用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天水圍邊間小學好?
樓主: AngelyHo
go

天水圍邊間小學好? [複製鏈接]

Re: 天水圍邊間小學好?

煒良媽咪 & BBHONG - Thanks!

煒良媽咪:
其實我都心大心細, 李宗德的好處是學生都可講流利的英文&普通話, 但需要比學費, 有兩個小朋友真係好重負擔!  請問李宗德的一條龍中學係邊間呀?  係咪都是直資中學呀?

BBHONG:
請問李兆基的學生英文水準高唔高呀?  因為將來要承接返直資中學的全英語教學, 唔知學生的英文水平應唔應付得到嗎? 每日多唔多功課做呀?  你當年第幾志願入李兆基呀? 學校多不多新移民學生呀?  學校多不多壞學生呀?

THANKS!   

littlepenguin 寫道:

煒良媽咪:
其實我都心大心細, 李宗德的好處是學生都可講流利的英文&普通話, 但需要比學費, 有兩個小朋友真係好重負擔!  請問李宗德的一條龍中學係邊間呀?  係咪都是直資中學呀?

我比呀仔讀李宗德, 主要佢係英文小學, 而且中文係普通話教學, 我希望佢係lei 6年既小學生活可以打好二文三語既基礎, 以作為佢日後升英中既優勢, 因我未有打算比呀仔讀直資中學 上年簡介會內聽校長講佢哋有個小六男仔考到九龍華仁, 但lei個男仔唔係全級最叻, 所以校長都好高興
李宗德現積極向政府申請在區內辦直資中學, 但暫時未獲批   

我們是第二志願入李兆基 ,第一志願的天天太難入 ,兩次選他都派不入 ,太多人了 .因為入到李兆基所以我都費事再叩門等通知了 .雖第二志願但我都好開心 ,起碼不是去了不想去的其他學校 .我只是了解現在一年班的情況 ,英文科用故事書教 ,我個仔都應付到 ,成績幾好 .由淺入深的故事式在日常生活都可實用 .學校今年是創校第六年 ,教學上開始上軋道 .天水圍的學校好多都好新 ,開校前幾年的路都是摸索階段 ,高年班的老實講好多都是搬屋來轉校來讀的 .我想講係現在學校上了軋道了 ,知道教學的方向 ,由二三年班起至現在一年班上那批成績都不會太大問題 .我放心囉 .
每日功課有多有少 ,好似今日有四樣但佢地放學前有半小時導修堂 ,可以即做當天功課 ,唔識可以即時問老師 .所以回家來可能只需做一兩樣 ,多了時間玩和溫習 ,做家長都少了勞氣陪佢做功課啦 !!你可以上學校的網看看每班的功課有多少 .
我又無比較過多唔多新移民學生喎 , 我見學生都好乖 ,去圖書館都好多學生 .其實新移民的學生唔一定壞架 !學校附近咁多居屋同私樓 ,我自己都係住公屋啫 .老實講要壞的都不是穿李兆基校服那些 .都好慨嘆有些父母放任小孩通街逛不回家 ,只因為個父母要打牌要去街..... :-x 不關心小孩的又何只新移民呢 ?不能標籤啊 .這是我的心聲 .我住天澤那邊 ,眼見壞的仲多啦 ,所以我先選嘉湖那邊 .

煒良媽咪 寫道:
[quote]
AngelyHo 寫道:
嘩!好記性 仲記得我係全職媽媽。
我唔可以揀李宗德,因為仲有個細仔,經濟上支持不到。
我想問天天好唔好?係唔係好難派到?

你都可interview咗李宗德先, 試吓冇防, 收既到時再決定囉
而且李宗德都可申請學費減免-由和富慈善基金提供
天天係我之前既心儀 不過我最終遞自行時我揀咗天官, 兩間都機會微, 但我貪天官近屋企
如你真係like天天多d, 你1st round & 2nd round都要揀返天天, touch wood 兩次都失敗, 3rd round叩天天門時你都有機會interview天天, 往年天天會預留20個位比叩門生, 而英藝約收7-8個學生

[/quote]
Thank you very much!    o甘有冇人可比意見關於天水圍官立?

請問"和富慈善基金李宗德小學", "天水圍天主教小學" 及"天水圍官立小學" 邊間好,  冇人知呀?

各位mami
我仔今年k2,9月都要揀小學,我都頭痛,我最初都想揀李宗德,但我有2個小朋友,我想我負擔唔到lu!
我而家都仲心大心細,唔知點揀!

<<06/07升小選校全攻略>>
http://life.mingpao.com/htm/primary2006/cfm/content.cfm?Path=cfm/main.cfm
希望幫到你們啦   ......

