用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局馮晴紀念小學 溤晴小學家長入黎分享下......
go

溤晴小學家長入黎分享下...... [複製鏈接]

溤晴小學家長入黎分享下......

我大仔讀緊五年級,細女今年九月小一,同哥哥一齊
希望能在此同bk家長分享小朋友
在溤晴的學習生活.............     
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

Re: 溤晴小學家長入黎分享下......

聽日考試啦,但上星期五/今個星期一、二,
d功課仲係咁多(我仔3年級),
真係無咩時間溫書呀!
你仔5年級,近來功課多嗎?

Hi!moonchan,
佢考試永遠係我最辛苦既時候
今日應該無功課啦呱!
我個仔今日就無功課做,一返黎休息一陣就開始溫習。
剛剛(大約十點半)先上床睡覺    
日日做完功課已經七,八點,我呢段時間公司又多野做,
晚晚開到六七點 不過溫得幾多得幾多啦!
其實佢平時D功課如果應付倒,我都唔會太擔心既 ......
不過佢就麻麻啦   
早D覺覺豬啦,最緊要有精神呀     
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

Hi mabel
妳好,很久沒碰上妳...

大家好..
我也是今年9月馮晴準家長
希望多了解將來小兒在學校的生活
我一直覺得馮晴很多方面都好好..
就是有一樣野擔心..
就是學校學生英文的成績唔高..
唔知係唔係我多心呢

Hi Quenten
我記得你!之前同你係bk傾過計嘛
其實馮晴係呢幾年都改變了很多,
呢間學校算“比上不足,比下有餘“了!
老師大部分都很勤力,起碼我個仔就好好彩了
五年的班主任都對佢很關心    幫左佢好多!
(個仔有輕微過度活躍及專注力不足)
至於學生英文方面,ok啦!
如果真係覺得不足的話,唯有額外給與
不過你都唔冼咁擔心既,英文太深亦未必係好事,
可能會嚇怕小朋友呀

mabel0809

妳說改變了很多,請問是什麼的改變??
同埋我想問問學校午飯的供應商掂唔掂?
會唔會注重下營養,我個仔有Keep住上外籍老師的英文班
因為佢好中意同個老師玩,聽講馮晴中文教得好好,唔知
係唔係指普通話呢?我又問好多問題啦..唔好意思又煩住妳

Hi quenten

我開得呢個題目就唔介意你問我野啦!你唔介意我咁耐先覆你就得啦 近呢幾個星期公司要加班,又要返屋企同個仔溫書(考緊試)所以唔係咁多時間上bk
答你問題先-學校改變了什麼?
以往總會覺得學校範圍稍細,但隨著學校今年新翼建築落成,可用面積增加不少。
學校每年都派問卷諮詢家長對功課量的意見。相對個仔小一同現在,功課明顯比以前少了!
考試由四次改為三次。
小一多了英文故事課本,及個仔於小三開始,學校加插了Phonic書,於英圖堂教授。
老師方面,直覺都是積極的一群!但最近聽朋友講,有個新老師黎左,教小一的,好似對百厭的小朋友欠了一份耐性,好似好惡咁 :evil: ......
家教會於約三年前成立,令我可以多接觸學校。雖然我要返工,但我非常樂於參與
學校午飯的供應商每年都經家長派代表評核而投票選出。有四種選擇,個仔一至四年級都話好吃 但今年佢有投訴,話肉多過菜喎!不過佢好似以經在問卷中同飯商反映左啦
外籍老師學校有一個,另自費課外活動有西人英語班。
中文係比較深,上到三年級就好明顯   
:        

我好明白你現在的心情,同我當年一樣,好想知多些學校的背景,有時又驚自己是否揀口岩學校....鬼咁多野諗  
其實我既答案好主觀架
九月好快就到,會唔會愈來愈緊張呢?
好樂意和所有馮晴家長分享大家關心的話題

=]

well,,
hello你地好..
我係馮晴舊學生..
路過見到有個討論區,,
發覺到世界進步了,
家長們都懂得活用電腦來溝通..
btw如果馮晴有events可以知會我一下嗎?
我自graduation之後見過部分老師,
現在已失了聯絡..
看見母校的學弟學妹現在在不少比賽中勇奪殊榮..
實在太高興了..
有機會的話還真想和"老友記"聚一聚..
回到母校..
看看那曾經是我的學校..
我的老師..
小學的光陰一下子就過了..
中學的生活實在不容易!!
面對堆積如山的tests..quizzes..projects..exams
壓力..不少!!
懷念以前!!

