用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖安德烈小學
go

聖安德烈小學 [複製鏈接]

聖安德烈小學

st Andrews朋友仔 list:(如有錯誤,請更改或加插)

06年9月P.1
=======
Zimba-------------仔仔------ 1E
楊莉煒媽咪---------仔仔------ 1F
lamsuetwai---------仔仔------ 1F
袁太(冬菇頭朋友)---- 仔仔------ 1F
muimui2005--------仔仔------ 1D
ymkc0930--------- 仔仔------ 1B
mandybau---------- 囡囡------ 1A
wing105------------ 仔仔 ------ 1C
法子----------------囡囡------- 1C
小二果--------------囡囡------- 1C
HauHau------------ 囡囡------- 1C
Beautyyenyen-----仔仔 ------- 1C
YANIP --------------囡囡------ 1C

06年9月P.2
=======
jammytsoi-----仔仔---------2E
Marskat-----仔仔

06年9月P.4
Mankind-----仔仔

================
開學前文具/用品一覽
校服/PE服/冷衫
白波鞋
黑皮鞋
白襪
書包
筆袋
間尺
膠擦
鉛筆
木顏色
水壺
小餐盒(小息茶點用)
飯壺/盒(lunch用)
餐具+紙巾/濕紙巾/濕毛巾
便利雨衣
可以用個公文膠袋裝功課同通告
餐墊
藍, 紅原子筆
同埋儲定d大張 poster, 因為上視藝科時要用來墊檯.
膠水/漿糊筆
剪刀
*小朋友圍裙, 手袖 (都係for上視藝)
個人意見: 我覺得Faber Castell 木顏色幾好用, 同埋中華牌既#8161鉛筆

============================

有冇人報了聖安德烈小學?
或小朋友將入讀聖安德烈小學的家長?
大家齊齊討論下la~~

校服樣式出左la~~冷衫係灰色有綠黃線邊,
女仔校裙係粉黃色架,我囡囡話好靚好中意呀!!!

Re: 聖安德烈小學(net40)

法子

你對st. andrew 真是熱心, 如果明天抽不到英華, 我都考慮叩門.  但我打電話去聖 x 馬問, 答的staff 什麼都不知道, 給我印象真是   :tongue: .

你對基福認識嗎???

聖 x 馬問, 答的staff 什麼都不知道<--真抵打!!!!
對st. andrew 真是熱心<---比你咁講,攪到我面都紅埋tim..   
其實我都唔係好熱心炸,只係想認識 多d st andrews 家長,大家互通news 麻~~~

基福run 左一年,係基愛+聖紀文,新校舍比st andrews 細小小,校風不錯,我都覺得是不錯的.

《常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭?》 《而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求。》

lamsuetwai
希望你明天中頭獎la~~~   
該用戶已被刪除

我個仔抽到,係第2志願 -- SAME AS ME
依家有d不安,因為 -- SAME AS ME
1) 睇成績合併前2間都唔差
-- AGREED
2)但2間合作會否順利又係一個問題
-- AGREED AS THIS IS DEPENDS ON THE PRINCIPLE

3) 唔知校長有冇能耐攪起間學校

4) 睇小學概覽師資好似......
-- WHAT DID YOU THINK???  GOOD OR BAD??

法子你知唔知暑假有冇預備班?thks
-- YES, I WANT TO KNOW TOO

法子,

DO YOU KNOW THE ENGLISH STANDARD OF THIS SCHOOL /KEI WING/ST. THOMAS????

中左呀
我第一志願入左呢間學校喇
yeah~~~
法子
唔知你有無影低果一件校服呢
好想睇下呀^^http://www.skhstthomas.edu.hk/newschool/index1.htm

揚莉煒媽咪, 法子,
我仔仔都係第一志願入咗啦. 我地既小朋友好大機會會做同學呀!   

揚莉煒媽咪,zimba
恭喜!!!!!!!
好開心!!!有咁多同學仔呀~~~
校服樣版可到以下link,有曬PE衫,男女夏季服,冷衫
http://www.skhstthomas.edu.hk/newschool/pic3/index.htm
下星期要註冊,我地大家多d上黎交流下la~~~~~

各位,
我都係入左聖安德烈(第二志願)    唔知有冇機會同班呢   

jack,mama724,
你地first choice係邊間?
我認識有人將聖安德烈放第2,但都入不到,派左去第8志願呀~~依家唯有叩門炸...
st andrews校長係好有能力於新學校架,
學校新好多人抱觀望態度係正常既.
我自已就認為值得一試0羅..
st.thomas去年的小六學生,派往第一志願者達60%,派往英文中學的達51%.成績都真係唔錯架..

師資:
基榮:(佔全校教師人數)  認可教育文憑 96.8% 大學學位67.6% 特殊教育培訓 5.4%
st.thomas :(佔全校教師人數) 認可教育文憑 96.8% 大學學位35.5%

我也不知暑假有冇預備班,英文程度我只知基榮STANDARD不錯的.雖然P1-p3說是活動教學,但聽說都幾多功課~
小朋友要有心理準備..

BEAUTYYENYEN,
hi hi~~
大家多多交流呀~~~

該用戶已被刪除

我囡囡都係1st choice 入到, 請多多指教!

Jack&Jill ,
i know 今年十分多人選Ying Wa,亦十分多人失望呢!

st andrews我也不知中文是否用普通話教授,我都想知呢~~
我知基榮英文有教phonics,聽說st andrews因是英文教會注資建校,所以將會非常重視英語科!

小二果,
hello~~~多多指教!!!!!     

小二果, BEAUTYYENYEN, zimba, 揚莉煒媽咪,
我係"自行"跨區揀st andrews入
你地小朋友叫咩名呀?

你地下星期二註冊時,需要交書費雜費了嗎?

今天到學校看過, 還在趕工.
分2座但是中間無有蓋通道.

請問有沒有之前的Link? 即學校照片及校章那條. :wink:

嘩! 跨區揀只得10個位. Congratulation!

我囡囡叫Highton,都係獨生囡.

無講要交書費雜費, 但可能要交堂費.
‹ 上一主題|下一主題