用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?
樓主: winwin815
go

有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架? [複製鏈接]

Re: 有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?

hihi 各位媽咪  
我想知道新翠托嬰院啲位難唔難排?
通常要等幾耐?
係咪一定要雙職家庭先可以申請?
如果其中一個係的兼職嘅得唔得?
如果想暫托會唔會好難有位?
唔該晒!!

winwin815

錢係冇得計,入學時已講到明學校有兩次長假期。放暑假都會照收足學費。

平時暑假冇放咁耐,但係今年有緊急維修才放多數天。

winwin815 寫道:
咦...放暑假呢個星期, 錢又點計呢

mimi007

呢陣子應該易d有位,因為大組好多bb畢業。如果有位而你個bb又滿月,可以即刻入學,但梗係月頭入抵d,因為學費都係比足。

冇話一定要雙職先可申請入學,不過會影響申請減免學費,因為其中一個條件係「社會需要」。審查「社會需要」的準則 click here

暫託好似得兩個位架咋!
mimi007 寫道:
hihi 各位媽咪  
我想知道新翠托嬰院啲位難唔難排?
通常要等幾耐?
係咪一定要雙職家庭先可以申請?
如果其中一個係的兼職嘅得唔得?
如果想暫托會唔會好難有位?
唔該晒!!

mamam, icic, 明白晒
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

放完暑假啦,BB升左大組,返咗3日學見到他比以前更開心,相

信他都很適應,轉眼間已是院中的哥哥啦~
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

Namnam05 寫道:
放完暑假啦,BB升左大組,返咗3日學見到他比以前更開心,相

信他都很適應,轉眼間已是院中的哥哥啦~

你記得我嗎, 唔記得? 唔緊要, 你睇下我張大頭相可能會有d印象, 我係昨天同你在學校相認0個個媽咪呀, 我個仔仲同你個仔在學校搶圖書呢!!!

哈哈!梗係記得啦,同學仔嘛,張相個様都無變,今日無返學因天

氣很差怕要隨時接走所以比咗嫲嫲揍~
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

hi hyma ,

我認得你囝囝,間唔使我都見過佢呀

Hi, Namnam05
我同豪豪今日有返學呀, 因聽天文台講掛8號的機會不大, 而且我屋企又近學校, 所以照返囉!!

jsbaggio 寫道:
hi hyma ,

我認得你囝囝,間唔使我都見過佢呀

我之前都同你老公講過話在bk認得你個b, 知道你有時都會上網, 今朝我見到你同你老公同bb一齊返學, 不過唔知你知唔知我係邊個, 所以無認頭囉

hyma

認得認得,我老公事後都有同我講。

hyma

認得認得,我老公事後都有同我講。

你係唔係就快搬啦, 咁bb仲繼唔繼續讀新翠呀???

係呀,下星期六搬,所以只返多1week,好唔捨得 ,因為呢到d老師真係好好呀!

真係可惜, 我今晚見到你bb係第一個返到學校, 佢好乖咁坐左係度自己玩玩具!!

係呀,下星期六搬,所以只返多1week,好唔捨得 ,因為呢到d老師真係好好呀!

多謝稱讚 ,亞囡都好鍾意自己坐係度玩又唔扭抱(provided that 見唔到mama )。希望遲d轉左新環境佢都適用到啦,惟而家新的學校仲未有消息,睇黎暫時要婆婆湊住先!係呢你點解可以入裡面小朋友的地方?

另,你有冇幫囝囝報幼兒園?

jsbaggio

你搬去哪兒呀?![img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_754.gif[/img]新屋�返工唔近新翠咩?好可惜呀

我都覺得你唔讀好可惜,因小朋友已適應加上嬰院及姑娘又好

各位媽咪, 你地好~
我打算將明年出世既bb放係新翠間育嬰院度, 唔知好唔好?
我仔仔都係o係育嬰院大, 不過係"保護兒童會", 唔知兩間邊間好d or 兩間都甘好?
新翠間育嬰院內裡設施好嗎? d工作人員好嗎? 因為保會的真係好好, 我擔心其他的唔知會唔會一樣  

謝謝!

叉燒媽咪, 前邊佢地comment得好清楚架, 睇返前邊啦
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm
‹ 上一主題|下一主題