用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 抽瑪利曼小學難唔難
go

抽瑪利曼小學難唔難 [複製鏈接]

抽瑪利曼小學難唔難

知唔知今年有幾多人申請讀瑪利曼小學(2006-2007年度)? My daugher is studying K2. We are going to apply this primary school. So I really want to know more and more information. Thanks a lot!

Re: 抽瑪利曼小學難唔難

我唔知有多少人, 但肯定是多的, 因為我囡囡的同學們如果抽都是選她, 我和身邊比較熟絡的家長都是, 選抽瑪利曼和報一所私校作後備, 話晒同區, 機會有就要爭取.
我係壽味! 願主耶穌的恩惠.慈愛常與眾人同在.

Re: 抽瑪利曼小學難唔難

saumei,

If I have 20 marks in 1st round, do you think we have chance to get in Marymount?  Do you have any parents have 20 marks and had a offer?  Kindly advise.   
:-D

20pts 都很大機會了

原文章由 rr 於 07-7-27 00:07 發表
20pts 都很大機會了

仲有好多20分入唔到你未見咋

原文章由 feliciak 於 06-6-22 12:32 發表
saumei,

If I have 20 marks in 1st round, do you think we have chance to get in Marymount?  Do you have any parents have 20 marks and had a offer?  Kindly advise.     

There is a chance based on my daughter's experience...but how high it is will be hard to be commented (whether it is 1 in 3 or 1 in 10). My daughter's K3 classmate have 20 marks but did not make it at the phase1 allocation.

Based on 07 Primary 1 phase 1 allocation outcome:

Marymount: the cut off mark was 20
St. Paul's Primary: cut off mark was 15, so all 20 pts got in.

Named only the above two schools since my daughter got in Marymount with 20 pts and there were other  mom's creditable comment that her daughter got in St. Paul at 15 points. Feel free to add in the case for St. Francis if any mom has creditable comments.

Just want to laid down some statistics for your own risk assetment and considerations while filling in the forms.

請問你們講的20 分是否不包括適齡兒童的 10 分呢? 如家姐在中學部就讀, 小學和中學算是同一校舍嗎?

原文章由 Sindy 於 07-7-31 10:00 硐表

仲有好多20分入唔到你未見咋

[ 本文章最後由 snoopy008 於 07-9-10 11:19 編輯 ]

我再溫一溫小一入學計分法, 我知道我搞錯左啦, 你地講 20分係唔包適齡兒童果 10 分.  我而家最想知中小學係咪當同一校舍.  咁知唔知得 20 分抽到既機會率有幾高呀?

原文章由 snoopy008 於 07-9-8 16:27 硐表
請問你們講的20 分是否不包括適齡兒童的 10 分呢? 如家姐在中學部就讀, 小學和中學算是同一校舍嗎?

唔係,因為中學同小學地址係唔同既,小學係大坑道,中學係藍塘道。

原文章由 snoopy008 於 07-9-10 11:19 硐表
我而家最想知中小學係咪當同一校舍.   

我知地址唔同呀, 但係兩間學校中間有條橋連貫左, 咁算唔算呢?

原文章由 ckh689 於 07-9-10 16:49 硐表
唔係,因為中學同小學地址係唔同既,小學係大坑道,中學係藍塘道。

包埋
20=宗教+大仔+適齡=校友+適齡

原文章由 snoopy008 於 07-9-8 16:27 硐表

Sindy,
Thank you!

唉, 打去小學問過, 真係唔算同一校舍, 仲想力谷家姐入 Marymount 中學添.

原文章由 Sindy 於 07-9-11 09:09 硐表
包埋
20=宗教+大仔+適齡=校友+適齡

[ 本文章最後由 snoopy008 於 07-9-11 14:25 編輯 ]

請問自行分配學位, MPS會唔會收profile?
thanks

請問自行分配學位,15分係咪一定冇機會?

第一階段-自行分配學位, 15分一定冇機, 唯有等第二階段-即大抽獎喇~~~祝你成功

原文章由 CnLola 於 07-9-28 16:03 硐表
請問自行分配學位,15分係咪一定冇機會?

原文章由 Milk88 於 07-10-2 13:29 硐表
第一階段-自行分配學位, 15分一定冇機, 唯有等第二階段-即大抽獎喇~~~祝你成功

多謝晒

MPS have not rec'd any profile or letter.

原文章由 gogocat 於 07-9-12 17:48 硐表
請問自行分配學位, MPS會唔會收profile?
thanks

得15分,如2nd round以第2選擇是否一定無機會?

只得15分,如第2nd round以第2選擇是否一定無機會?
因為保守d想選ST.PAUL, 可能入到機會大D,所以2nd choice先選瑪利曼是否一定無機會及浪費機會呢?
謝謝抽空回答!!

咁有無話讀邊間幼稚園的機會會大d, 定都係等大抽獎 ?

原帖由 GoodBBMum 於 07-10-2 15:42 發表
MPS have not rec'd any profile or letter.

原帖由 tammygirl 於 08-9-22 00:58 發表
只得15分,如第2nd round以第2選擇是否一定無機會?
因為保守d想選ST.PAUL, 可能入到機會大D,所以2nd choice先選瑪利曼是否一定無機會及浪費機會呢?
謝謝抽空回答!! ...

機會係:

兩間都唔得,兩間都得,st paul得mps唔得,st paul唔得mps得,照計分時既熱門程度,同樣係天主教學校(即所需宗教一樣),應該mps會多人揀d,你睇下你身邊既人,會揀邊間多d,你就知道mps放第二有無機會......佢第二輪都係得六十個位,無有小學關係既幼稚園,係灣仔區有幾間?係我就個個都咁高咁大....要fill六十個位唔難,咁你覺得mps放第二位有無機會丫?
‹ 上一主題|下一主題