用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見…… ...
go

亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見…… [複製鏈接]

亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見……

曾經應為是一個人見人愛,集萬千寵愛在一身的小天使.他同時係我倆的希望...12個月了,他開始跑了.....我們開心不而...小天使慢慢成長到了20個月了.....你開始發現他有別於其他小朋友時,他竟然與我倆沒有眼神的接觸,未能開口講單字,當我們叫他的名字時,沒有回頭回應我們.....這一切一切使我倆開始困惑..他是否……?????如果係….怎麼辦?怎樣面對?
太太每次睇到小天使已往的照片和提及這些問題….眼淚不其然走出來.是因為膽心小天使他將來怎樣照顧自己呢?還是接受唔到呢?...我呢?表面還可以...自己一個的時候...同樣..眼淚不其然走出來了.
今日我見到太太站在我後面,不段飲泣直到哭成淚人,我個心好痛好痛(我終於明白心痛點解),我不能軟弱,因為我知道…..如果連我都哭出來……局面會更難控制……..
我可以點做,點面對,這一切一切疑問都把我壓到透不過氣來 .....
可有分享,醫生介紹,................ 亂!!我們還未幫小天使做評估....where can we reach? How come?

Re: 亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見……

onalwong,

[size=x-large]大膽假設,小心求證!

唔好等啦!  

明天就去找一個醫生,話比他聽,你的擔心,要求他為你寫referral letter,星期一就到政府的兒童評估中心排期,唔係即刻有得見架,一日都唔好等啦!

太太要哭就讓她哭,你有唔開心,上來吧! 這裏有很多人明白你。

Re: 亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見……

你們的心情,我很明白!當我和我先生看見兒子的特殊行為時,我們的心也在痛!不過理智往往能壓抑著感情,未有理會自己的情緒,立即往健康院作初步的評估。如你的仔仔真的有問題時,健康院的醫生便會作出適當的轉介。當然,你也可選擇一些志願機構,如協康會,明愛等,均有相關的服務。孩子越早接受治療越可以有更大的進步!

要記著!小孩永遠也是小天使,他們的成長是在乎父母和他們週遭的成人如何培養他們!

不過,也別忘了照顧自己的感受!有了你,你的兒子才有希望!

其實我地上個月已經去過見姑娘喇,我老婆話個姑娘只係寫低D野,然後就叫佢走,個姑娘話會開個小組去硏究,如果有需要就再約醫生,大慨7-8個月喎. 講真係咪每個case都會開個會呀?
我睇過好多資料,其中一個case話,如果係自閉症,醫治的黃金時間係2-3歲,如果還要等7,8個月,又7,8個月...我的BB怎麼辦,我的心情又點樣......所以我都search緊去邊到私人診所做評估,不過呢幾日就好似過得特別耐......

christinatse, 如果真的評估為自閉傾向BB. 咁我應要去邊,做D咩.....請給我指引

首先, 吾好等健康院的姑娘啦, 去搵個兒科醫生(私家的), 講出你的憂慮, 然後叫佢寫紙比你去評估中心等評估, 通常起碼4個月-半年

係呢段時間, 盡量搵d pg比小朋友, 如果可以的話, 去協康做過評估, 雖然要比$, 但係費用相比養和果d便宜, 及輪侯時間比政府短

如果, 萬一, 真係被評估為自閉症, 亦吾是世界末日, 自閉症係可以經過訓練而令到小朋友有進步

做完評估先啦

onalwong,
做完評估才可知你的小朋友需要什麼服務的。
如感統或手眼協調有問題,便需要職業治療,
言語有問題便需要言語治療,
還有物理治療、綜合訓練、早期訓練等等。
又或需要轉介往 i 位或 s位的幼兒院讀書。所以,一定要及早做評估!

