用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 華德小學
go

華德小學 [複製鏈接]

華德小學

我的女兒想找學校,請給一些意見。無論好壞的意見,也歡迎的。
[email]yahoo[/email]

Re: 華德小學

華德已於4月29日考了插班,十分多人考.我知有住荃灣的人來考;但你亦可以致電校務處問,她們很幫忙的.

以我所見,此校除了貼

但我想問一問,華德是否在課堂上加上一些活動教學的形式?多不多互動,還是乖乖坐在椅上聽書?是小一至小六也有活動教學嗎?還是像某些小學般只有小一至小三是活動教學?還有你的小朋友是不是十分喜歡這所學校?你的小朋友是哪一年班?多功課嗎?考試壓力大不大?中學派位如何?

我亦曾到學校,看到一些大哥哥大姐姐計劃,這是甚麼來的?謝謝你的回覆。

容許我以過來人身份講一下, 我係一個十分怕鬼既人, 連小巴經過大酒店都要合上眼睛既人.
係6年既小學生活, 一至四年級既課室都唔會係向墳景. 五,六年級先會係近墳場既課室.  不過, 老實講, 向墳景反而真係好清靜, 上堂時間冇人叫你望出街唔聽書.  同埋呢一個係天主教墳場, 唔會有叮叮查查聲, 嘈住上堂, 就算真係有出殯既隊伍都唔會知道, 基本上好安靜, 如果硬要講有問題係心理既問題.  我覺得總比一些係公屋隔離既小學環境好..

以上係個人經歷加感受,講出黎分享一下.
我係淑女, 唔好欠我 8-) 8-)

謝謝你愛美!

謝謝你Capri Ma!

而且校長是勁惦,很大方及愛錫小朋友.特別注重小朋友禮貌和守規,亦十分重視成績.她管理學校的能力是十分出色.

PM or AM ?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

AM Headmistress.  Ms. Lee Lai Mui.

THANK YOU,SaBB.
請問你知不知課堂上與學生互動的時間多不多?

下午校已成功爭取分配新校舍 ,  
會於 09 年轉全日制 ,升中網亦係(K3) 無變到,
我囝囝現讀小一 , 老師比我感覺好有愛心 ,
可能香港出生率低 , 今年的小一人數全級只有 五十多人 ,
我兒子那班全班才 20 人 , 但我覺得這樣更好 ,
老師更能了解每個學生 , 學校亦有很多戶外學習的機會 ,
上學期到現在戶外學習去了 3 , 4 次 .
我個人認為華德學校幾好架 .

請問在那裡?

Clo122 寫道:
請問在那裡?

是否問在哪裏興建新校 ?

本校【爭取新校舍】的行動最近喜獲重大成果,華德學校位於九龍城延文禮士道(嘉諾撒聖家書院側)之新校建校計劃皆獲得立法會及九龍城區議會的支持,辦學團體天主教香港教區亦收到教育統籌局建校組有關建校計劃的正式函件 .

有關新校舍的興建,立法會財務小組已預留了一億四千萬建校工程費用,平整及鞏固地盤佔地四千多萬,興建校舍約需九千多萬,預計於明年三月展開工程。由於地盤須先行平整及建設護土牆,才可開始興建校舍,預計於2009年度落成。新校舍佔地四千多平方米,設有禮堂、標準課室24個、多用途教學室、電腦輔助教學室、常識室、音樂室、中央圖書館、學生活動中心、視覺藝術室、會議室、多用途場地、運動場及配合學校發展的其他設施。

為讓家長們能知悉本校發展情況,以便為子女選擇小一入讀的學校,校董會現維持2004年時的決定:當新校落成時,下午校將遷往新校舍轉為全日制授課,上午校會留於原址以全日制運作,繼續為學生們提供優質教育,而兩校的小學派位(九龍城-41區)及升中派位(K3)的校網則維持不變。

親親媽咪,
你仔仔讀下午校,對嗎?想請問默書,測驗及功課多嗎?老師會唔會好嚴?我女K3,3/6放榜,華德pm放第二,所以想多了解。謝謝!

simsim 寫道:
親親媽咪,
你仔仔讀下午校,對嗎?想請問默書,測驗及功課多嗎?老師會唔會好嚴?我女K3,3/6放榜,華德pm放第二,所以想多了解。謝謝!

Hi  simsim:
無錯呀 ! 我仔仔係讀下午校 , 中英文默書大約一星期一次 , 而一年有兩次考試和四次評估 , 我覺得老師好 nice 架 , 今年小一新生會時 , 聽 D 老師校長講過話今年的小一會有一班全用普通話授課至到小六 , 我仔仔剛好就被選正用普通話授課的 , 我覺得他普通話真係突飛猛進呀 ! 所以我覺得這方面都幾好 .

我大仔讀緊上午校二年級,一至三年級都係活動式教學.
每班人數平均(28人),這點我最喜歡的.
今年來了新校長,我覺得風格上與以往不同.
今年比較多舉辦大型活動.
整體來說我和仔仔都很喜歡這間學校.
值得留意是學校每年有四測兩考.
比較好的是每一星期只測一學科,
小朋友唔會覺得太辛苦.
不過家長可能辛苦啲要時時幫他溫習.
(我相信現時每間學校的家長都係咁辛苦   )

想請問各位意見, Thanks~
我呢兩日聽同事說佢嘅姪女現讀華德上午小一, 佢話聽佢親戚講呢間學校好好, 但好多功課, 而家已經要補習.
請問課程是否很深? 細B會否很難跟到?

呢間學校難唔難入? Daddy是華德畢業, 如20分入到的機會是否很高?

因為本來住九龍, 後來搬入屯門, 而屯門區的好學校定必爭崩頭, 在屯門區又沒有分可加, 如入華德的機會很高,
為了小朋友, 是否搬回九龍住較好呢?

想請問各位意見, Thanks

我個仔讀緊上午校三年級,低年級係活動式教學.
每班大約 (26-28人). 每年有四次測驗兩次考試.
功課都頗多和很多課外工作紙.
但是每個星期有一科學科測驗及2次默書,
家長可能會辛苦啲要時時幫他溫習.
另外, 學校有不同學科的增值班和其他學科的補習班.
讓小朋友的成績不斷進步.
學校特別注重小朋友禮貌,守規和十分重視成績.

呢間學校算不算難入?
請問下午校是否同樣多功課 ,Test, Exam & Dictation?
下午校課程是否很深?上午校定下午校好D?
Sorry, so many questions

請問下午校課程是否很深?
是否跟上午校同樣多功課 ,Test, Exam & Dictation?
Thanks
‹ 上一主題|下一主題