用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天水圍邊間小學好?
樓主: AngelyHo
go

天水圍邊間小學好? [複製鏈接]

Re: 天水圍邊間小學好?

我覺得雖然李宗德是位於天水圍區,但可能大家忽略了住嘉湖的一群中產人士.他們有能力負擔得起加費,所以我對加費我並不太樂觀.
至於學校細,問題都幾大架,如果學校將來不會擴建,可能要重新考慮一下.有時人們亦會忘記一點,像那些每級只得一班的學校,終極亦會被迫殺校,難入只因學位少...
順帶一提就是原來讀半日會好些,小朋友讀全日真係無咩時間休息架.如果我可以再來一次,我會多考慮一下讀半日的學校.

ydoris 寫道:
我去年亦因選校而煩惱,我覺得如果經濟負擔得起,李宗德是一個很不錯的選擇.起碼不用浪費車程走出九龍上學.不過我相信現在會更難入,我都希望小女讀這學校,但真是覺得負擔太大.因為原本想報是只是650一月學費,到要報時已是雙倍學費.難保6年後會似聖保羅咁4200一月學費.我還有一個小朋友要讀書,所以放棄了報讀.政府鼓勵直資小學,我們是受害的一群.
另外,本以為天水圍區太多新移民,十分驚恐,但當小女升上小一時,發覺她的同學沒有2樣,家長亦十分之有體貌wor.
最後就是一向以為女兒在幼兒園成績不錯,對她十分有信心,點知一升上小一,才驚覺女兒讀書的弱點及以前教導的漏洞.所以原來選校是其一重要,小朋友讀書如何亦十分重要.要清楚了解小朋友讀書的能力比選一所好學校還困難.雖然小女的學校只是第二志願,但我亦都接受下來,學校並不差,只是名氣不夠大吧了...."快快樂樂上學去是很緊要的"..

ydoris,
me too.   所以考慮政府資助的。你的女兒讀哪一間?
但半日制的並不多。

各位你們好。
我見到有同鄉(大家都係天水圍友),所以都想入嚟攞啲料,希望大家賜教。我個囡其實依家都係26個月,啱啱將會讀幼稚園,但我都驚同佢搵錯學校讀影響升小一,所以我有小小問題想問大家,請幫幫忙 。

CKC,
我想問吓你小朋友當時讀邊間幼稚園嫁?係唔係在天水圍呢?

ydoris,
你囡囡而家係讀緊邊間小學呀?

另外在天水圍有邊間小學係Band 1? "天天”同"李宗德"在邊庶。李宗德係全日or半日。如果你哋要返工,咁小朋友放學後你會點安置佢哋呢?
請大家比吓意見,等我呢個懞丙媽咪可以參考吓!唔該晒!

EilyMum.

小兒在德怡讀幼稚園(在賞湖居), 而李宗德係全日(在天恩), 我住美湖居, 所以讀幼稚園時及現在都需要搭校巴上學.

我個女讀何德心,又近又有同學仔住樓下,超方便.不過一年有4考,考二同四要考晒全學期的課,幾辛苦.但我家姐話,有d學校吾會考晒,但係d學生會好快吾記得晒d野.有d學校好似佢咁,辛苦但小朋友會溫番晒全部的課程.先苦後甜啦.
考慮中,5年級轉出灣仔,因為有五十幾至六十個位派band 1中學,衰衰地都入聖方濟各.如讀天天,天官有大d機會,吾讀就其他全部得二十幾個位..成績入吾到全級40名,吾使指意入到.悲哀.李宗德有龍,吾使驚.讀邊間幼稚園,只係第一輪有影響,大抽獎無關係.

ydoris,

呢句點解呀﹖

ydoris 寫道:

李宗德有龍,吾使驚.讀邊間幼稚園,只係第一輪有影響,大抽獎無關係.