我相信,無論孩子的能力如何,他仍然會是父母心中的小天使。

雖然我不是家長,但曾陪伴過不少家長一起走過那一段段艱難的歲月。

現時,最要緊的是先評估。孩子有你所說的那些表現,未必一定是自閉症。在未得證實之前沒有必要先自己嚇自己吧?而且能及早發現小朋友有問題,儘早安排訓練,你會漸漸看到孩子的進步。

正如其他家長的意見,你可以一邊等政府評估,一邊安排私人或受助機構的收費治療服務。事實上,這個年齡較難確診,但即使不知道是否屬於自閉症,也可以就著現時的能力作出合適的訓練。

作為爸爸,其實也可以試試擁著太太一起大哭一場。因傷痛而哭並非軟弱的表現。相反,讓太太知道你和她有相同的感受、同樣擔憂害怕、痛心無助,對太太來說也是一份支持。

onalwong 寫道:
曾經應為是一個人見人愛,集萬千寵愛在一身的小天使.他同時係我倆的希望...12個月了,他開始跑了.....我們開心不而...小天使慢慢成長到了20個月了.....你開始發現他有別於其他小朋友時,他竟然與我倆沒有眼神的接觸,未能開口講單字,當我們叫他的名字時,沒有回頭回應我們.....這一切一切使我倆開始困惑..他是否……?????如果係….怎麼辦?怎樣面對?
太太每次睇到小天使已往的照片和提及這些問題….眼淚不其然走出來.是因為膽心小天使他將來怎樣照顧自己呢?還是接受唔到呢?...我呢?表面還可以...自己一個的時候...同樣..眼淚不其然走出來了.
今日我見到太太站在我後面,不段飲泣直到哭成淚人,我個心好痛好痛(我終於明白心痛點解),我不能軟弱,因為我知道…..如果連我都哭出來……局面會更難控制……..
我可以點做,點面對,這一切一切疑問都把我壓到透不過氣來 .....
可有分享,醫生介紹,................ 亂!!我們還未幫小天使做評估....where can we reach? How come?

稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

我知道我個女的兒科医生都有幫小朋友做評估,你不妨問一問價,佢係張勤医生,clinic响連卡佛大厦,我覺得佢好細心,如果唔太貴,咁起碼早啲知,做住訓練嚟等政府的排期!
要有心理預備,可能是漫長的路......加油!

多謝大家的鼓勵和支持,我希今個星期內可以安排到做評估啦.
不過呀仔剛剛發燒入左醫院.......一波未平,一波又起....

onalwong ,
I was in your position about 6 months ago... like your child, my girl have no words…she did speak a word! .. I didn’t want to wait for Govn't for 6-7 month so we took her to private Dr. for evaluation ( you can pm me for more info.. ) when she was 20 months... Turns out the Dr. told us she has mild autistic feature.. and a trace of ADD....
I was not really shock .. because I had expected the worse, so we deal the the problem promptly.
We took her to Heep hong for language training 3 weeks after the report came out .. and now we are seeing a private ST 2 times a week...
she has been making a lot of progress .. and can say about 30 words...  
Last month... the govn't assessment place called us for a evaluation ( after 5 months wait)... and turns out... she 's fine.. no autistic... no ADD.. just language delay! The Dr even said she has very high desire to communicate . (Actually, we weren't worry anymore because all the therapists told us my girl is definitely NOT Autistic)
My point is, the evaluation outcome may not be as accurate as you’d like when the child is assessed too young so don’t worry too much at this point…. Do what you need to do immediately… which is to take your boy for an assessment and starting whatever training at once. Also, even if the assessment outcome come out less than  desire.. chances are, it may not be really accurate ( unless your child is already 2+).
But no matter what , they’re our angel… and it’ our job to stay positive and help them as much as we can. Think about it, if we don’t do that as parents, who else will?
Add oil and let us know how u’re doing.

Hi Katyfok,

Kindly pm your doc contact details to me.

