用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 ...
樓主: 當媽
go

専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 食藥ADHD兒童家長一問

esweet,

唔該晒你呀,不過我聽人說初初食就要試藥,多數唔會比咁長效果隻,而4個鐘果隻副作用比較大, 是不是呀?

同埋, 食左藥之後會唔會影響佢地既活動, e.g. 去游水等等

我個仔無食Ritalin(4個鐘個隻),所以不知道,不過我聽醫生講,Ritalin副作用是較大,已經出產咗幾十年,(詳情可看番下幾段,網友有介紹)所以價錢比較平,食咗藥個人是比較專心和安定,俗語說較為乖,所以做任何活動没有影響.反而會比以前更好帶,我現在都同個仔參加童軍,以前因為個仔唔定,又怕佢攪人,現在食藥就不用怕了.

醒目開學勳章

esweet,

真係唔晒晒你, 我都有d 放心, 但最終都要醫生既決定, 聽說初頭試藥都會比時間短效d 既Ritalin, 如果真係比Ritalin佢食, 都冇得揀. 不過做父母既一定唔想個仔食左藥之後有副作用啦     面對既壓大仲更加大.

還有, 請問你是睇私家醫生還是政府的.

唔好意思, 咁多問題?

私家醫生.

Re: 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站

阿仔上星期五考完試,今個星期一(即昨天)見不用教學又只返上午,便停藥了,誰不知,第二天(即今日)一早,老師就打電話來,建議我們讓兒子繼續服藥。唉!
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

對於醫ADHD已經進入半放棄狀態,因為食藥已無效了, 醫左起碼9年心灰意冷                        

對呀!眼見他成績低落,對將來真不敢想太多 ,只想支持他好好度過青春期。
唉!望終有一日他特然開竅,可憑個人意志力來自我控制,不再食藥啦!   
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

當媽
你呢句說話已經望左好耐,藥已經停左,靠佢自己啦,我諗你個仔同我個仔差不多大,同病相憐                           

醒目開學勳章

其實我地真係好辛苦, 呢個病帶比我地呢班媽咪好大壓力, 而家社會既資源又唔足夠, 我地又可以點樣幫佢地呢.

好似我而家咁, 我都唔知點樣可以幫助我仔, 有時我見到我仔發脾氣完全控制唔到自己, 我好心痛, 就算食左藥也未必能完全康復.

我都好辛苦呀....

個衰仔吃了7個月藥, 只是安靜小小, 便無什麼作用, 還激到我死下死下.   想他安靜多些真是很難, 我就快crazy.  連叫他做功課都勞氣.   真想有人明白我的心情.

我好想唔比藥他吃, 因為每天放學他就累到死下死下, 我好心痛, 雖然我現在因為比他激到很唔開心, 但我無意氣用事....(無唔理他).    yesterday帶他出街看中醫, 人地話嗰個中醫好厲害, 醫反好多個ADHD的小朋友, 於是乎便走去看看, 點之個衰仔貪玩.....竟然在MTR的PLATFORM走來走去, 還奔跑到PLATFORM的玻璃門及把面貼住道門, 你地話幾危險.
當時我真想KILL咗他.

到底唔比藥他吃可行嗎?   又話上堂會專心D, 但都是一樣, 成績比之前無分別, 可能底過之前.

點算好呀?   有冇人幫到我呀?     
露 絲 :-)

我都好辛苦呀....

個衰仔吃了7個月藥, 只是安靜小小, 便無什麼作用, 還激到我死下死下.   想他安靜多些真是很難, 我就快crazy.  連叫他做功課都勞氣.   真想有人明白我的心情.

我好想唔比藥他吃, 因為每天放學他就累到死下死下, 我好心痛, 雖然我現在因為比他激到很唔開心, 但我無意氣用事....(無唔理他).    yesterday帶他出街看中醫, 人地話嗰個中醫好厲害, 醫反好多個ADHD的小朋友, 於是乎便走去看看, 點之個衰仔貪玩.....竟然在MTR的PLATFORM走來走去, 還奔跑到PLATFORM的玻璃門及把面貼住道門, 你地話幾危險.
當時我真想KILL咗他.

到底唔比藥他吃可行嗎?   又話上堂會專心D, 但都是一樣, 成績比之前無分別, 可能底過之前.

點算好呀?   有冇人幫到我呀?     

醫生建議上學日食藥,假期停藥,在停藥日,偶然都懐欵他比沒開始服藥前,還差了。慿這幾天上學都停藥的經驗,老師都話他比沒食藥前差了。
真擔心藥物會形成倚賴或令情況更惡劣。

當媽,

我都怕藥物會形成倚賴或令情況更惡劣, 如果無效的話, 點算好!!!

人地老師話吃藥還要有行為治療, 點解個醫生只給藥冇比行為治療呢?   

唔通冇需要?

我個細仔又係要做評估, 如果一樣ADHD就慘.

不過個幼稚園老師觀察可能會係統合感覺的問題, 她說唔應該係ADHD, 如果係的話就無那麼頭痛了..

很明白你的心情,要應付旁人的誤解,老師、同學的投訢,小朋友對學習的抗拒,真是壓力不少。還要控制自己的情緒,跟他好好相處,確是一門技巧,大家努力吧!

露絲,

Would you please PM the "中醫好厲害, 醫反好多個ADHD的小朋友"  name and telephone number to me .  Thanks a lot      

露絲,

Thank  you for yr quick reply  

明天(七月一日)晩上,我會看亞視,因為有人話“時事追擊”講ADHD小朋友。

亞視,因為有人話“時事追擊”講ADHD小朋友。

已看了只得小小... 專注力話越大越弱... 看了仲 "upset"

當媽
而家要走去試eye Q 果隻魚油丸,聯左sales,要佢比試食,睇下個效果如何,如果有效用,再通知你地

anna_gigi
我覺得你的兒子很聽話,預祝eyeQ幫到他。
‹ 上一主題|下一主題