用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ??????
go

?????? [複製鏈接]

??????

我個女今年9月報謮咗呢間, 聽人講有好多功課做,
是否真的嗎 ?       
^_^

Re: 有冇小朋友謮緊馬鞍山循道衛理小學呀

想問吓呢間小學D嘢   
^_^

?  

我女女讀小一,最初功課比較多,同學校反映後有改善
不用擔心 :

Is it a good school?

It is a good school.  The homework is reasonable.
There is school bus arrangement even after the activities in school (4:30).

我都係幫個女報咗呢間小學,希望大抽獎會中啦

Dear Matthew_媽咪

我都係等6月3日 大抽獎, 如果 touch wood 到時抽唔到
我會嘗試即刻飛去馬循睇吓有冇後補表格取
我已經準備profile啦, 你呢? 會否去搏吓呀 ?

^_^

[quote]
靖靖mother 寫道:
不用擔心 : [/quote

dear 靖靖mother
你女女上年是否在大抽獎便中咗啦, 還是自己去叩門才收?
我個女仲等緊6月3日大抽獎, 若果touch wood 抽唔中 , 我會去叩門 , 可否比d心得呀, 我真係好想個女讀呢間學校. 另外仲有邊間學校係好d 架 ? 比d意見我吖. thank you

^_^

yoballma 寫道:
[quote]
靖靖mother 寫道:
不用擔心 : [/quote

dear 靖靖mother
你女女上年是否在大抽獎便中咗啦, 還是自己去叩門才收?
我個女仲等緊6月3日大抽獎, 若果touch wood 抽唔中 , 我會去叩門 , 可否比d心得呀, 我真係好想個女讀呢間學校. 另外仲有邊間學校係好d 架 ? 比d意見我吖. thank you

DEAR 靖靖 mother

SORRY 呀, 一時手快, 拑錯符號, 請別誤會.

^_^

Dear Yoballma,

我囡囡是第一次計分時取錄的,之前跟學校巢主任(負責人)聯絡,知道如果擔心大抽獎不成功的,可現在申請及安排interview,優先的第一及第二輪到選馬循(顯出誠意),你快快跟巢主任聯絡及了解。

dear matthew 媽咪

我個份 profile都係好簡單, 只有一頁, 再加埋女女 D 評估報告 & 獎狀. 因我看見人地比 TRIPS 係最緊要簡潔, 唔好太長篇大論.
另外我覺得如果係油麻地返學, 個小朋友會好辛苦, 除非你自己揸車送佢返學, 否則搭校車要預好多時間, 小朋友返學仲早過我地返工, 如果仲要晒甘多時間搭車, 佢地會覺得好辛苦,
冇心機返學, 尤其係冬天.你同意嗎.

^_^

dear 靖靖 mother
嘩! 你係自行收生已經收咗你啦, 甘你係咪有20分呀.我個女只得10分咋. 我係統一派位 甲部:第一便選馬循, 第二及三都
沒有填, 再係乙部: 第一 再填馬循, 你話有冇機吖啦, 不過如果係電腦抽籤的話, 會唔會好黑仔真係抽唔到呢.
而家可以自己交 profile 嘅咩? 唔係要等6月3日之後才會收.
我可以直接找巢主任嗎 ? 佢唔識我喎, 佢 so 唔 so 我架.
我打電話比佢, 還是親身去學校搵佢呀, 學校比唔比我見佢架?
tks !

^_^

Dear Yoballma,

因有很多人會在6月3日後因派位不理想自行再找學校,你可先跟巢主任詢問詳情先及看看可否約見,去年我朋友在電話詢問下後可安排參觀馬循,再跟巢主任傾談了解情況,記憶所及,早點查詢看是否要交申請表好些。

放心吧學校的教職員很好的,一定會理你,電約好因她可能會上堂。

Hello Matthew_媽咪

我昨天係"馬循"學校個網業上見到佢地會係5月20日 (星期六) 有(小一選校家長會) 你可以打電話去登記留位, 到個日攞埋profile 去, 試吓交埋比學校吖, 我 maybe 都會甘做,
因為我要返工, 到時睇吓趕唔趕到去.
登記留位電話  : 26309219

^_^

Dear Yoballma & Matthew 媽咪,

你們可以考慮禧年上午校,聽聞他們精英班的學生在呂中的成績名列前茅呢!

我想問下 profile ~ 成績表係要 K3 定係 K1 ~ K3 都要架 ?   
‹ 上一主題|下一主題