Thanks,

醒目開學勳章

Hi Katyfok,

Can you also PM your doctor's details to me.  Thanks.

onalwong,

我囝之前同你小朋友一模一樣, 我都擔心佢有自閉証.

我自己覺得協康好d專業d,  我果陣係健康院轉介去協康做評估免費, 但你自己約都得. d姑娘提意我排緊青蔥計劃(語言治療) 之前讀入學預備班幫助下小朋友合群同加強眼神接觸, 我囝讀左1個月明顯好左, 跟住2歲比佢讀幼兒園. 岩岩係健康院做完評估冇自閉, 淨係語言慢, 所以你咪嚇自己. 早d尋求協助方法!    

協康網click

Meisuen,
多謝妳的意見. 可唔可以比多少少資料我呢?
例如,現在我應做什麼先呢.自己去協康會排?又或者搵姑娘轉介呢?如果要姑娘轉介又要去邊度D姑娘呢?大慨要排幾耐呀?自己搵私人評估又O唔OK呢?私人又可唔可以去協康排呢?
因為我個仔已經番緊playgroup,咁係咪要quit左去,then去左入學預備班先呢?(for 2歲的幼兒班做準備呢)
唔好意思呀,咁多問題.... , 可能我比較緊張D啦.而我太太又唔識打中文..... .所以樣樣都由我問啦.

onalwong,

唔洗緊張 !

1) 先去你就近既健康院預約做評估, 如姑娘問為什麼, 你記得講得嚴重d eg, 懷疑小朋友有自閉or活躍証等, 如果唔係佢地唔彩係架! 睇下佢地book到幾時啦, 因如果健康院轉介協康評估係免費或政府機構只要$60! 如果太遲, 你又心急,

2) 去協康
click form自己排評估 $500- 1次, 之後d姑娘會提意妳小朋友邊方面治療. 同時你可join佢地不同地區既活動click來增強小朋友合群自理力. 不過入學預備班只有順利center有, 但真係好好架妳要join左同心家長會優先報 $50-1年, tel 2342-5107 係打去仲有冇位.click

3) 到小朋友2歲最好比佢番幼兒園.

我覺得協康d活動比較專業d, 專注小朋友需要設計, 外邊果d playgroup太商業化. 不過只係我個人認為!

再有問題, 隨時互相分享   

Meisuen,

The teacher said my 2yrs child has weak 專注力 and it's better to see doctor for assessment. Since he will go 健康院 for language 評估 next weak, can I request them for "weak concentration" 評估 as well ? Actually I don't know the impact of the weak 專注力 whether it is a kind of 自閉or活躍証等. Very frustrated.

Meisuen 寫道:
onalwong,

唔洗緊張 !

1) 先去你就近既健康院預約做評估, 如姑娘問為什麼, 你記得講得嚴重d eg, 懷疑小朋友有自閉or活躍証等, 如果唔係佢地唔彩係架! 睇下佢地book到幾時啦, 因如果健康院轉介協康評估係免費或政府機構只要$60! 如果太遲, 你又心急,

2) 去協康
click form自己排評估 $500- 1次, 之後d姑娘會提意妳小朋友邊方面治療. 同時你可join佢地不同地區既活動click來增強小朋友合群自理力. 不過入學預備班只有順利center有, 但真係好好架妳要join左同心家長會優先報 $50-1年, tel 2342-5107 係打去仲有冇位.click

3) 到小朋友2歲最好比佢番幼兒園.

我覺得協康d活動比較專業d, 專注小朋友需要設計, 外邊果d playgroup太商業化. 不過只係我個人認為!

再有問題, 隨時互相分享   

Meisuen,
我同協康會聯絡左喇. 不過好似妳講咁,個姑娘話未到兩歲做評估可能未必準,所以佢叫我一個類似playgroup的課程先,個課程可以觀察到個BB係邊處弱d.$唔緊要,最緊要個BB好...   
‹ 上一主題|下一主題