用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ??????
樓主: yoballma
go

?????? [複製鏈接]

Re: 有冇小朋友謮緊馬鞍山循道衛理小學呀

我囡囡現在馬循讀小一,如你仔仔一樣K.3很少功課,最初半年很難適應,在職媽媽回家再催小朋友做功課及溫書,有2個月在家附近補習,但不理想而放棄!

請問可否pm你仔仔的補習班的資料及費用給我,謝謝!

BonnieKam,

我都想知道妳小朋友係邊度補習呀 ? 仔仔九月番小一, 我都有計劃俾佢放學去補習社, 甘我放工有多 d 時間同佢溫下習, 講下故事仔甘, thanks !    

hello nonowong

我知你講果間係喺新港城5期的天平 (老實講我個人感覺呢d好似好有規模嘅補習社都只係名氣大同埋"貴", but 純綷個人意見). 但我囝仔唔喺呢間, 只係喺屋企樓下商場仔入面細細間的補習社 . 我唔想好似喺度幫人宣傳, 我等陣另外pm比你吖 !!
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

BonnieKam.

收到 PM 喇 ~ Thanks ! 我同妳都係住埋同一個地方架 ? 等我放假落去睇睇先, 係咪要自己帶小朋友去補習社架 ? 因為有 d 好似可以係校車站度接小朋友, 因為我仲諗緊遲 d 小朋友番 P1, 仲要唔要 Keep 住個工人 ??

appletse 寫道:
Hello BonnieKam,
我個仔同女都係雨川讀, 今年都係P1同P2, 因為哥哥成績幾好,基本上佢初時讀得都幾開心 ! 但後來比老師發現妹妹有語言障礙及智力遲緩後,老師對妹妹態度愈來愈差, 今天不知為了甚麼及發生了甚麼大事, 老師竟然掟書包及話以後唔比佢返學,咁點算好呢 ! 

我覺得即使妹妹不如哥哥,也不可以這樣對待學生,更何況只是P1?有冇返學校問清楚?

你話妹妹智力遲緩,有冇check清楚?皆因我聽過真人真事,有個小朋友IQ160,每個問題都諗到好深入,所以慢人幾拍,後來驗清楚,先知原來IQ爆棚。或者你囡囡都係呢。

heidi.li
首先多謝妳的回應。妹妹係未讀k1時已轉介早期教育及訓練中心做治療 ,語言及智力確實比人遲緩, 但畫畫方面有少許天份。妹妹每個問題都諗到好耐,慢人好多幾十拍, 遲遲答不到問題, 確又難頂。今日掟書包事件後, 我唔知邊個對或錯, 等妹妹喊完後,就叫妹妹去講對唔住,但老師係度玩緊唱遊,冇理會妹妹,直到我們離開都冇望一眼。聽日都唔點!  

Hello BonnieKam

我有興趣找補習社給囡囡,可否pm你囝囝現補習的補習社資料及收費給我,謝謝

Hi appletse,

很不開心看到你囡囡的事件,每位小朋友都不同,掟書包事件會否影響小朋友上學呢?

我提議你個人約見老師或班主任傾談此事及商討教導囡囡的方法。

Hello 靖靖mother
我已經PM 左比你啦, pls check !

appletse

Very upset to heard about your daughter.
為人師表點可以咁樣對待學生 ? 何況仲係有語言及智力遲緩的 ?? 老師應該更加要特別關心同協助先係. 不論誰對誰錯都唔應該掟書包. 請問雨川收你囡囡時知唔知佢有咁嘅情況 ?? 入學時學校有無同你講會對囡囡有d咩特別嘅輔導或協助 ?? 或者你試下親自約學校嘅主任,班主任同駐校社工傾傾 ?? 因為再係咁落去棧你囡囡越來越唔開心, 一定要儘快想辦法解決幫助你囡囡. 不要灰心同氣餒, 我地呢度嘅媽咪會支持你 !

Hello BonnieKam

Would you mind pm your 補習社 info to me? Thanks.

