用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴技巧
樓主: THRY
go

小提琴技巧 [複製鏈接]

Re: 小提琴技巧

我不是澆冷水, 小提琴自學是不成的.

ykwong 寫道:
格仔裙妹妹:

都係公開問,公開答。有錯,實有高人指正。拋豬引肉:

拇指痛,其實係咪虎口對落嗰舊肉痛先真,抽實好似想抽筋咁,係味?原因就係想俾四隻按弦手指多d位,(尤其 G 弦)。手掌便不自覺向右移。拇指向下移,最終令到拇指屈起,下面舊肉長時間拉緊咪痛籮!慢慢連手腕都升起,幫手抬住琴頸以减輕不適。手勢便愈來愈差。

試多望姆指,留意第一節半截起碼高過指扳,手腕至少微曲。食指第三節貼住琴頸。食指第二關節應剛巧同指扳最高點 level。(當然單指第一板位)

講多次:業餘意見。

係咁上下呀.....我隻手指公'浪'住隻琴既...但初初唔慣,成日sin左落黎手指公第一節位度,真係好似想抽筋咁,而家好好多囉,其實有d人拉琴,係放落虎口位拉的,但我又唔多慣,都係跟返阿女咁好d,多謝你既中文版本呀....

話時話..你係咪答緊我架....我幾時變左格仔妹妹呀???點解係格仔既...恕我愚昧啦...........

SCheng 寫道:
我不是澆冷水, 小提琴自學是不成的.

睇下成唔成既定義係乜啦....只係想拉下歌仔,娛樂下自己,我覺得無問題呀.........我女阿sir,都係自學到五級......咁我覺五級都夠我玩架啦.......

各位,

請問個琴應該恨身體成幾多度角??我意思係隻左手應向左邊移幾多?10點鐘位置夠未?

另外,個頭係咪要向左轉以致對正個琴頭?

thanks!

bbJP 寫道:
各位,

請問個琴應該恨身體成幾多度角??我意思係隻左手應向左邊移幾多?10點鐘位置夠未?

另外,個頭係咪要向左轉以致對正個琴頭?

thanks!

真難答, 唔同的大師有唔同的表現/教學法
而事實上都唔係好明你問乜
如果你話水平的角度, 咩位置其實係睇個人的
但高度來說, 琴頭應比膊頭為高, 即是個琴應該被抬起
學Galamian 話:「只要演奏者感到舒適就成了, 不必做甚麼嚴格的規定。」
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

kaka0814,

Thank you very much!我意思係:隻右手手指拓住個琴頭之後,手掌應該在身体的哪一個方向,當然正前方(12點鐘位置/正北)不對,但又唔洗向右轉到盡(9點鐘位置/西),那應該放到哪裡? 唔知我講得清楚嗎?

致於水平....係咪個琴可以左右唔平水,微向內傾則?

Thanks!!

囝囝5歲,老師D教法好得意. 佢教囝囝用晒3隻手指按在A線上來拉C音 insteads of using the fourth finger only. B 就是用2隻手指. 唔知係咪佢細個呢?

請問你地小朋友老師足是否咁樣?
‹ 上一主題|下一主題