李宗德會有中學...一條龍lor
第一輪雖然都係抽獎,但係學校係有權吾使俾教處抽.好多人話佢地會睇番個小朋友讀邊間幼稚園咁.但係第二輪真係六合彩啦...你讀沙頭角都有機抽去九龍塘,不過睇好吾好彩lor.

李宗德會有中學...一條龍.

really???

大小不梁:

多謝!你的回覆....     

唔駛唔該~~~
其實入邊間都唔係d咩問題,最緊要係睇下0岩0岩自己ge小朋友.......
samuelsixleung 寫道:
大小不梁:

多謝!你的回覆....     

ydoris,

咁小朋友想讀李宗德, 咁應該讀邊間幼稚園呢﹖聖葉理諾堂ok嗎﹖

Hi,各位,我個仔而家讀緊k2,我都毫冇頭緒邊間小學好,睇完大家既對答,原來有咁多野要硏究,我起初只係考慮讀傳統或活動教學。

簡直頭都大晒。   

大小不梁:
我個女今年9月就讀潮陽啦,我都好怕佢跟唔到,家下日日3樣功課都唔係好很做,死火啦,第時咁多功課,實做死佢同我都得啦,係呢,我想問下你,係味要參加興趣班嫁,你個小朋友參加左幾多樣呀,我真係好怕我個女跟唔到呀,又   是係英文,佢係最叉e樣,我都唔知點教佢好,同佢溫英文,我就慘囉      ,&想問下幾耐黙一次書呀,唔該哂你     
大小不梁 寫道:
hi~~
睇下我可唔可以幫到你地...
我個仔0岩0岩上年9月入左潮陽....
學校環境一般,課程都算係ok,功課比較多,日日大約至少6-8樣....一年4次測驗+考試,一個學期中英文各6次黙書....但係冇黙書ge星期就要小測....我知道英文課本同天天係一樣...
仲有咩想知呀?
我最愛嘅包包&b豬

醒目開學勳章

Web 寫道:
有無人知道科技創意小學好唔好?  

我女2001年1月8日QE出世  

包包b豬:
係架....潮陽真係多功課....好似昨天咁,就有10樣啦....係好咁...好似我地e+d家長咁話,佢返學就=我地返學,佢地黙書=我地黙.....    我相信個個mama都想自己個小朋友成績好...所以一定要落苦功....
至於黙書時間係老師一早編定....好似咁....28/2黙左中文,3/3又黙英文,咁8/3就小測小英文,17/3又再黙英文,21/3就要背黙中文一課書,24/3又再黙英文...都幾金架......你介唔介意話比我知你囡囡讀緊邊間幼稚園呀....因為我個仔果時果間,又係有黙書,又係日日都有3樣功課做架,所以佢都慣左辛苦....e+有d家長都後悔細果時同個小朋友入左一間冇乜功課ge幼稚園,e+個小朋友就真係跟唔到...好多人都話,想搵一間活動教學ge,比較舒服d,但係我自己就唔係咁諗....只要基礎打得好....將來升中就真係舒服好多了(先苦後甜嘛)..
包包b豬 寫道:
大小不梁:
我個女今年9月就讀潮陽啦,我都好怕佢跟唔到,家下日日3樣功課都唔係好很做,死火啦,第時咁多功課,實做死佢同我都得啦,係呢,我想問下你,係味要參加興趣班嫁,你個小朋友參加左幾多樣呀,我真係好怕我個女跟唔到呀,又   是係英文,佢係最叉e樣,我都唔知點教佢好,同佢溫英文,我就慘囉      ,&想問下幾耐黙一次書呀,唔該哂你      [quote]
大小不梁 寫道:
hi~~
學校環境一般,課程都算係ok,功課比較多,日日大約至少6-8樣....一年4次測驗+考試,一個學期中英文各6次黙書....但係冇黙書ge星期就要小測....我知道英文課本同天天係一樣...
仲有咩想知呀?
[/quote]

