用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文拼音重唔重要?.......請發表意見
go

英文拼音重唔重要?.......請發表意見 [複製鏈接]

英文拼音重唔重要?.......請發表意見

HI,各位!

請發表意見......

Re: 英文拼音重唔重要?.......請發表意見

梗係重要喇,快D學。

eviepa:
因為我之前聽過個女d同學仔媽咪講話拼音學唔學都唔緊要,所以我想問清楚d.
我個女而家讀緊p.2先至學,遲唔遲呀?

拼音當然重要, 我個囡四歲已經學拼音, 學咗一年,宜家好多簡單嘅生字都可以自己拼到出來, 而且發音亦好準. P.2學都唔遲架.

yan98寫道:
我問過補習社,正常10堂已經學完,如果小學朋學得遲,可以循環再學,唔好意思,恕我多口,點解你個女要讀一年拼音?

個課程係oral + 拚音, 咁通常都唔會一次過教晒d拚音技巧比你, 攤開一年慢慢教, 唔係佢地點賺錢呢 :cry:.

重要!!可以幫助容易記熟d生字,拼字.唔洗死記咁辛苦.
把握生命裡的每一分鐘,
全力以赴我們心中的夢,
不經歷風雨, 怎麼見彩虹.
沒有人能隨隨便便成功!

yan98 寫道:
eviepa:
因為我之前聽過個女d同學仔媽咪講話拼音學唔學都唔緊要,所以我想問清楚d.
我個女而家讀緊p.2先至學,遲唔遲呀?

yan98:

1. 千期唔好信 "拼音學唔學都唔緊要"。

2. P2 學一D都唔遲。

Eviepa

醒目開學勳章

梗係重要 and this is good for unseen dictation.

梗係重要啦, 除左可以拼字讀之外, 係小朋友未係咁識串英文字時最見功效, 學左拼音串字都容易好多, 話唔重要既人可能佢唔知道拼音既好處同重要. 的鬼佬多數都係用拼音學普通話炸.

只是題外話,本人其實自細都無學過 phonics,但好多唔識的字都識自己拼出來,又讀到,其實我自己的一代,大多數都無學過 phonics 架啦,咪一樣學到好英文。
但其實我知 phonics 真係好有用,但只係唔明點解者

醒目開學勳章

I think kids benefit from learning phonics by knowing the alphabet sound, long and short vowel sound, onsets and rimes, digraph and consonent blends etc.

However, when they are advanced to primary level and need to look up the dictionary by themselves, it is better to let them learn IPA (International Phonetic Alphabets) so that they can know both the correct pronounciation and the meaning of the word at the same time.

10堂?!  我個女學左1年10個月先學哂o咼.  10 堂係指學識A-Z 既發音?

yan98 寫道:
yan98寫道:
我問過補習社,正常10堂已經學完,如果小學朋學得遲,可以循環再學,唔好意思,恕我多口,點解你個女要讀一年拼音?

baba_mama,
呵呵... 我個個年代係向個英文字上面寫個中文音就當拼左添呀.  areoplane = er lo 平.   呵呵.
而家早d 學, 講緊K3已經識拼到d 長既字拿嘛.  
--- 2J 作品

Hoba 寫道:
非常之重要.越早學越好.
hoba

贊成     

同亞女温默書,拆字分音,連對listening 都好有用,不過我覺得最重要鼓勵佢用,等佢知道拼音拆字的好處-温默書快D,快D有得玩    ,
開始時佢覺得麻煩,我都要堅持一定要佢拆咗音,我先教佢個字的讀法,我堅持咗兩年,今年終於發現佢自已會自動自覺拆字音,   
不過拼音是我自巳找拼音書連CD,自已聽完就教佢,

各位有冇拼音班好介紹?

我女無去出面學拼音班,但由n1至k3的四年,及而家升左小一,phonic都係英文科其中課程,,,,
對佢串生字和讀字有幫助,唔洗死記得太辛苦,,,,
同埋都唔好set左個小朋友要學得快,慢慢學有時就好似bb仔學字母咁,佢地當唱歌仔咁學字母拼音開始,其實學得輕鬆時又真係入到腦,我個女因為唔係讀出面d phonic班,所以進度都慢o架,但見佢都有一定幫助.....
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

yan98 : 因為我之前聽過個女d同學仔媽咪講話拼音學唔學都唔緊要,所以我想問清楚d.

[size=xx-large]嘩, 佢雄媽咪係唔係有心靠害呀!      [size=xx-large]份丫係人都知學拼音重要啦!!!

yan98寫道:
補習社老師話拼音唔難學,但係都要睇個小朋友吸收能力,十堂裡面已經包括A-Z單音(老師話單音好容易)及2個字以上拼音.
‹ 上一主題|下一主題