用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請教.應用甚麼語言讀故事書給小朋友聽
go

請教.應用甚麼語言讀故事書給小朋友聽 [複製鏈接]

請教.應用甚麼語言讀故事書給小朋友聽

我本身在家同BB講中文,咁我講英文故事書時,我應用英文講定翻譯為中文呢?我BB巳大約歲半,但佢比同輩小朋友學嘢慢,我唸唔知係咪我教佢嘢時一時中文一時英文,但我一個人湊,如果我全中文我怕佢無機會接觸英文,(only from cd or DVD),咁我應該点做呀?請各位教路         

Re: 請教.應用甚麼語言讀故事書給小朋友聽

Use English when talking Eng story book.  Start from simple Eng book with picture. So she would understand what you are talking.

Oxford reading tree is good because the pictures tell the story.  Child will understand what you are talking from the picture.  Try to explain in simple English if she doesn't understand.

wwcuy,

我囝仔都係歲半, 如果我+老公+囝仔+賓賓喺home, 就全英, 如果有屋企人就中+英, 讀故事書就英文, 我想囝仔多d 機會接觸英文先, 因為我地喺中國人既地方, 一定唔怕佢唔識中文既

wwcuy,

我囝囝九個月大, 看中文書時就中文, 英文書就英文.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

我都係看中文時用中文, 看英文時英文
其實中文都好重要架, 中文運用得唔好, 文法就唔通順, 詞不達意...
我自己心態係, 睇咩語文o既書唔緊要, 最緊要係培養到小朋友睇書o既習慣, 咁先提升到佢地學習興趣, 同加強思考  

Today,

Where to buy "Oxford reading tree " ?

Today 寫道:
Use English when talking Eng story book.  Start from simple Eng book with picture. So she would understand what you are talking.

Oxford reading tree is good because the pictures tell the story.  Child will understand what you are talking from the picture.  Try to explain in simple English if she doesn't understand.

icoico 寫道:
其實中文都好重要架, 中文運用得唔好, 文法就唔通順, 詞不達意...
我自己心態係, 睇咩語文o既書唔緊要, 最緊要係培養到小朋友睇書o既習慣, 咁先提升到佢地學習興趣, 同加強思考  

me too       
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

icoico 寫道:

agree~~~   

咁讀中文故事書時,應該讀廣東話定跟課文讀好D?

rayvonne 寫道:
咁讀中文故事書時,應該讀廣東話定跟課文讀好D?

我就呢次用廣東話講﹐下次就再俾多兩錢"肉緊"讀書面語咁~

我都好似soong咁, 2種形式都用
‹ 上一主題|下一主題