另外 ,我有一個女兒讀k3,一個小二,一個今年至入讀幼稚園;當我為女兒揀學校,首要考慮在家附近和學校的教學會否配合到我女兒(唔會太深或太淺,銜接到中學課程,循小已經係一個唔好例子,小學沒考試,就算有一條龍中學都沒用,中學課程深,同學追得好辛苦)~
近兩年多咗幾間一條龍學校呀,都唔知係唔係好事~
我家附近已經有好幾間小學,但最後選了我女兒所喜歡的學校~
記住,要了解小朋友的特質,才去選擇合適的學校就最好不過了~

Mandy0203 寫道:

另外 ,我有一個女兒讀k3,一個小二,一個今年至入讀幼稚園;當我為女兒揀學校,首要考慮在家附近和學校的教學會否配合到我女兒(唔會太深或太淺,銜接到中學課程,循小已經係一個唔好例子,小學沒考試,就算有一條龍中學都沒用,中學課程深,同學追得好辛苦)~

有朋友都曾經提過循小因小一至小四冇考試, 上到小五個小朋友追唔上/適應唔到要考試以至要留班 :cry:

Mandy 0203,
你幫女兒揀左邊間呀?

Mandy 0203,
你幫女兒揀左邊間呀?

青年會小學(YMCA)

Mandy0203 寫道:
[quote]
Mandy 0203,
你幫女兒揀左邊間呀?

青年會小學(YMCA)[/quote]

係唔係天富苑中華基督教青年會小學呀? 唔該講多d lee 間學校o既 o野? 同埋可唔可以自己拿飯比小朋友呢?

Mandy 0203,
係唔係天富苑中華基督教青年會小學呀? 唔該講多d lee 間學校o既 o野? 同埋可唔可以自己拿飯比小朋友呢?

係呀~
青小位於天富苑,於2000年創校,
每級有5-6班,按校內考試成績編班,因著學生的差異,推行拔尖補底課,為成績優異學生組織躍進班課程;學習能力稍遜的學生提供適切課後指導,激發學生學習興趣~
校內有多項課外活動(50多項),發掘學生潛能,培養學生生活技能,使學生能健康愉快成長~

青小上課時間:由上午7:45-下午2:40 (課外活動時間由2:40-3:30) ,每節40分鐘,共7節,另有早讀課,早禱,每星期一天早操課;午飯時間:由12:25-1:10(家長可自行送飯或經飯盒供應商訂午膳)
家長自行送飯:12:15分前送到學校地下,由校工送至每一個課室.
經飯盒供應商訂飯:每個月(月中)派飯單,自行選出所需的餐單(每日4選1,可以自由訂幾多餐,甚至1個月1-2餐都可以),可自行入數公司賬戶,或由公司設定的日子交現金到學校,由公司職員收取,即時開回收據~

考試:每年有四次考試(於10月,1月,4月,6月中)
書簿雜費(可申請書簿津貼):每個學期約$900-1100到(另因全年開冷氣,收冷氣費$410一年分兩次收取)
校內定期有家長教師會活動,會費$50(以家庭作單位,可選擇加入或不加入)

若有其他問題,可以再發問,我會盡力解答

Mandy0203,

Thank you very much!   有冇媽咪可講講其他小學資料呢?

hi,
各位葉紹蔭小學如何?
[img align=left]http://home.pchome.com.tw/good/fang600213/bmp/bmp-h/6-16.gif[/img]

up

你地好!睇黎好多人都話李德宗好,我個仔而家係元朗讀k2,如果唔係英文幼稚園,果細路仔會唔會攪唔惦,而這個又係唔係入學的要求(英文水平高)呢?

沈在落去,等我up 下先。
請繼續比意見。  Thanks!

hi 大小不梁,
你個仔讀邊斑呀潮陽?,我個仔都係09/05讀P1 今年sing P2呀
大小不梁 寫道:
hi~~
睇下我可唔可以幫到你地...
我個仔0岩0岩上年9月入左潮陽....
學校環境一般,課程都算係ok,功課比較多,日日大約至少6-8樣....一年4次測驗+考試,一個學期中英文各6次黙書....但係冇黙書ge星期就要小測....我知道英文課本同天天係一樣...
仲有咩想知呀?

雖然阿仔未有耐讀小一, 依家諗得黎都應該差唔多  
心目中就係天天 vs 李宗德 = free vs pay
真係唔知點揀, 李宗德就有齊我心怡的... 英小, 中文係普通話教學.

[quote]
煒良媽咪 寫道:
我比呀仔讀李宗德, 主要佢係英文小學, 而且中文係普通話教學, 我希望佢係lei 6年既小學生活可以打好二文三語既基礎, 以作為佢日後升英中既優勢, 因我未有打算比呀仔讀直資中學 上年簡介會內聽校長講佢
‹ 上一主題|下一主題