用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 分享下二歲bb 識啲乜?
樓主: 熹熹媽
go

分享下二歲bb 識啲乜? [複製鏈接]

Re: 分享下二歲bb 識

好似小朋友在外面比賽,取了一個獎杯回家,
好開心咁拿給媽媽看,告訴爸媽她取了冠軍呀,
她的目的,是希望跟別人分享她的喜悅,
也許,爸媽會好興奮咁打電話給爺嫲,外公外婆,
告訴他們的喜悅。

剛有朋友打來,爸媽可能也忍不住告訴朋友她女兒今天取了個獎杯。

其實有唔開心的時候,你好想有人聽你申訴,做做聆聽者(很多時只希望有人做聆聽者而不是批評者或說教者);

同樣,當有好開心或自己覺得好訝異的事情時,一樣好想跟別人分享。(但好多人因怕被別人話係認叻,惟有把心中想分享的喜悅goo一聲吞返落肚...報憂不報喜可能安全一點..)

我想在大部分人真正的內心深處,如果可以毫無顧慮的話,都希望能夠可以分享喜悅或表達憂傷的。

而另一方面,我相信父母們都好想知道自己孩子的能力和發展情況,這也是人之常情。
好似我初做媽媽笨手笨腳,又無媽媽奶奶指導,唔知小朋友幾多歲必須有清楚的咬字發音。
直到看到鄰居的相若年齡或更小的小朋友的咬字發音都清晰過我阿仔時,先知道阿仔發音有問題(之前係唔知道),所以,有些時候,真的須要了解一下別的孩子的進展,才可以比較到小朋友會不會出現左一些問題,然後盡快補救。

我的一個鄰居就是唔清楚其它同齡小孩發展識乜,所以冇意識到佢女兒的問題 (但我當時已覺她的孩子有點不尋常,但不敢開口),結果又過兩年,先發現有發展遲緩,慶幸還來得及補救,即入讀兼收學位,而加已經追返回來喇。

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

Hi, 睡覺,

Happy to see you here although you may not know/remember who am I.

Very agree what you said.  We are not doing the comparsion/competition, but if we understand the development of our child is behinding earlier, we can find ways to improve.

elsemama,,
         你俾d tips丫......我真係好想知道....
elysemama 寫道:
Hi, 睡覺,

Happy to see you here although you may not know/remember who am I.
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

只是小女子單方面對你久仰大名, 所以你對我沒印象不足為奇, 不必   ,  我在"準小一生懂甚麼" 跟你搭過傘、看你的回應, 莊諧並重, 獲益良多.

分享多少少, 小女小小年紀越來越鬼馬, 昨日和家人飲茶, 公公婆婆又問一些重覆的問題例如 :

婆婆: 你叫乜名?
巧妤: XXX (説了媽媽的名字)
婆婆: 咁你英文名呢?
巧妤: 鄧巧妤。
婆婆: 你住邊呀?
巧妤: 1歳半。

回答時一面鬼馬.

唉!如果第日幼稚園面試使出這些鬼馬招數就真係係咁大   

睡覺 寫道:
elsemama,,
         你俾d tips丫......我真係好想知道.... [quote]
Hi, 睡覺,

[/quote]

elysemama,,

你囡囡在整蠱婆婆嗎?哈哈,我仔仔都好鍾意整蠱人。不過佢歲半的時候都仲未識講一句短句呢﹗

我想你囡囡如果在不熟悉的人面前,或許唔會鬼鬼馬馬瓜.... 不過,我鍾意鬼馬.....非常鍾意.....

我記名字很差的,中文字會好一點。其實平日生活,很多時候,即使認得到臉孔,也常記不起別人的名字,所以經常都會   
這方面的記性真的不太好.....
只是小女子單方面對你久仰大名, 所以你對我沒印象不足為奇, 不必   ,  我在"準小一生懂甚麼" 跟你搭過傘、看你的回應, 莊諧並重, 獲益良多.

分享多少少, 小女小小年紀越來越鬼馬, 昨日和家人飲茶, 公公婆婆又問一些重覆的問題例如 :

回答時一面鬼馬.

我仔出左啦呢招......問佢叫乜名...唔答人......想睇下佢個名牌...佢遮住唔比人睇............我試過話:個個都有個名架...你無左個名呀??咁佢就答多我幾次.........但都唔係長用長有的呀

(而家仲話自己叫八爪魚添..........)

回答時一面鬼馬.

[quote]
睡覺 寫道:
elsemama,,
         你俾d tips丫......我真係好想知道.... [quote]
Hi, 睡覺,

[/quote][/quote]

我個女仲有一招, 對於一些她不喜歡回答的, 會説: "唔識" 或 "唔識答" (當中當然有些真的不懂作答)但當聽到她這様赤裸裸的回答, 真的有點滑稽.

[quote]
Sindy 寫道:
我仔出左啦呢招......問佢叫乜名...唔答人......想睇下佢個名牌...佢遮住唔比人睇............我試過話:個個都有個名架...你無左個名呀??咁佢就答多我幾次.........但都唔係長用長有的呀

Hi, elainec,

You can find the froggy song in Mother Goose box 3.  The song is short, only have 5 (sentense).

thanks elysemama for the info, i will try to find it....  

我個仔都有呢招架(唔識&唔答)...補充少少,我仔呢d招數係我帶佢去面試幼稚園果時呀...........    
我個女仲有一招, 對於一些她不喜歡回答的, 會説: "唔識" 或 "唔識答" (當中當然有些真的不懂作答)但當聽到她這様赤裸裸的回答, 真的有點滑稽.

[quote]
Sindy 寫道:

嘩!大鑊!! 這正是我的担憂 :evil:  :evil:

[quote]
Sindy 寫道:
我個仔都有呢招架(唔識&唔答)...補充少少,我仔呢d招數係我帶佢去面試幼稚園果時呀...........     [quote]

我個女依家2yr8mth, 最鍾意同你講反話, 黑色就話白色, 大就話細. 咩都要自己做.

佢仲識背15首唐詩, 1數到60, 砌拼圖.

我囡囡岩岩兩歲,
佢而家都係我問佢叫咩名,佢就答阿爸�我個名∼
叫佢叫人就你越要佢叫,佢越唔叫...
你話走,佢就哩埋...
話訓覺,佢就話去玩玩具...

死未?!?我都驚佢黎緊11月點考幼稚園...
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題