想聯絡我,
[email protected]

我應該不會再來BK了..
面對壓力中
When you wish upon the star*

Re: =]

你好呀,,,,
我都係馮晴既舊生,,,
我都好懷念以前,,,,
我好掛住D老師同埋D同學呀,,,
但係而家大家已經斷哂聯絡啦,,
中學比小學真係差好遠,,
中學不及小學好呀''''
好大壓力,,,
所以希望我既學弟學妹珍惜現在***
well,,
hello你地好..
我係馮晴舊學生..
路過見到有個討論區,,
發覺到世界進步了,
家長們都懂得活用電腦來溝通..
btw如果馮晴有events可以知會我一下嗎?
我自graduation之後見過部分老師,
現在已失了聯絡..
看見母校的學弟學妹現在在不少比賽中勇奪殊榮..
實在太高興了..
有機會的話還真想和"老友記"聚一聚..
回到母校..
看看那曾經是我的學校..
我的老師..
小學的光陰一下子就過了..
中學的生活實在不容易!!
面對堆積如山的tests..quizzes..projects..exams
壓力..不少!!
懷念以前!!

想聯絡我,
[email protected]

我應該不會再來BK了..
面對壓力中  

Dear tmab__colour & stephaniesy,
很高興能有馮晴舊生在此與大家分享以往的學校生活及表示對學校的懷念!
tmab__colour,我已寄了了e-mail 給你,可有收到?希望你能努力讀書,將來做一個對社會有貢獻的人
stephaniesy,你係幾時畢業架?馮晴老師有邊個你最鐘意呢?你覺得馮晴小學好吾好呀?

好樂意和所有馮晴家長及舊同學分享學校及大家關心的話題

hi mabel0809

唔好意思,我忙左好幾天都冇咩時間靜靜地打下字
我一點都唔緊張,因為我都有教下小朋友的興趣班的
自已都明白到就算入到間大多數人覺得幾好的學校也要看
到時碰邊個老師,相反就算派到間自已認為麻麻地的學校
也可能遇到些老師同自已個仔好夾,教仔唔可以只係靠晒學校
不過知多D學校的運作冇壞,可以早些計劃下,我想我是一個好
乖的家長

睇到有兩位小朋友就算離開左學校對馮晴仲有一份懷念
就知學校在一定程度上俾到很多溫暖佢地,祝你們都
學業進步,努力囉

今日派左中期試試卷,唉!個仔失晒水準
跟住下次仲係第一次報分試,都唔知點算?     
話時話D中文真係幾深架 :-|

re*stephaniesy

hi*stephanie
我想問你係幾時graduate ga??
宜家form幾??
讀邊間??
我好八卦timXD
When you wish upon the star*

Re:MabelChan//tmab__colour

hi,又見倒你,~馮睛舊同學!考完試拿?有冇返小學行吓呀?遲 吓五月左右學校會有個十週年留校住宿活動,好似話在學校紮營喎!兩日一夜.不過唔洗問一定要選一d品學優良既學生啦! 仲有五月尾有個十週年校慶攤位遊戲,我都會幫手呢!
我覺得馮睛雖然在學科目上比較緊張,但對於小朋友的課餘活動亦不遺餘力!    
係喎,收到你回給我的e-mail,好開心 :
好想知你係邊年同点解會離開馮睛架 ?係咪好早期?点解得十二個同學咁少既? 有邊個老師你印象深刻d架 ? :wink: [img align=right]C:\Documents and Settings\Tommy\My Documents\My Pictures\cow\cow06.gif[/img]     

Hello

我是07小一的未來新生, 9月要選校了, 想請問----有關英語班自費課外活動的收費.
煩請告知.

唔該晒!

小美人 寫道:
mable0809,

想請問馮晴功課要幾耐先完成,英文程度ok嗎? 因小女對英文十分喜愛...是外籍人仕教嗎?
mr mo  寫道:
我是07小一的未來新生, 9月要選校了, 想請問----有關英語班自費課外活動的收費.
煩請告知.

唔該晒!

小美人 & mr mo
對不起,這麼久才覆你們 : 電腦壞咗
你問馮晴功課要幾耐先完成
每個小朋友的能力都唔同,如果係一個坐定定的小朋友,平均每日大約要做一至兩個鐘左右.但坐唔定就好難講,好似我個仔咁,以前試過做成晚都做唔完架! :evil: 其實功課量係偏中或中上,大多是工作紙,學校老師出的,抄寫就不是太多
英文程度就一般啦,都是英文科老師教的,外籍老師好似有一位,但不是教主科的.佢地課外活動有西人英語班,自費,價錢約一千元左右,全學期(早幾年,未update 架 )
‹ 上一主題|下一主題