用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟st.cat好定劍鳴好呢??
go

究竟st.cat好定劍鳴好呢?? [複製鏈接]

究竟st.cat好定劍鳴好呢??

聽講km程度好似深d, 而st.cat就只係英文好. 咁如果諗住小學讀返傳統小學係唔係應該讀km呢? 因為km中英數既程度都幾好 咁st.cat既中文同數學又係唔係真係咁easy呢

Re: 究竟st.cat好定劍鳴好呢??

sabina_bb,

聽講km程度好似深d, 而st.cat就只係英文好. 咁如果諗住小學讀返傳統小學係唔係應該讀km呢?
>> 我認為係!

因為km中英數既程度都幾好  咁st.cat既中文同數學又係唔係真係咁easy呢?
>> 聽不少家長均表示是較淺的,上傳統小學初期較辛苦!
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

sabina,

我都有此煩惱, 因為呢兩間都收咗我個仔, 我喜歡km佢的小班教育, 老師對學生細心, 而且聽說課程頗深, 但名氣不及st. cat!

但st. cat又有多年辦學歷史, 一向給人的印象也非常好, 所以呢.....真係好難抉擇呢!

pls tell me the school fee of both schools and do they have putonghua also?

km有普通話學, 但st. cat好似無, 兩間學費都係三仟多

以我所知sc 也有普通話學,但有mami 說不要expect 太高
程度, 但km -k3 是英普班(不須加$$), 普通話是中文科main language, 又有拼音学, 我估上小学也有so( 因很多小學也变普通話教學.

km-k1-k3($ around $ 3200)
sc- k1- $ 3300
     k2-k3- $ 3600.

St. Cat 和 Keen Mind 都是活動教學, KM 課程深, 上傳統小學完全沒問題, 很易適應.

St. Cat 重視英文, 其他科較淺.

兩間都屬愉快學習的幼稚園.

個人比較喜歡劍鳴的親切感覺. 我個小朋友很文靜, 唔多起眼, 校長都記得佢個名. 雖然這只是小事, 但都令小朋友和家長覺得warm.

yatjeh 寫道:
sabina,

我都有此煩惱, 因為呢兩間都收咗我個仔, 我喜歡km佢的小班教育, 老師對學生細心, 而且聽說課程頗深, 但名氣不及st. cat!

但st. cat又有多年辦學歷史, 一向給人的印象也非常好, 所以呢.....真係好難抉擇呢!

yatjeh, 我同你同一命運呀 我依家都仲煩緊點揀好 :cry:

sabina_bb 寫道:
聽講km程度好似深d, 而st.cat就只係英文好. 咁如果諗住小學讀返傳統小學係唔係應該讀km呢? 因為km中英數既程度都幾好 咁st.cat既中文同數學又係唔係真係咁easy呢

Dear Sabina_bb
邊間課程較深就唔知啦。
只能話您知我個仔好鐘意劍嗚 N1。佢返學興奮、放學開心(係屋企講好多學校嘅嘢,又唱歌又跳舞)
    可能少班教學(家庭Feel?)的原因,老師睇得緊D。

yukidaruma 寫道:
邊間課程較深就唔知啦。
只能話您知我個仔好鐘意劍嗚 N1。佢返學興奮、放學開心(係屋企講好多學校嘅嘢,又唱歌又跳舞)
    可能少班教學(家庭Feel?)的原因,老師睇得緊D。

我第一次去interview又係好buy佢既少班教學同好family feel. 但st.cat既名氣又好d. 我依家就想攞多d supporting比我老公參考, 因為佢好like st.cat但我因為已安排個仔將來讀傳統學校, 所以想個仔讀km

請問你地知唔知KM課外活動收費大概是怎樣?
校車收費又如何?  (粉嶺)

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大有大好,細有細好。
而且同一學校,不同老師都有不同教學風格,甲覺得很好、可能乙覺得一般,所以很難說邊間一定好,隨遇而安,憑小孩(同大人)的直覺,選咗之後就一定要間中自我催眠,念念咒語:『尼斯醉姣打,尼知竇媽』(您是最好的,您知道嗎)。咁樣小孩有自信,大人又唔會「精神緊張(?)」。
阿 Q 爸爸 上。

if km compared with hk preschool, which one is better?  thx

我非常同意!

yukidaruma 寫道:
大有大好,細有細好。
而且同一學校,不同老師都有不同教學風格,甲覺得很好、可能乙覺得一般,所以很難說邊間一定好,隨遇而安,憑小孩(同大人)的直覺,選咗之後就一定要間中自我催眠,念念咒語:『尼斯醉姣打,尼知竇媽』(您是最好的,您知道嗎)。咁樣小孩有自信,大人又唔會「精神緊張(?)」。
阿 Q 爸爸 上。

sunflowers 寫道:
if km compared with hk preschool, which one is better?  thx

我都係prefer km

sabina_bb 寫道:
[quote]
yatjeh 寫道:
sabina,

yatjeh, 我同你同一命運呀 我依家都仲煩緊點揀好 :cry: [/quote]

sabina,

咁妳個小朋友而家有無讀km個nursery呀?  我個仔而家剛join下學期, 暫時都ok, 所以我會"襯"呢段時間好好觀察我個仔, 如果佢一直都讀得開心而有進步, 咁我諗都無謂同佢轉校囉!

yatjeh 寫道:
sabina,

咁妳個小朋友而家有無讀km個nursery呀?  我個仔而家剛join下學期, 暫時都ok, 所以我會"襯"呢段時間好好觀察我個仔, 如果佢一直都讀得開心而有進步, 咁我諗都無謂同佢轉校囉!

我個仔依定咩都無讀, 因為我個仔係12月出世, 讀得nursery都入幼稚園囉, 所以我無同佢攪讀咩囉.  

emmypun, km 有課外活動 phonic 同合唱團, 大約 1xx / 1 小時同playgroup 價錢差唔多, (粉嶺)去km 你可以打去km / 校車個李生問下

yukidaruma, 你都好 明白every 學校都有長短.

sabina_bb,  如你想多d 料比你老公, 大約你想知d 物野, 睇下可以幫到手無.   我仔現k1 下學期, 佢so far 都ok. 佢返學好開心. 依家放學姨婆問佢學左物佢會講同表現出黎(因以前唔會)
佢由km n 班升上所以好順利. 我亦見佢好大進步!  依家everyday 2 樣功課. 中, 英, 數 其中2 樣.  依家開始寫字.  你可以去以下link 睇下有d 物野可以同你老公分享下
km

dear yatjeh
why?  km vs hkps, is it because of small group teaching?  thanks
‹ 上一主題|下一主題