用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ??????
樓主: yoballma
go

?????? [複製鏈接]

Re: 有冇小朋友謮緊馬鞍山循道衛理小學呀

dear nonowong

我啱啱再pm左比你啦, 你 check 吓收唔收到 ??

nonowong 寫道:
DEAR BONNIEKAM.
唔該晒你呀, 不過唔知係唔係我個pm有問題, 都係未收到, 如果你唔介意既話, 我pm左我個email比你, 麻煩你再比一次我啦 !唔好意思, 麻煩晒 !
BonnieKam 寫道:
hi nonowong

我啱已經pm左比你啦, pls check !
[/quote]
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

BonnieKam,
Could you pls PM 補習社 info to me.  Many thanks.

Dear Bonniekam,
今次我收到啦 ! 萬分感激 !!!!!! :

leungmama

I just PM you already, please check la.

leungmama 寫道:
BonnieKam,
Could you pls PM 補習社 info to me.  Many thanks.

appletse,
我只是路過問一問咋. 亞囡昨日返完學之後點呀?
你都唔好唔開心啦, 咁會影響亞囡心情o架. 重有這裡有一大班媽咪支持你o架.

Bonniekam,

Received your PM already, the centre is far away to my place.  Anyway, many thanks for your info.  

BTW, anyone know the good 補習社 near Sunshine City?

原來好的補習社很難搵,我住在恆安村,你們是否附近有好的補習社???

Many thanks  

我知道福安花園商場一樓有間校服舖。
yoballma 寫道:
hello nonowong

你上次話 "海柏" 二樓 賣校服個間 "心怡"
好似已經冇咗喎, 知唔知馬鞍山仲有邊度有校服鋪呀 ?
另外請問各位媽咪買邊隻牌子書包好呀, 我女女比較瘦
有冇 D 書包揹起黎會冇甘重呀 ? 請比D意見.

thanks

我都聽過鄰居講過雨川D老師掟書,佢個小朋友以前讀小一時比較頑皮,個太太話佢見家長時都同個老師不能協條,佢話引無可引之下,同個仔轉校,只讀左半年。之前佢仲揀雨川第一位,話又近,又有泳池,後悔。而家佢個仔讀沙田果間梁X謬上午精英班,我覺得佢乖左好多。[quote]
appletse 寫道:
各位媽咪早晨
妹妹今日終於都係冇返學,因今早帶佢同哥哥返學,去到學校門已經話好驚,成個人都震哂!而係學校門口度,見到有教哥哥的副校長,咁就同佢講因由,副校長答應先不驚動老師,只在的全班同學中抽樣調查,了解事件的來龍去脈。副校長問我會否介意驚動校長,或待她調查後再作決定,今天就讓妹妹在家中,明天盡量安排與班主任見面(事件的主角)好讓妹妹明天復課。
因哥哥在雨川讀緊,所以優先收生。班主任同駐校社工亦都已Copy妹妹在早期訓練的資料!
多謝你們的支持,講真今朝幾乎係學校度喊

hello 靖靖 mother

唔該我想問一問 "馬循" 小朋友d功課是否大部份已經
係學校到做咗架啦. 因為我知道有d學校佢地下午有d時間
係同d小朋友做功課的.

^_^

正所為「言教不及身教」,点解學校老師曾這樣對待學生?
做老師唔係要有愛心、有耐性、以教好學生為前題嗎 ?      
我個仔仔都係讀雨川,當年係第一志願,意想不到今日會後悔。我仔仔個斑主任都唔知点解成曰罵學生,結果就唔夠時間教書,要用小息及功輔時間教書,所以D功課都係返家做。而且老師還會發疲氣,收同學文具後扔進垃圾箱。當有欺凌事件發生時,只會草草了事,家長欲了解事故時,就只會帶家長遊花園。家長真係幫唔倒學生!
還有其它斑家長的話:
(p.2)老師上課時會發疲氣掟薄,當失手時就要學生自已撿起來。
小息後,(p.1)老師上課時不準學生去洗手間,學生舉了三次手也不批准,結果就忍不住了一地都係,好可憐又比同學笑。唉!
好不容易挨了多年,好擔心下年都唔好彩!遇着無愛心的斑主任,所以都好想轉校。       

咦 ! 點解好似有幾個媽咪都係話 "雨川" d 老師 發皮氣嘅
係咪真架, 我仲排咗係第五, 唸住都ok潻. 仲有冇其他媽咪回應吓呀 ? 唔該 .

