用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 分享下二歲bb 識啲乜?
樓主: 熹熹媽
go

分享下二歲bb 識啲乜? [複製鏈接]

Re: 分享下二歲bb 識

我細仔在1歲9�10個月左右:

識讀A-Z, a-z和每個英文字的sound

我將任何字的音節拆開讀出來, 他都可以組合起來, 例如: 我讀sh+ee+p, 他會馬上答我sheep.即使4,5個音節都讀到.

在過去一年沒有太多時間教他, 只給他聽聽cd為主, 直至今年農曆年後不工作才再繼續.  

現在未夠3歲:

我在農曆年後開始教了他很多blended sound,他跟我學了兩次已記得了.我給他看一個字, 用鉛筆將字拼開, 他可以自己看著慢慢拼出來, 但只限三個音節, 例如: dig, sheep, thumb, tooth都拼到. 我想我浪費了他足足一年時間! :cry:

希望踏入3歲可以開始睇書啦!

PS:我家己有一年半沒有裝電視了,只是間中看VCD.

"S:我家己有一年半沒有裝電視了,只是間中看VCD."

好犀利呀   , 唔裝電視.....我得, 我呀娘都唔得啦睇怕

DBBoy,

Hi, my son is 7 moths old, I would like to know what kind of story book you suggest to share with me, pls name it.

Thanks

Re: 分享下二歲bb 識啲乜?

我覺得每個小朋友的強項和性格都唔同, 唔應該用識得幾多
中英文字去衡量佢地叻唔叻, 唔應該用同一個標準去規限佢地. 我地應該觀察同幫助發揮佢地的長處同興趣, 否則, 小朋友和父母都會辛苦, 甚至影響感情.
好似我個仔咁, 佢好唔鍾意人地迫佢講野, 你叫佢講, 佢偏唔
講. 如果用識字量來評估佢, 咁就弊.
佢而家歲半, 強項就係操作電器,而且他靠自己觀察自學.有一次我和佢出街, 臨出門口, 佢係都要返入屋, 然後急急腳走入房關暖爐. 我好驚訝, 因為我從未教過佢關暖爐, 又未教過佢離開屋企前要關暖爐.
同理我都幾欣賞佢幾肯用腦去解決問題. 又譬如我唔准佢入書房, 我話:隻腳仔一掂到書房地板就會打腳仔. 佢就搬"登"仔入書房, 咁雙腳咪唔駛掂落地. 或者會拋佢d玩具入書房, 然後扮執玩具.
又好似我外甥仔咁, 得14個月大, 但佢識哼十幾隻歌仔, 仲邊
唱邊跳舞tim.

My wife taught me that the best kind of story book is what we call home made books.  Make it at home yourself.  Pg 1-2 should have writing only and 3-4 picture, 5-6 writing 7-8 pictures and so on.

A book mixing picture and writing actually distracts young children and slow down their desire to read.

Hope this helps :)

點解你地除o左學術性o既o野, 唔提下d體能上, 品格上o既o野? 因為其實有好多小朋友早在歲半時都會認字, 說句字 (包括中/ 英), 但係除o左學術性o既o野, 其他方面o既o野都好重要, 譬如: 自律性, 自理性同埋體能, 呢方便, 二歲bb 識啲乜?

冬日勳章

babybear 寫道:
點解你地除o左學術性o既o野, 唔提下d體能上, 品格上o既o野? 因為其實有好多小朋友早在歲半時都會認字, 說句字 (包括中/ 英), 但係除o左學術性o既o野, 其他方面o既o野都好重要, 譬如: 自律性, 自理性同埋體能, 呢方便, 二歲bb 識啲乜?

同意!
其實,資優不只睇學術性的方面.....有D小朋友屬資優,但學術成績未必會好好,還可能會出現低成就的表現!
其實,好多時學術性方面,如果一個孩子聰明,只要家長花點時間,可能都會有好好的表現.....但資優的小朋友,就會將所學的廷伸到其他方面,這點與聰明的小朋友有好大分別!
而且資優的小朋友,除學術方面外,其他方面,例如情緒、行為,都可能同普通小朋友有分別;當然亦會有例外啦!
所以,聰明的小朋友並不等同資優的小朋友
介紹2本書俾大家睇睇,我覺得好有用
1)資優兒童親職教育-心理出版社
2)協助資優孩子展翅高飛!-心理出版社

以上純屬個人意見!請見諒!

