用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 "如何教寶寶百科知識"
樓主: SK1
go

"如何教寶寶百科知識" [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: "如何教寶寶百科知識"

kctammy

對於我來說最方便啦.因為一次過我可以upload20張相上去.如果e-mail.每次5張,都要分十多次.咁妳有冇好提議?

kctammy,

你的網站好好, 好方便大家一次過下載相片! 好正呀!

見到有些鳥類相片與在"素材庫"所見的一樣. 但素材庫那裡的檔案沒有鳥名而你的是有鳥名的. 那些鳥名你是在那裡找到的呢?

可惜我沒有ICQ.

SK1,
我的意見與kctammy的一樣, 而且下載到的相片沒有了名字, 不知道有否其他更好的方法?

tina, 你 install msn 啦, function 類似 icq 呀

tina, 你 install msn messenger 啦, function 類似 icq 呀

Tina,

"素材庫"除了download 外亦可以online看圖的,不過就好似Album那樣要一個一個save和改名。如沒記錯我應該已save起了所有的圖,你不要再到"素材庫"download啦,遲些等大家download完我web site 的files,我會再放一些新的上去的。

另外你亦可把你的圖放到你的web site,那麼便不用e-mail啦!

我比較喜歡將資料做成一張卡,而且我用米雪的方法,用大膠紙做護頁。我自己覺得一張張卡教比較易令BB集中,而且我是把綱領貼在卡背,等BB大些可以當玩遊戲那樣抽一些卡出來讀。

SK1,

你可以試做一個web site,不難做的,只是step by step做,我那web site 都是昨晚才開始做,如果有興趣我可以比些資料你。

各位媽咪,

因為我見大家多數都在做生物,我會開始做歷史、地理和藝術。為免重覆,請講下近來大家做緊的組別。因為組別有很多,我覺得如果大家在講了出來的組別找不到資料也不要緊,可以做其他先。

SK1,

我已一口氣download完你album的相啦!那些圖片好靚呀,多謝!  

Re: "如何教寶寶百科知識" - 重大發現,百科咭有得買

各位媽咪,

這個題目是我們一群看過"如何教寶寶百科知識", 有意以書內的方法盡早培育子女的父母們一起分享經驗及成果而開的.

如果你們對制作百科圖咭有興趣, 無論已經開始制作還是只想參考一下, 歡迎你們PM電郵地址給我, 我可以把一組共11張的樂器百科圖咭的EXCEL檔給你們參考.

希望大家參考過後對制作百科圖咭有興趣及參與制作, 將來互相交換優質的百科咭, 一起好好培育子女.

近日進展: 小依言每日會看兩至三組(每組10張)圖, 每組2-3次, 還意猶未盡地想繼續呢!

現時我做了以下圖:
哺乳動物 - 20
昆蟲 - 10
樂器 - 11
魚類 - 23
鳥類 - 5
花卉 - 10
中國歷代君王 (制作中)
中國詩人(制作中)

為免重覆, 大家也請分享一下自己做了什麼百科圖.

duplicated!!

Tina

你好呀,我剛剛睇到你地個message,對制作百科圖咭有興趣,但我冇睇過"如何教寶寶百科知識".唔知可唔可以一起參與??

SK1,
我昨天在三聯見到我講那套書,原來我比你的資料有出入,更正:
出版社:精英
書名:彩圖動物百科
價錢48/book

我都很想買這套書,因為書中的分類是以Carolus Linnaeus的生物分類法則,雖然圖片是畫出來,但也很清楚。我想等書展才買。

我有一個疑難,希望大家能幫忙。我在做藝術的組別,但因為我的"如何教寶寶百科知識"是台灣版,畫家的名字和香港的譯名有出入,找不到資料。請告知以下畫家的英文名和香港的譯名:
1.包提柴里
2.米開朗基羅
3.杜勒
4.林布蘭
5.霍爾班

Thank you!

Tina,
好彩你講出來你做緊的組別,我仲想做中國歷代君王和中國詩人tim!

醒目開學勳章

1.包提柴里 Paul Cezanne
2.米開朗基羅 Michelangelo Buonarroti
3.杜勒 Albrecht Dier
4.林布蘭 Rembrandt Van Rijn
5.霍爾班 Hans Holbein the Younger

第一同第三就知.其他三個唔知有冇錯.如果有錯,請各位媽咪報料.

多謝妳報料,那本書我會留意下是否合用.

1. 包提柴里 (Botticelli - 波提且利 / 波堤哲利)
http://jove.prohosting.com/~irischiu/art/Botticelli.htm

http://www.pinkart.com.hk/Sandro%20Botticelli.htm

I think 包提柴里  should be Botticelli and not Paul Cezanne, as Paul Cezanne is called 塞尚 in taiwan:
http://www.taconet.com.tw/o1234ka/

2. 米開朗基羅 (Michelangelo - 米高安哲羅/米開蘭基羅)
http://hk.dir.yahoo.com/Regional/Countries_and_Regions/Italy/Arts_and_Humanities/Artists/
http://www.pinkart.com.hk/Michelangelo%20Buonarroti.htm

3. 杜勒 (Durer, Albrecht - 亞 爾 伯 )
http://www.katv.org.hk/article/v2-channel-4-art31.html

4. 林布蘭 (Rembrandt - 林布蘭特/林布蘭)
http://www.hwes.hcc.edu.tw/painting/17/rembrandt/rembrandt.htm

5. 霍爾班 (Holbein - 賀爾本 )
http://www.pinkart.com.hk/Hans%20Holbein%20the%20Yournger.htm

Some other information:

http://www.pinkart.com.hk/reart/artist2.htm

very details.........     

CPY,
你可以先把電郵PM給我, 讓我把檔案給你參考.
咁你快D去買番本書睇啦, 如果唔係會唔知點做架.

各位PM了我的媽媽,
寄了給你們了, 請CHECK EMAIL.

醒目開學勳章

Tina & Kctammy
我而家搵緊爬蟲同兩棲動物.所以妳地可以唔使搵住.

Kctammy
另外;我尚未做到website出黎.可能要遲些先放到相上去.

SK1 & hsleung,
Thanks you!

Sk1,
我都有幾幅"爬蟲"的圖,一陣放上網比你看。如果你做website有問題,可以PM我,可能我比你的資料不清楚吧!

各位媽咪,
因為我的網是免費的,不能一次過放太多圖。我想換一些新的圖,但每天還有媽咪PM我取address,所以大家請盡快PM我啦!

Kctammy, Sk1 and Tina,
I will do the type of animals - the 1st animals will be DOGS.  Once I finished it I put the pictures on the website.
cheers/jvc

各位:

我和CPY一樣, 很有興趣做百科圖咭, 我會寄 PM 給你們.  因為未看過這本書 (我正在圖書館等這本書), 請問BB多大才開始呢? (

另外, 請問甚麼叫"智力綱要"呢?
亨受和孩子的每一秒鐘!

醒目開學勳章

牡丹

這本書我在樂文書店重見到有得買.HK63蚊重有八折.我建議妳自己買本黎用.因為做百科咭要好多時間. 唔係幾個星期就得.本書重有教編寫智力綱領.都幾煩.但係想小朋友好,冇法,所以都要做.
其實BB一出世就可以教.可以教簡單些.指住張相話個名比佢聽.
我地而家做既只係第一步.搵齊相之後,再編寫綱領.如果妳有興趣可以一齊做.
另請check e-mail.我已share左花卉植物既相比妳.
‹ 上一主題|下一主題