用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖安德烈小學
樓主: 法子
go

聖安德烈小學 [複製鏈接]

Re: 聖安德烈小學(net40)

各位,

我仔仔今朝真係開心到不得了! 我星期二應該會去註冊la. confirmed 一切事宜之後, 大家要多交流, 互通消息, keep in touch呀     

lamsuetwai,

我跨網選嘉勒撒聖家(九龍塘),但失敗.
本區又因女仔不能選英華.
已經遞信聖家, 但應該希望不大.
聖安德烈應該不錯.

小二果

我朋友本區第一志願派了聖x, 開心到不得了. 如你真是很想入, 聽說 p. 2 易入些, 因可考,  p. 1 你比心力 train 你女兒. 明年考 p. 2.  同班的 丁xx, 你認識嗎??, 聽佢mami說佢姐上年都考到 p. 2, 我想 丁xx, 應該直入 聖x.

p.s:  x - 不懂打中文, 丁xx - 因忘記及不想公開

法子,
你地第一輪既學生開咗家長會未呀?
我仔仔既同學係第二間學校已經開咗第一輪家長會, 仲分埋班tim.
我都聽聞聖公會係聖安德烈小學隔離買咗/準備買地起泳池, 最近我去實地睇過, 又好似真係圍咗d地咁, 但係仲係施工其間, 睇唔清楚.
不過, 有d失望既係, 小學真係貼近公路嗰邊呀 咁睇學校都好難參加無冷氣日啦, 咁嘈點教書? 希望新起既公路會有隔音屏啦.
原來佢地基榮下午校果邊已經去過參觀新校?!聽人講仲話好靚tim. 唔知我地呢班新生幾時會有家長會呢?

法子,
我已問了主任,St Andrew不是普通話教中文,p.2已有精英班,我6月6日register,but十五十六   

zimba,
原來小學貼近公路嗰邊.如果起隔音就好了...但我見都有d距離,應該接受到既...我中學時都貼近公路,不過其實又唔係好嘈..
我也略有所聞聖公會係聖安德烈小學隔離買咗/準備買地起泳池,如果係就真係直得      (飲杯)!!
基榮下午校果邊去參觀新校--係青衣主恩,同st andrews模式一樣架,依家青衣主恩係周校長領導下,短短2年多間,已成為青衣數一數二既學校0剌!  
所以我都好放心囡囡入st andrews,我以後仲要千山萬水 由青衣出黎番學架~~~       

zimba,
第一輪既學生未開家長會呀~~~我都好心急呀!!!!

hello~各位
聽到你地講話可能有泳池
我好開心
係唔係起o係入d果個空地呢?
係又唔錯呀
^^

不如講下幾時去報名
約埋一齊去丫

以下是聖公會小學的資料:

聖公會小學是最早期在香港辦學的教會團體之一。時至今日,聖公會小學監理委員會屬校在本港的小學教育中,依然扮演著一個很重要的角色。

1860 年,服務於英國女子教育會的聖公會女傳教士白思德女士( Miss Baxter )奉派來港傳道。翌年,她在香港島設立了多間以她名字為校名的學校。

白思德女士設在荷里活道的學校曾被大火燒燬, 1876 年重建於荷里活道聖士提反堂內。聖公會為了紀念白女士募款創辦女子學校的功績,特別將學校命名為白思德紀念學校( Baxter Memorial School ),雖然學校開始時只是識字班的女館,但亦可算是聖公會的第一間小學〔即現時的聖馬太小學〕。

白思德女士去世後,她創辦的女子教育事業由幾位女傳道人接辦,並於 1885 年成立女子教育協會( Female Education Society )。翌年,將白女士創辦的學校改名為 F.E.S. 日校。後來這些學校由英國海外傳道會( Church Missionary Society )接辦,稱 C.M.S. Day Schools ,成為聖公會小學的雛型。

在第二次世界大戰前, C.M.S. Day Schools 已發展至十三間,由何理士姑娘( Miss S.L. Hollis )擔任校長,各校分設主任。大戰結束後有七間聖公會小學先後復課,全部學校均由一位校長〔張盧樸卿女士〕管理。

五十年代,本港人口迅速增長,兒童相繼增加,而當時的小學供不應求,聖公會在何明華會督領導下,不斷發展小學教育,擴建校舍以收容失學兒童。從 1950 年起,教會為配合擴展教育的計劃,決定於每間學校設立校長,主理校政,並先後建立了多間小學。

1961 年,聖公會管理這些小學的委員會定名為聖公會小學監理委員會( Sheng Kung Hui Primary Schools Council ),並將由英國海外傳道會創辦的小學( C.M.S. Day Schools )改稱為聖公會小學( Sheng Kung Hui Primary Schools ),交由聖公會小學監理委員會管理。目前監委會屬下的小學共有四十七間:

( 一 ) 香港島教區學校名稱

創校年份
學校名稱
學校地址

* 聖馬太小學
上環新街 12-20 號

* 聖彼得小學
石塘咀山道 88 號

聖米迦勒小學
北角炮台山道 23 號

基恩小學
中環荷李活道 109 號

置富始南小學
置富置富徑 3 號

* 呂明才紀念小學
堅尼地城加惠民道 31 號

* 聖雅各小學
灣仔堅尼地道 110 號

偉倫小學
大嶼山愉景灣第十三區

田灣始南小學
香港仔田灣始南徑 1 號

柴灣聖米迦勒小學
柴灣道 380 號

*上、下午校

( 二 ) 東九龍教區學校名稱

創校年份
學校名稱
學校地址

* 聖提摩太小學
九龍紅磡鶴園街 14 號

基德小學
九龍黃大仙大成街

基心小學
九龍蒲崗道富山?

* 靜山小學
九龍彩虹

原來聖公會都有不少地區出名的小學.  

我大仔女讀緊聖公會基愛架
本身打算幫佢地轉埋呢一間新校
不過我大仔女而家d成績慢慢升緊
我自己覺得呢一間基愛教小朋友都幾好
所以唔轉喇
基愛係衰在個校舍舊架咋

法子,
我已問了主任,St Andrew不是普通話教中文,p.2已有精英班,我6月6日register,but十五十六

andy.ma,

知不知有沒有普通話教呢? 其實精英班, good or not??

咁早就有精英班喇
好驚喎

揚莉煒媽咪,

你覺得聖公會基愛的其他小學生水準如何??

教師水準如何, 有沒有愛心呢??

是不是傳統呢??

教師都幾有愛心
如果唔係~我仔女D成績點會慢慢升
因為我仔女O係以前間學校成績幾差
又因為搬屋而入左基愛
基愛O既老師無話因為成績差而放棄佢地
佢地而家成績慢慢升緊
就因為咁~我唔打算幫大仔女轉校
我個大仔有學習障礙架
佢地o既配套做得好好~所以我個仔成績升緊
係傳統學校

lamsuetwai 寫道:
揚莉煒媽咪,

你覺得聖公會基愛的其他小學生水準如何??

教師水準如何, 有沒有愛心呢??

是不是傳統呢??

揚莉煒媽咪,zimba & 各位,
我都好想meet你地呀~
但我"自行"0既..係8號先去交錢架..

lamsuetwai,
學校有普通話課,用普通話教.
精英班, good or not<--要看小朋友la,如果小朋友本身係有鬥心,咁絕對係good.

法子,

你 6 月8 日要交什麼錢?? 你之前收到什麼通知呢

法子
你係咪岩岩搬黎呢區架?
可能我地係隔壁鄰舍
‹ 上一主題|下一主題