用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好用鉛筆刨
go

好用鉛筆刨 [複製鏈接]

好用鉛筆刨

買來買去,都無一個好用,請指教

醒目開學勳章

Re: 好用鉛筆刨

用電動 la.
我都刨到手軟  

請問邊隻牌子好

醒目開學勳章

ELM-- model#H-9, 約$235, 商務印有售。

我用的鉛筆是中華牌或花園街買的, 之前用的鉛筆刨由個幾至廾零蚊款式, 但壽命只得二個月就成日刨斷鉛芯, 刨鉛筆刨到好忟憎。

Agreed.  就算用手攪個d.. 都刨到火黎.  手都軟埋.  家陣用電, de 一聲就刨完.  
Charitymami 寫道:
ELM-- model#H-9, 約$235, 商務印有售。

我用的鉛筆是中華牌或花園街買的, 之前用的鉛筆刨由個幾至廾零蚊款式, 但壽命只得二個月就成日刨斷鉛芯, 刨鉛筆刨到好忟憎。
--- 2J 作品

I bought the ELM V-3, around $80, few months ago. I think I need to buy a new one now as the pencil lead always 開义 after using the sharpener for fews month.

I think it is better to have lead adjust and a higher end one with higher power.

用鉛蕊筆啦,唔洗刨

Hi, Charitymami,

請問你以上所說的電刨,  可以調較筆粗幼度嗎?  刨耐用嗎?

我也是買了十幾款有約12-3元的或從德國買回來的筆刨也是用不到2-3星期就玩完, 買到服晒  !!! 直至最近商務減價買了個約60元的電刨ESSELTE , 簡直衰過手攪的, 根本不能用,  勸各位媽咪勿買  !      

另外, 我覺得鉛心筆會寫壞手,  而且D字會無咁好 .

Carl A-5C 手動鉛筆刨
好好用內

24孝阿媽 寫道:
[quote]
另外, 我覺得鉛心筆會寫壞手,  而且D字會無咁好 .

嚇!唔係嗎 我女一路都用鉛心筆,三年級重囉左個硬筆
書法獎

我覺得支鉛筆既質地都好重要,
我仔依家用
staedtler Yellow pencil 134-HB,
要成$12/ 盒(唔記得10支 / 12支),
真係無咁易斷及開

[quote]由 yw 於 2006-03-17 15:43:12

我仔依家用
staedtler Yellow pencil 134-HB,
真係無咁易斷及開

[quote]
yw 寫道:
我仔依家用
真係無咁易斷及開

我見staedtler 鉛筆有兩款, 請問有何分別?  謝謝。

點解唔用鉛芯筆 (鉛芯用4B或以上)﹐寫出來會好深色的(同鉛筆無分別)﹐又好好用

醒目開學勳章

Hi, ALL

我都係carl呢個牌子, 不過係angel-5, 價錢都係5-6拾完, 好好用.  公司用緊個個起碼有6-7年, 都係一樣咁好用.

其賓我最初都係諗住買個電既, 但係文具舖試過都覺得唔好用, 好彩突然間醒起公司一路用緊呢隻, 所以照買.  每次都係刨幾下就掂啦, 慳水慳力, 希望你地啱用啦.

[quote]
jaja 寫道:
Carl A-5C 手動鉛筆刨
好好用內

學校出了通告 " 不淮用鉛芯筆 " 。

Irene_BB 寫道:
點解唔用鉛芯筆 (鉛芯用4B或以上)﹐寫出來會好深色的(同鉛筆無分別)﹐又好好用

我在教協買咗個好似條魚張開咀咁嫁筆刨(扁嘅oval shape),好似係$10內.我覺得好好用,開學用到而家啦!!

I have been using an electric sharpener UNI ES-10 for more than 8 years and it's still in very good working condition.  However, this model is already out of stock and you may try your luck to shop around or get a new UNI model.  Prcie is around $400- $500.

Local Stationery Store in HK

醒目開學勳章

我都係 Staedtler Yellow Pencil + 三菱 UNI 電鉛筆刨。

Staedtler Yellow Pencil 好好用,我仔學校老師建議佢地用六角型筆身的鉛筆。其實鉛筆個鉛芯,如果係 d 劣貨,可能會有有毒物質。佢地有時見 d 卡通公仔鉛筆都想要買,我好少會買,真係買,都寧願貴 d 買大品牌 (如 sanrio),堅持唔會買 d 平價貨。

三菱 UNI 電鉛筆刨,我仔學校都用佢,我屋企那部用了多年,好襟,我覺得值得 invest 一部,當係買個方便。我朋友最近買了一部,約三百蚊,我見間間書局個價都唔同,可以爭好多,應該去多幾間格下價先。

如果係細細個鉛筆刨仔,我屋企都有一個 Staedtler 的,都 ok。
‹ 上一主題|下一主題