用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局馮晴紀念小學 溤晴小學家長入黎分享下......
樓主: mabel0809
go

溤晴小學家長入黎分享下...... [複製鏈接]

Re:MabelChan//tmab__colour

Hello, 各位我想問下馮晴跟黃永樹是否也是band 1的 ? 你們的小朋友是否讀保良局的幼稚園?
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

Hi.mokchingyin0910
你好,我的小朋友讀馮睛,不過佢哋都唔係讀保良局啲幼稚園架 仲有小學係無分band 幾架 不過你問嗰兩間喺將軍澳都唔錯架,口碑都好好   
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

Re: 溤晴小學家長入黎分享下......

anniecc28

HI 妳好 ! 我也是2007年小一家長, 我看妳選溤晴 及 信義會便想妳是居近它, 本人居住廣明苑但也是首選 溤晴.
我聽人說 溤晴及 信義會是很多人選的, 故在乙部只可選一間否則便浪費第二選擇了.
我剛上來看到 希幫到妳一點點

MABEL &各位溤晴家長

我想認識多點溤晴 ....但不知如何問起好?
之前曾問學校開不開心及英文等..
但又覺得不太清楚  
第一, 本人很定選溤晴首選 甲乙  
MABEL可否再說說一下學校之生活 因我知妳有兩位小朋友仍在學校.
因我一直只知它好例如成績 及是保良局系列等(當然是出名)但我曾聽人說溤晴是比較文靜 , 信義會比較動等.
那是否學校平時不多活動 ?例如少參與公開比賽 及 自行活動? (其實我在綱站也沒看到多相)如何說呢 我對它都很喜歡但我一定要從現在取多些關於溤晴資料以便我日后之用...哈哈 (怕叩門時他問我為何選它? 我不可能只說你是好學校這麼簡單)

所以真要早黠準備 一定要考入溤晴  

Hi,MIHOLO

你好!其實馮睛今年改變了很多.當年大仔讀一年級時,功課確是很多,到細女今年入讀小一,已輕鬆得多,功課量明顯減少,一年級的課外活動課有七種,逢星期五最後兩節,包括講故事,卡通畫,小小科學家,無火煮食,非洲鼓,體操,球類及綜合活動.每月循環進行.另自費活動(小一)有鋼琴,大小提琴,弦樂團,西人英語班,羽毛球,功夫,跆拳道,體操,游泳班等.
逢星期三最後兩節有多元化活動,包括出外參觀,或留校看表演,聽講座等.
過去第一學段(分三學段),已去了一次學校旅行,一次戶外學習日(蕉坑自然教育中心),參觀衛生教育展覽中心,將軍澳圖書館,另舉辦了第三屆陸運會等.已知三月份將有一次大型親子旅行(中國大陸兩天)及六月親子遊戲日等.
功課方面,少抄寫,著重工作紙,小測等.中英默書各六次(每一學段)取最高分的四次平均分作考試分數.小一只考中英數及術科,取消獨立教授常識科,將常識科在其化科目結合施教.
這兩年學校除了在開學日給與家長有觀課活動外,更在九月尾舉行家長座談會,與各班主任及科任老師見面和解答有關學校問題.總括來說,我覺得馮睛是一間很進取及校風良好的學校,希望以上的可以幫倒你

mabel

很長細呀 ! thks very much !
聽妳說溤晴我對他也加深了很多及也不悶 .  
好! 我要好好努力做profile作好準備
以后多多指教

不用客氣 祝你心想事成,一擊即中   

溤晴不是這個'溤'呀!!
是這個馮先正確

原文章由 mabel0809 於 07-1-25 23:42 發表
不用客氣 祝你心想事成,一擊即中     

我馮晴考不入也
致電叩門他們都說已滿 不理我.
點算呀!可以幫我嗎 ?
MIHO

原文章由 MIHO.WAH 於 07-7-14 20:15 發表

我馮晴考不入也
致電叩門他們都說已滿 不理我.
點算呀!可以幫我嗎 ?

唔係咁難入呀? 你問咗佢哋真係無位咩?

原文章由 mabel0809 於 07-7-17 17:18 發表

唔係咁難入呀? 你問咗佢哋真係無位咩?

MABEL0809

是呀! 我打了兩次都是同1聲音 ,
最慘是當日回覆我說話落選時我沒有反應 (唉! 她致電我時剛老闆在我身旁 ) 沒有即問可否做後備, 我過了一曾找不到當時的小姐.

我現有寫信用EMAIL. 我想會再入PROFILE一次往學校,如果真不行那可能今年.........唉! 那我下年再叩插班門試:cry: :cry:
MIHO

保良局馮晴紀念小學

請問有冇媽咪知道,這間學校是不是好嚴呢?如果好嚴我驚仔仔讀吾黎

原文章由 CARMA 於 07-7-19 16:00 發表
請問有冇媽咪知道,這間學校是不是好嚴呢?如果好嚴我驚仔仔讀吾黎

我仔仔9月升入馮晴小一,學校是不是好嚴我就不清楚,但在7月初的迎新家長會中接觸過兩位主任級的老師,她們好主動及相當有善,我本人就唔覺得 D 老師唔會好惡;不過最重要的係在乎個小朋友乖唔乖o者,如果坐唔定,揾老師教訓(不體罰)一下都不是壞事

mabel0809, 你好,

請問有沒有聽說會轉做直資學校? thanks

原文章由 Jacquesl 於 07-7-24 17:48 發表
mabel0809, 你好,

請問有沒有聽說會轉做直資學校? thanks

暫時未聽過喎! 我記得早兩年有家長問過同樣的問題,校長的答案是未有考慮

原文章由 hi234 於 07-7-20 13:10 發表

我仔仔9月升入馮晴小一,學校是不是好嚴我就不清楚,但在7月初的迎新家長會中接觸過兩位主任級的老師,她們好主動及相當有善,我本人就唔覺得 D 老師唔會好惡;不過最重要的係在乎個小朋友乖唔乖o者,如果坐唔定,&# ...

hi234

hello我仔仔都係今年九月升馮晴小一,小一迎新當日好多人
我都無時間同老師傾,你知你仔邊班未呀?
你仔仔有無同你講返當日做乜呢.

原文章由 yeeli 於 07-7-25 23:13 發表

hi234

hello我仔仔都係今年九月升馮晴小一,小一迎新當日好多人
我都無時間同老師傾,你知你仔邊班未呀?
你仔仔有無同你講返當日做乜呢.

Hi yeeli
我仔仔都未知入邊一班,可能要到廿幾號的家長會才通知.
迎新日我仔仔話返比我聽老師同佢0地畫0下畫,玩0下遊戲咁,可能就係攞料編班.
我仲問過馮晴沒有預備班,家長9月3日前要幫小朋友做定心理準備啦.
各位家長唔知仲有乜0野要準備呢?
‹ 上一主題|下一主題