^_^

我都排咗雨川第三。

我想請問各位bk媽咪,你們知唔知如果派位派得唔好,可以幾時搵學校(星期六or下星期一),同d學校派後補報名表的時間呢?

醒目開學勳章

cindy13:
我囡囡今年讀小一但不是讀雨川,她的班主任同你所講的差不多,成曰罵學生,發脾氣,同學D文具跌

hello yoballma

我囡囡的功課大部份都是在學校做完,但唔一定在下午的導修堂時段做,有時是因為空堂,有時是在食完飯後的小息;所以都是要成班同學仔都主動;而且作為家長我們都時常提醒她盡早做完功課回到家裏就會多點時間做其他喜歡的活動及遊戲.

我囡囡在上學期較慢,現在只有一至兩功課未做完。

2000 & yoballma

坦白說, 我相信任何一個社群圈子都會有好人同唔好人, 學校亦唔例外, 每間學校都一定會存在有愛心的老師亦會有少部份無咁好愛心同耐性的"非常老師", 若只單憑外間一d評語而對間學校作出負面的判斷好似唔係幾公平, 會唔會果d老師發皮氣掟書的case已經係一兩年前嘅事已經唔update呢 ?
先此聲明, 本人絕對無心偏幫雨川, 我同樣係人地媽咪, 我亦非常緊張同關心自已囝仔返學是否返得開心. 可能係我囝仔好彩讀啱果班無遇到d發皮氣嘅老師, 但我所睇到的是我囝仔每日都很喜歡返學, 我都有成日問佢老師惡唔惡呀 ? 或者今日有無"曳"比老師鬧, 佢都話老師都唔會"鬧"人, 淨係會鬧d零舍曳嘅同學仔架咋 !! 所以我只會睇事實, 如果間學校真係咁差就唔會一年級5班都"收滿額"啦係咪 ? (喺雨川隔離果間純陽一年級只開3班咋) !  無論點都好, 我亦會加倍留意睇下囝仔出年升上二年級後會唔會真係遇到果d"發皮4又掟書"的老師 ????

Bonniekam,
其實我話派位派得唔好既意思並不是指雨川小學,我衹是係說出我都有幫個女揀呢間學校。可能是我表達得唔係咁好,令大家有唔會。
如果是派到頭幾個志願既學校我都唔會話要四處找學校。否則!!!!我最擔心係唔知要幾時搵學校,我又要返工,怕會錯失後補機會。所以想請問大家知唔知各間學校派表時間,預算一下。

原來大家都誤會晒啦, 可能我又係表達得唔好. 我唔係話你話派位派得唔好係指派去"雨川". 我只係想回應返那些對雨川有"發皮四掟書的老師"存有顧慮或疑惑的媽咪而已.

至於你囡囡今個星期六放榜, 你唔好咁擔心啦, 放鬆d !!
有樣野好緊要 : 萬一派位結果真係唔理想都千祁唔好表現得好激動 (我舊年就親眼見過d 有d mami 一知道唔係派去自已的心水學校即刻喊出嚟, 有d就好激動好徬徨咁) 咁樣係會好影響同嚇親個小朋友架. 其實你自已要先有心理準備,
到時如派倒頭三個志願那就ok啦, 只係怕萬一派左去第4,5或再打後個d志願啫. 咁你有無準備好2,3份你囡囡嘅 profile呀 ? 你可以試吓放榜當日跟住就去果d心水學校遞交profile, 但有d學校係會指定邊日先開始收"後補生"嘅申請. 所以你要事前先打電話去check清楚. 放鬆d. 唔使咁緊張架. 希望你囡囡派到第一志願啦, 記得上嚟話比我地知呀 !

‹ 上一主題|下一主題