用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聽人講民生程度好淺,係唔係呢?心大心細,唔知報唔報好 ...
go

聽人講民生程度好淺,係唔係呢?心大心細,唔知報唔報好 [複製鏈接]

聽人講民生程度好淺,係唔係呢?心大心細,唔知報唔報好

AS ABOVE

Re: 聽人講民生程度好淺,係唔係呢?心大心細,唔知報唔報好

我同事2個囡都在民生讀,佢同其他朋友D仔女比較,的確民生係淺D,但因佢有小學,升番佢

Re: 聽人講民生程度好淺,係唔係呢?心大心細,唔知報唔報好

讀民生幼稚園,  係呼好大機會可以讀民生小學架 ?

dear 夢妮:

pls check pm

由 夢妮 於 2005-11-27 16:17:44

讀民生幼稚園, 係呼好大機會可以讀民生小學架 ?
yes.  i want to know too....but 聽人講民生 very differcult to get in

民幼好淺,但民小開始深& 催谷,等 d 學生迎接民生英中,家陣教署對英中有要求,所以學校要保存英中資格唯有谷 d 學生,所以民幼升上去頗辛苦,家長最好為全職媽媽 or 夠燀葯請補習!我甥仔由民幼至現在民小 p5,我見佢阿媽全職教仔都攪到神經衰弱,放假唔去街乜滯,成績算唔錯,但真係犧牲好多咁換番嚟架!

如果民小冇收番的民幼學生,我諗只好寄望大抽獎了!
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

Daer PHmamai:
請問民生小學是否一所英文小學,學生大部份直升中學?

pswci,

民小是中、英文小學 ~ 民中是民小的直屬中學,但收回幾多% 我不清楚,你可問學校 / 民小家長會!
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

我個人都覺得民生幼稚園程度太淺,當初佢勝在一條龍,可直上小學,固較為吃香,但學校上年宣佈改制,民生幼稚園唔係直上民生小學,而且小學部學貴亦由仟多元加至$2800,我個人認為"唔值".
而最令我對此校沒有興趣既係D職員好無禮貌,
ARGUSMUM

我上星期六打電話去民生小學諗住問民幼有几多%升上小學,個STAFF答:要睇番你有冇錢啦,我地加左學費要成2800蚊一個月,仲有雜費呢......
各位家長你覺吾覺得問非所答呢?職員系米好冇禮貌呢?我想(投訴)佢,但我今日取表見D老師都好有禮貌,所以我覺得只系一位職員影响成間學校,大家點睇?

民生取表時都ok,要interview時至真正接觸,但亦有某D高調學校真係咁,interview完後令我改變想法,所以老師俾家長

$2800學費好巴閉咩?   :tongue:  :tongue:  :tongue:
chrischeung 寫道:
我上星期六打電話去民生小學諗住問民幼有几多%升上小學,個STAFF答:要睇番你有冇錢啦,我地加左學費要成2800蚊一個月,仲有雜費呢......
各位家長你覺吾覺得問非所答呢?職員系米好冇禮貌呢?我想(投訴)佢,但我今日取表見D老師都好有禮貌,所以我覺得只系一位職員影响成間學校,大家點睇?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

hi,emmypun:
我想問下係唔係淨係今日派表呢?仲有響邊度派呢??謝謝!!

yhr664 寫道:
hi,emmypun:

28-30號都係派表日.
另外, 我想問有無人知民生中學係咪中中定英中?

cathleen

英中

我今日下午取表時d職員都好nice,沿途仲見到d小朋友好開心咁彈彈下,有個仲走埋去攬住個老師,感覺很好!校園又超大,環境相當理想!如果一條龍就正囉!

yhr664 寫道:
英中

tks but I wonder why all of my friends said that is Chinese Secordary?

cathleen

yhr664 寫道:
hi,emmypun:

28/11-30/11 (9:00 to 12:00) & (14:00 to 16:00)

我想明天去取表, 會唔會好多人排隊???是否即取即交?定係可以第二日先交, 我驚緊張會填錯

Karen8888,放心,張form係我填咁多份中最小
‹ 上一主題|下一主題