各位媽咪早晨
妹妹今日終於都係冇返學,因今早帶佢同哥哥返學,去到學校門已經話好驚,成個人都震哂!而係學校門口度,見到有教哥哥的副校長,咁就同佢講因由,副校長答應先不驚動老師,只在的全班同學中抽樣調查,了解事件的來龍去脈。副校長問我會否介意驚動校長,或待她調查後再作決定,今天就讓妹妹在家中,明天盡量安排與班主任見面(事件的主角)好讓妹妹明天復課。
因哥哥在雨川讀緊,所以優先收生。班主任同駐校社工亦都已Copy妹妹在早期訓練的資料!
多謝你們的支持,講真今朝幾乎係學校度喊

真有其事? 嘩,咁就要即刻問清楚校長同埋帶你女女去睇醫生CHECK清楚啦.
其實咁樣一定會嚇親小朋友的,對佢將來都會有影響!
你要了解清楚事情的經過,保留一切追究權利!
老師應該好有愛心,點解會咁對小朋友,真係嚇死人!
heidi.li 寫道:
[quote]
Hello BonnieKam,
我個仔同女都係雨川讀, 今年都係P1同P2, 因為哥哥成績幾好,基本上佢初時讀得都幾開心 ! 但後來比老師發現妹妹有語言障礙及智力遲緩後,老師對妹妹態度愈來愈差, 今天不知為了甚麼及發生了甚麼大事, 老師竟然掟書包及話以後唔比佢返學,咁點算好呢 ! 

我覺得即使妹妹不如哥哥,也不可以這樣對待學生,更何況只是P1?有冇返學校問清楚?

你話妹妹智力遲緩,有冇check清楚?皆因我聽過真人真事,有個小朋友IQ160,每個問題都諗到好深入,所以慢人幾拍,後來驗清楚,先知原來IQ爆棚。或者你囡囡都係呢。[/quote]

Hi BonnieKam,

may i know 係邊度補習? Pls pm to me.  Many thanks.

APPLETSE,
我囡囡都讀緊小一, 對於你既事我感同身受, 一個小一既小朋友其實仲好細, 要適應新環境之餘又受到傷害, 做媽媽的亦不好過, 你不必擔心, 雖然我幫唔到甚麼忙, 只能在精神上支持你, 希望你囡囡既事快D攪好啦 !   [quote]
各位媽咪早晨
妹妹今日終於都係冇返學,因今早帶佢同哥哥返學,去到學校門已經話好驚,成個人都震哂!而係學校門口度,見到有教哥哥的副校長,咁就同佢講因由,副校長答應先不驚動老師,只在的全班同學中抽樣調查,了解事件的來龍去脈。副校長問我會否介意驚動校長,或待她調查後再作決定,今天就讓妹妹在家中,明天盡量安排與班主任見面(事件的主角)好讓妹妹明天復課。
因哥哥在雨川讀緊,所以優先收生。班主任同駐校社工亦都已Copy妹妹在早期訓練的資料!
多謝你們的支持,講真今朝幾乎係學校度喊

appletse

你囡囡讀邊班呀 ? (邊個班主任咁衰 ??), 我囝仔讀1E ! 佢班主任"Miss Yau" 好young, 好nice ! 唔緊要啦, 而家副校長都答應幫你跟進去查, 唔好咁擔心啦 ! 另一方面, 你依家最重要係開解你囡囡, 氹吓佢, 細心解釋比佢聽, 等佢唔好成日諗住呢件事同埋怕左返學至得啦 ! 加油, 振作 !!!!

dear Bonniekam

我都想知呀邊間補習社. 請PM 絡我呀

謝 謝 !

^_^

Dear appletse

你千祈唔好唔開心呀 ! 如果唔係女女見到媽咪唔開心,
佢又會唔開心架啦. 既然而家學校已經知道咗, 就等佢地
先調查吓再作打算, 你而家係屋企先同女女玩吓, 等佢
開心吓, 盡量忘記之前學校個件事先.
我地所有媽咪都會支持你架. 唔駛唔開心, 有什麼即管同我地
傾傾呀. OK !

^_^

Dear Bonniekam

我想問一問" 雨川" 係課外活動後, 有冇校車送小朋友返屋企架 ? 因我女女今年返小學, 但未知會派邊間, "雨川" 我排咗係等五位, 想知道吓d情況.

謝 !

^_^

Hello nonowong

又係我呀! yoballma 呀, 之前你 sent profile 比我個個呀.
我話有選咗"靈糧"係第三. 就快到大抽獎啦, 越黎越緊張呀.
係呢. 你個女女係"靈糧"讀得好嗎 ? 多唔多功課做呀,
而家都唔知個女會派去邊間, 想知多d其他學校d情況.
唔該晒.

^_^
‹ 上一主題|下一主題