用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘基顯2006學年度家長會
樓主: hermanpapa
go

油塘基顯2006學年度家長會 [複製鏈接]

Re: 油塘基顯2006年小一家長會

除非是教友,教會是不會出手。

kitty 寫道:
smalle,
我又黎呀
你女女同學小朋友是否第一志願呀?

我...見minnie 話可以講好說話,咁我打去我地學校個教會叫佢同校長單聲啦,佢地唔肯呀  

希望minnie 敗部復活!!!!

感同身受,因為大家也是家長。   

Hi minnieluo,

希望您可以快d解決,放下心頭大石,小朋友入到心儀小學,全力支持,加油

係呀..佢都係咁講 !
hermanpapa 寫道:
除非是教友,教會是不會出手。

[quote]
kitty 寫道:
smalle,
我又黎呀

我...見minnie 話可以講好說話,咁我打去我地學校個教會叫佢同校長單聲啦,佢地唔肯呀  
[/quote]
我家有對雙子公主

me too !
因為當年我仔也是派不到我心儀果間,中學仲... 我連叩門能力都沒有 (成績問題)

我家有對雙子公主

其實小孩讀書要靠自己,我們與老師是輔助,我以前讀的中學是很有名(差),同學們會考也普通,但同班有兩人已是博士,並且在美國及臺灣誤人子弟,可笑是他們在中學唸文科,留學時是商科,最後專長是DNA。
放心!孩子會自己走自己的路。只要不學壞便可以。
kitty 寫道:
me too !
因為當年我仔也是派不到我心儀果間,中學仲... 我連叩門能力都沒有 (成績問題)
[quote]

[/quote]

係呀, 原來個個話兆強好, 但個個都驚讀唔掂, 都冇乜人揀, 基顯又yim 冇乜功課&默書, 所以揀基法多.
我女有個同學去咗官官下, 甲部第二, 開頭好開心, 以家又四維叩, 佢都想基法or基顯,個班主任同佢講: 基法,基顯, 聖安當, 陳呂重, 呢頭呢4 間都係2,3 線學校, 48綱跟本冇一線學校喎.....!!??叫去入陳呂重好過官下喎!!!你地點睇??

kitty 寫道:
smalle,
我又黎呀

hermanpapa:

我唸個 topic 改個名, 可以多d 油塘家長入來傾下

Hi all,

我仔仔派到第一志願 - 基顯, 以後請多多指教!!

Re: 油塘基顯2006學年度家長會

OK. Good idea!
油塘基顯2006學年度家長會 :D

浩朗媽媽 寫道:
hermanpapa:

我唸個 topic 改個名, 可以多d 油塘家長入來傾下

每個人的接受教育的最佳方法不一,有些愛背誦;有些愛活動。我個仔最愛玩,要他死背死做一定勞氣非常,但做project時他便有d想法,正所謂人比人比死人,每人也有長短處,找教育理念能配合孩子學習的學校才最重要,這是我們放棄培正去選基顯的原因之一。
官塘區出名學校的確不多,但也有不少好有抱負的校長與老師默默耕耘,管他一線或二線。

[quote]
smalle 寫道:
係呀, 原來個個話兆強好, 但個個都驚讀唔掂, 都冇乜人揀, 基顯又yim 冇乜功課&默書, 所以揀基法多.
我女有個同學去

相當同意

由 hermanpapa 於 2006-06-06 20:57:03

每個人的接受教育的最佳方法不一,有些愛背誦;有些愛活動。我個仔最愛玩,要他死背死做一定勞氣非常,但做project時他便有d想法,正所謂人比人比死人,每人也有長短處,找教育理念能配合孩子學習的學校才最重要,這是我們放棄培正去選基顯的原因之一。
官塘區出名學校的確不多,但也有不少好有抱負的校長與老師默默耕耘,管他一線或二線。

好歡迎你小朋友加入基顯一份子, 我女今年2年班, 亦都好似你講禁我女不可以死讀死背書死做功課的一群, 所以基顯適合我女,  日後大家可以多多交流.....

希望lee次topic保持長久la

多D指教
ivytang02 寫道:
由 hermanpapa 於 2006-06-06 20:57:03

好歡迎你小朋友加入基顯一份子, 我女今年2年班, 亦都好似你講禁我女不可以死讀死背書死做功課的一群, 所以基顯適合我女,  日後大家可以多多交流.....

希望lee次topic保持長久la

hermanpapa :

thank you 你改左名   

Welcome La   

浩媽, 你有無報羽毛球(暑假班), 2 & 4 上, 最煩係接送law, 如果吾係我都想同佢報ga

其實低年級可參加那些課外活動?

其實低年級可參加那些課外活動?

開學無耐學校就會派通告通知家姐有咩課外活動可參加

你入去睇下, 體育方便就真係好多都低年班都吾可以參加, 不過應該吾止禁多ga, 我女只參加畫班,普通話班

課外活動

hermanpapa, smalle, lauky,浩媽

我今日先入來呢到睇到你們的鼓勵, 好多謝你們呀,  基顯我都好鍾意, 只是第一次只可選擇一間, 第二次就無得轉, 諗住叩門誠意問題.  我都好擔心你們校長會問我呢個問題.

浩媽, 我都希望基顯有筆試, 但係小一生可能無的, 不是插班生.

ps. 安怡呢排好多蚊, 我對仔女俾咬到好多紅點, 我仔話好多小朋友都係咁樣.  你仔仔而家決定入唔入安怡呀 ?

我都好希望我有日有可以用基顯家長入來呢到.
‹ 上一主題|下一主題