冬日勳章

Y2KChild ,
其實我對資優都係屬一名新丁,我相信一定有D更有經驗的媽咪可以解答到你的問題......因為我好怕答錯呀!唔好意思!

BABYBEAR

我都好讚同你的想法, 我亦不急於推動我2歲2個月的仔仔於學術方面的成績!  

我比較鼓勵佢去主動發掘身邊有趣的事物,多外出、活動教學,起碼可體會到躺於草地上的感覺或稻米何來,為甚麼雨從天降?

只要從小養成自動自覺及學習的興趣, 就自不然可掌握到如何把知識消化, 不用死讀死背啦!

我同老公比較注重自理能力, 個細女十四個月大時可以自己用匙子吃完一餐飯, 當然是天一半地一半,但她已不喜歡別人幫她, 未足一歲可以自己拿着杯子飲水, 九個半月開始說話, 現在十七個月,  但說得不太多 :-|

Ricemama,

你囡囡好叻wor!  

我相信你都下了不少心機同耐性, 先前, 我都看過一篇報導話香港的小朋友自理能力普遍較差!  因大部份都有工人代勞, 包括餵飯!

我個bb 好鍾意跟人口水尾 我有陣時話佢 佢就有樣學樣咁跟我講...(話極都唔驚 出到藤條炆豬肉佢先驚...死未!)最敝未打佢 佢已經驚驚 先好笑...佢好鬼鍾意唱k but...都唔知佢唱d咩 最攪鬼佢好鍾意學d歌星做手勢...擺姿勢...唉!佢係女仔 但係成日周身郁 無時停 好似精力永遠用唔完咁....= ="特別有客人到訪 發覺佢好表現自己 佢仲好識得點去招呼人tim好似上個月 佢契媽同男朋友第二次入0黎探我  我b女就好似同人好friend過打band咁>< 攪到b女契媽個bf都想生返個  不過佢地都係時候啦!  都係講返我個女先 佢2

我bb識ABC... 3個字母 好叻叻啦!

我一見到個topic, 就覺第一時間諗, 要比較.
好彩, 入黎睇, 又唔覺, 大家都係分享, 好好.

我仔仔就黎15個月, 我覺得佢好多野都識, 好明我地講既野, 但係又好多野都唔識, 因為見好多小朋友都識好多野, 我諗我都要買card比佢學認字咯.

不過, 點都好, 我想我個仔有良好既習慣+閱讀既習慣, 因為兩者都好重要.
大家點睇, 分享下丫.
Matthew (Jimson) was born on 4th-Jan-05

係呀,要比佢認字gala, 如果想佢喜歡閱讀, 首自湊bb既人就要愛閱讀, 即使bb唔明, 你都可以照讀比佢聽, 就算係報紙都得, 你一面睇一面讀, 對bb說話都有幫助. 咁當然, 讀既人發音好緊要啦.

小女兩歲零三個月:
1)好鍾意跟人口水尾(但只跟到五至六個字,其余的自已作及加上去)
2)好锺意訴數,事無大小,一律定位為"曳曳"
  (哥哥曳曳,anti曳曳,媽咪曳曳,daddy曳曳)
3)識"唱"哂26個字母歌比你聽,伹你又冇法辨認到佢"唱"到那隻字母.
4)得你同佢時,佢比小狗仲要癡身.(一般距離不超過2呎)
5)無論開大或開小,事必"大声"告知. 如開大,更會說" one more" -_-
6)問她"今天老師教了什麽?" 她必定說"叫keikei坐底囉" (成兩個月,佢都係話呢句比我聽-_-)

My friend's son in Hong Kong who is less than two years old understand English perfectly and understands instructions in PTH and French.  He has started to learn Spanish and read Monday to Sunday, 1 to 10 and Jan to Dec to me in Spanish yesterday.   

Father, mother taught him English, PTH
Teachers at playgroup teach him French, PTH and English
Their maid teaches him Spanish

Lucky Baby   
‹ 上一主題|下一主題