用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 父母學識不高,可以比小孩讀國際小學嗎 ? ...
go

父母學識不高,可以比小孩讀國際小學嗎 ? [複製鏈接]

父母學識不高,可以比小孩讀國際小學嗎 ?

我想問, 父母學識不太高(eng and 普通話都唔掂), 如果比child,讀國際學校(小學)可唔可以呢? 還有對升上中學(政府)有冇問題呢 ?
麻煩各位比些意見....thanks !

Re: 父母學識不高,可以比小孩讀國際小學嗎 ?

我覺得父母學識高低不是一個因素去決定比唔比小朋友讀國際學校,但如果決定左讀就唔好諗住返轉頭,雖然話小朋友最終可以適應,但其實話多話少都有d影響,例如很難很top.而且有比較下, 小朋友很容易覺得以前好d,少功課d,如果面對唔到就唔好啦!

Sanriocafe 寫道:
我想問, 父母學識不太高(eng and 普通話都唔掂), 如果比child,讀國際學校(小學)可唔可以呢? 還有對升上中學(政府)有冇問題呢 ?

yyyy ,

THANKS !

Yes, agreed...
Once we let our kid start at international school. Pls. don't let the kid to return main-streamed school. International school is not just a place for providing good english teaching environment. It is really different in the educational system.

yyyy 寫道:
我覺得父母學識高低不是一個因素去決定比唔比小朋友讀國際學校,但如果決定左讀就唔好諗住返轉頭,雖然話小朋友最終可以適應,但其實話多話少都有d影響,例如很難很top.而且有比較下, 小朋友很容易覺得以前好d,少功課d,如果面對唔到就唔好啦!

[quote]
[/quote]

如果讀國際幼稚園,升直資或英文小學,有困難嗎?

You should know that international kindergarten is very broad. Some international kindergartens are exactly same as main-streamed kindergarten. Some kindergarten under operations of international schools. Then they depend on their educational system, e.g. US, German, Candian or else. So you should compare with specific kindergarten. Then you can compare them.

蘋果 寫道:
如果讀國際幼稚園,升直資或英文小學,有困難嗎?

Hi, 我想問一下, 我兒子現在讀一年級, 他初步評估是ADHD兒童, 是否讀國際學校對他好一點呢?

What do u mean "好一點"?
fair to everyone.....

Clo122 寫道:
Hi, 我想問一下, 我兒子現在讀一年級, 他初步評估是ADHD兒童, 是否讀國際學校對他好一點呢?

我覺得只要睇得明英文通告就ok. 最好就識聽識講英文la.
??識英文=有學識????   

其實咁既情況,你會唔會同小朋友有代溝呢?
最好當然係自己都識英文啦!
fannychoi 寫道:
我覺得只要睇得明英文通告就ok. 最好就識聽識講英文la.
??識英文=有學識????   

of course you can let your child to IS.

I would only say "probably not" if your 標題
"父母收入不高,可以比小孩讀國際小學嗎 ?

由 Clo122 於 2006-05-24 13:44:33
我兒子現在讀一年級, 他初步評估是ADHD兒童, 是否讀國際學校對他好一點呢?

I think the schools that offer special needs sections may meet your needs.  Some international schools do.  Not sure about mainstream schools.  You may try posting your question in the "Special Education" forum.  There you may get more responses.

我想問, 父母學識不太高(eng and 普通話都唔掂), 如果比child,讀國際學校(小學)可唔可以呢?

好睇小朋友本身。有學識有錢人個仔女未必讀到書, 屋村出狀元, 唔識英文移民外國大有人在, 仔女一樣點。最重要係父母有冇意識去教。

還有對升上中學(政府)有冇問題呢 ?
可能中文要惡補。

點解中學又要返轉頭?
想讀政府中學點解要上國際唔考慮英小?
該用戶已被刪除

醒目開學勳章

我想問, 父母學識不太高(eng and 普通話都唔掂), 如果比child,讀國際學校(小學)可唔可以呢?

咁講,如果父母英文好 d ,溝通一定容易 d 就真,因為 d 通告書信都係英文。

不過,事在人為。同意嗎?

還有對升上中學(政府)有冇問題呢 ?

國際學校 d 中文,點好都唔及主流學校。
如果想轉讀主流中學,可能要揀 d 唔一定要讀中文的中學,好多主流中學,可以比學生選法語或德語。
‹ 上一主題|下一主題