大小不梁:
嘩......10樣功課,死啦,我好驚呀,      而家3樣都要做1個鐘,10樣我真係唔知佢要做幾耐啦      ,呀女家下讀緊{青衣商會}佢地仲味有黙書,咁我實比呀女折磨死啦,學你咁話,而家佢返學就=我地返學,佢地黙書=我地黙.....     ,我仲諗住佢上左小學,我可以返下工,我諗家下唔洗諗都得啦        ,荼實潮陽係味一間活動教學呢,我去參觀佢間學校時,呀女同我都好鐘意,&冇乜大6人,但而家見你講話咁多功課,我就怕怕地啦,但冇計啦,9月都入學啦,為有頂硬上啦
大小不梁 寫道:
包包b豬:
係架....潮陽真係多功課....好似昨天咁,就有10樣啦....係好咁...好似我地e+d家長咁話,佢返學就=我地返學,佢地黙書=我地黙.....    我相信個個mama都想自己個小朋友成績好...所以一定要落苦功....
至於黙書時間係老師一早編定....好似咁....28/2黙左中文,3/3又黙英文,咁8/3就小測小英文,17/3又再黙英文,21/3就要背黙中文一課書,24/3又再黙英文...都幾金架......你介唔介意話比我知你囡囡讀緊邊間幼稚園呀....因為我個仔果時果間,又係有黙書,又係日日都有3樣功課做架,所以佢都慣左辛苦....e+有d家長都後悔細果時同個小朋友入左一間冇乜功課ge幼稚園,e+個小朋友就真係跟唔到...好多人都話,想搵一間活動教學ge,比較舒服d,但係我自己就唔係咁諗....只要基礎打得好....將來升中就真係舒服好多了(先苦後甜嘛)..[quote]
包包b豬 寫道:
大小不梁:
我個女今年9月就讀潮陽啦,我都好怕佢跟唔到,家下日日3樣功課都唔係好很做,死火啦,第時咁多功課,實做死佢同我都得啦,係呢,我想問下你,係味要參加興趣班嫁,你個小朋友參加左幾多樣呀,我真係好怕我個女跟唔到呀,又   是係英文,佢係最叉e樣,我都唔知點教佢好,同佢溫英文,我就慘囉      ,&想問下幾耐黙一次書呀,唔該哂你      [quote]
大小不梁 寫道:
hi~~
仲有咩想知呀?
[/quote][/quote]
我最愛嘅包包&b豬

包包:
唔駛怕住先.......以我所知商會都唔差.....係咪天耀果間呀...
講真丫...如果想返工就真係幾難lu~~~因為阿仔好多時都話比我知,有好多同學仔唔合格..仲有一兩個係0分架.....
至於課外活動我都比阿仔玩架...電腦班,合唱團(frriday),國畫班&英語班(sat)......但係學校仲會有好多係指定學生去ge...ex:朗誦比賽咁....係由老師選出.
總之一句....只要係肯放時間去讀書去就唔係大問題
至於10樣功課都唔係d咩問題ge....因為10樣裡面可能係會有一兩樣係做改正....如果你係0岩咁咪唔駛改law
頭一兩個月都唔會太多ge....慢慢你同囡囡就會習慣架la~~

大小不梁:咁Q我个仔都糸潮陽小一,你讀咩班架,可能糸同学he...間學校ok la,我個小朋友k1入左一間冇乜功課ge幼稚園,初時真係跟唔到ga,不過佢比較聰明,適應力都幾强,e+大致上都冇乜問題,d同学相處幾好,老師又吾差
[img] http://i26.tinypic.com/nn3bzl.gif[img]

哈哈哈~~~咁橋呀......阿仔係1b呀,咁你呢?係唔係同學呀??

呀女係讀天悅果間,我而家都有左心理準備,開始冇呧驚啦,係呀女味有準備姐,成日同佢講,佢都冇乜返應咁,等佢第時再習慣囉 ,我想問下你,你個仔係味讀濕地果邊果間呀,我個女入左e間喎 ,你而家係訂飯送飯嫁 ,唔該哂你,成日咁多野問   
我最愛嘅包包&b豬
‹ 上一主題|下一主題