講蘇小同幼稚園, 佢地係全用普通話教學的, 上網都睇到, 佢地係全港第一間全用普通話教學既學校.
中學中文科用普通話教, 但宜家, 其他科目用咩教就唔肯定.
可以肯定既係, 間間學校都有唔多唔少壓力啦, 上到五六年級都無壓力, 咁同國際學校有咩分別? 到時家長孜大喊成績唔夠人勁(公開), 又咪有所不滿??
蘇小最厲害係佢地既普通話, 成績同校風, 如能自小由幼稚園升讀更正, 佢地個個都已經當普通話係母語, 都話lor, 連d人又好, 鬼又好, 開口打招呼或者嗌交都好, 統統操流利普通話, 睇得出唔同出面淨係上堂先講個d. 呢d經驗真係好難得架.
不過, 若要搵百份百中學接龍, 可能...講緊係可能...聖會好dd, 但實際亦要比較大家的好處, 對你自己有幾重要.
由於我地同亞仔都係讀蘇淅, 所以比其他人了解多dd...當然個仔d普通話勁過我啦, 勁到lug 碌呀  

Hi wlk168win :
    蘇浙普通話固然厲害,但英文方面由如何,如真是跟不上,其輔導方面是否足夠,另我也想知半天和全天上課的分別大嗎?如全天上課要六點返到屋企,還需要做學校功課嗎?因我小兒被取錄讀全日,回家後時間不多,謝!     

wlk168win

Seems you are a "loyal fan" of 蘇淅, may I ask are you going to let your son study in its secondary school?

以前有個同事讀蘇浙﹐佢話個幾年讀得好辛苦﹐因為谷得都好勁﹐最後頂唔順要轉校(小四), 佢哋係三測三考的。

Hi stanleypyk:
希望你會選蘇浙. 只係我既希望.
蘇小既功課量適中, 而且佢地有佢地既方法去教數學, 所以佢地既數學往往在公開評估及考試中超越其他學校, 經常唔係呢科就哥科攞冠軍或亞軍.
全日制係好過半日, 老師在飯後會有一堂時間比學生做功課同問功課, 而且, 如時間許可, 老師可以在當天即時告訴學生前一天所做的巧課有什麼問題…半日一定會迫d, 返屋企就最好有人監住佢做功課, 無謂浪費大好下午到夜晚先搏鬥傷感情。 所以, 一般黎講, 學生可以在學校做埋功課同發問, 幾好架. 但快慢當然因人而議啦! 半日, 星期六要返, 好似無假放咁我覺得辛苦d.
佢地食飯可以學校向大家樂訂購(幾好, SARS時侯我視察過大家樂送飯程序, 相當小心及清潔), 又可以叫工人送飯到學校. 經常見到工人們出入學校, 佢地都好enjoy.
英文方面, 佢地程度不嬲高d, 課本會讀人深一年, 以我所知, 有傳統名校都是低蘇小一年英文(大家課本一樣).
他們有很多外籍老師在校, 當然, 大部份是for國際部的. 我唔覺得英文太難, 如追唔上, 可以同學校反映, 睇吓有英文老師會為學生做d咩(未見過有人有需要). 你自己當然屋企都要有些少英語環境比佢啦 (讀邊間都要既), 至於私人補習…對我黎講, 都未覺得有需要. 唔駛擔心, 我覺得問題不太, 學校始終唔會“就手傍觀”既, 比佢試吓先啦, 或者你個小朋友完全ok呢?
我d朋友仲可以朝朝帶小朋友游完水先返學噃(全日班)…
有好多人讀完蘇小派去名校, 壓力勁大, 始終返番蘇小, 覺得係兩個世界噃 ~ ~再傾啦! --  到時讀落如果仲有問題可以PM我, 睇吓幫唔幫到你?

Hi:
sorry, 改正, 不是 "讀完蘇小派去名校..." 而係讀完蘇幼抽到名校.

點講都好, 路程遠近, 屋企 back-up同其他實際因素都要考慮架.
我唔想人地覺得hard-sell, 都係有咩講咩. Bye!

Hi wlk168win,
    多謝妳詳盡的寶貴意見, 有一點我想知按功課壓力,和基灣、北角官小比較,是否一樣,當然每個學生所能承受的壓力不同,這點要靠自己了,家長要參與做功課的時間多嗎? 無論如何,聽取妳的意見後對蘇浙多了一點信心,妳小朋友現在讀幾年級,全日還是半日,全日學費$2800,膳費大概多少呢?     
‹ 上一主題|下一主題