用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 12]
樓主: 小B維維
go

根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 12] [複製鏈接]

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 12]

cyrusma:

cyrus 真係好叻!
重虥識得自己因位!

inhinmama

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 12]

sara-mama
argus平時afternoon nap about 2-3hours架...
佢唯一好處係..夜訓時..第二朝叫佢起身都可以即時起...唔會扭計...(呢樣野一d都唔似我..真好彩..似我就一定懶床    )
你可以等暑假先再train下sara..唔好急..
argusmum[quote]
Sara-mama 寫道:
ArgusMum
呢排sara學左我地大人D 口敏, 1到9點/9點半就話夜拉, 唔可以做其他野, 要上床讀書訓覺.
我都試過10點半先訓覺, 但早上就唔可以準時起身.
Argus 平時afternoon nap 幾耐ga?? Sara 要nap 2個鐘先夠喉. 會唔會nap ge 時間太小呢??

cyrus ma
棵樹係要斜架...因係比wind吹麻   
argus都話要斜先o岩喎...
佢好enjoy晝zoo..佢話好得意喎.
不過有時我都唸..學校要佢地晝既野都幾難..又要晝水喉....   
Cyrus123 寫道:
LaamMa:
Cyrus不like晝zoo,怕不夠位,畫完lion,畫不下monkey,耳朵突了出格外,wind棵樹亦斜埋,打大風,希望ass.畫番好
Cyrus大致可自己温書,我比張方格紙佢,自己寫A-Z及draw picture,亦愛朗讀�鬥讀中文字卡,但愛排在floor上,好辛苦。又like教我draw dominos,希望keep住大個左都咁愛學習。[quote]
LaamMa^-^ 寫道:
cyrusma,
係喎 咁佢係咪算偷睇呢?    
但laam話無畫過zoo, 淨係畫ship同queen.
都係有一句無一句, 又話cyrus要跳海豚舞

温書她還可以罷, 成日都拿着讀字咭扮老師,
我會用遊戲方式去跟她比賽, 再玩配對或相反詞,
佢同我都會玩得好開心

ArgusMa,
Laam未有畫過water pipe喎??

Cyrusma,
亞女同cyrus一樣, 畫到隻monkey好肉酸   
因為隻lion都佔哂d位   
讀字咭又係要在地上玩先開心...
不過佢對數字就比較混亂, 唔似cyrus同argus咁叻
[quote]
ArgusMum 寫道:
cyrus ma
棵樹係要斜架...因係比wind吹麻   
argus都話要斜先o岩喎...
佢好enjoy晝zoo..佢話好得意喎.
不過有時我都唸..學校要佢地晝既野都幾難..又要晝水喉....    [quote]
LaamMa:
Cyrus不like晝zoo,怕不夠位,畫完lion,畫不下monkey,耳朵突了出格外,wind棵樹亦斜埋,打大風,希望ass.畫番好
Cyrus大致可自己温書,我比張方格紙佢,自己寫A-Z及draw picture,亦愛朗讀�鬥讀中文字卡,但愛排在floor上,好辛苦。又like教我draw dominos,希望keep住大個左都咁愛學習.
A Happy Big Head Girl..wish you luck and God always with us!!

argus呢兩日成日都唱:
暑假到,暑假到
個個朋友說再見
個個朋友再相見......

嘩!人人顧住温習冇上bk呢!今早P.3才找到KV呀!
Argusmum,LaamMa:
請問wind棵樹是否樹身至頂向右彎下的,像被風吹倒了一樣?Cyrus堅持Ms. Mi係咁畫,但hw book被紅筆圈住,但他仍堅持。可能問得太遲,考了試,但仍想求證一下。請指教
究竟考完未?Cyrus話中、英文paper都有做 會否因趕表演,2days考4科

Argusmum:

我阿囝就咁唱~~~
暑假到,暑假到
個個朋友說再見
放完暑假再相見......   
暑假到,暑假到
個個朋友說再見

cyrusma
我見argus棵樹都係向右彎架...仲有d風晝在隔離...我見ms mi無圈錯喎...   
我唸真係斜架...   
argus就死都話未考中文喎...都唔知係咪..
不過琴晚我都無同佢再溫書..因為都唔知仲有咩好溫   
請問wind棵樹是否樹身至頂向右彎下的,像被風吹倒了一樣?Cyrus堅持Ms. Mi係咁畫,但hw book被紅筆圈住,但他仍堅持。可能問得太遲,考了試,但仍想求證一下。請指教
究竟考完未?Cyrus話中、英文paper都有做 會否因趕表演,2days考4科

遠孜做功課時有以下情況,睇下你地小朋友會唔會咁?
1) 寫"w",畫棵樹讓風吹時,遠孜會畫d風有時在左邊吹來,棵樹就向右彎;另一棵就變左風由右吹來,樹向左邊彎
2) 寫"v",本簿要求畫vase,但係佢偏偏堅持畫兩個vase,最後要畫一架van,佢反轉問我點解唔可以畫van,因為van都係v開頭bor.(老公就當然支持佢啦!)
你地小朋友會唔會咁?我見老師都有俾個tick佢,咁即是學校都認同
3)寫"z",遠孜會畫一隻獅子在左,猴子在右;另一隻獅子在右,猴子在左;幅幅都要唔同

以上只是其中3個例子,其實佢每一個字都硬係要別出心裁.

我係埋可以當呢d叫做所謂創意,任得佢呢? 定係要稍作調整?  

joy_e
我唸sky唱得o岩...argus最後果句我聽到有d怪...     
Joy_E 寫道:
Argusmum:

我阿囝就咁唱~~~
暑假到,暑假到
個個朋友說再見
放完暑假再相見......   
[quote]
暑假到,暑假到
個個朋友說再見

[/quote]

我個女話星期一考了常識,星期二考了英文,唔知係咪真。
昨日有個男同學仔給了一張寫有自已姓名及電話的字條給我女兒,我女兒回家又真的致電予他,兩人不知在傾什麼,竟然細細個就傾電話。 :

elsamouse
我見argus晝公仔..都每個字晝幾個公仔架..好似V字.佢會晝架VAN及及一個花瓶,仲要晝多朵花在上面,而W字,就會晝水喉一滴水,仲要加個箭咀指住滴水,R字佢就最多野晝,又擦膠又間尺,又雨褸....我見佢真係咩都晝架...S字又係...晝晒襪/較剪/匙...其實我覺得都幾"SIDE"時間...   
Elsamouse 寫道:
遠孜做功課時有以下情況,睇下你地小朋友會唔會咁?
1) 寫"w",畫棵樹讓風吹時,遠孜會畫d風有時在左邊吹來,棵樹就向右彎;另一棵就變左風由右吹來,樹向左邊彎
2) 寫"v",本簿要求畫vase,但係佢偏偏堅持畫兩個vase,最後要畫一架van,佢反轉問我點解唔可以畫van,因為van都係v開頭bor.(老公就當然支持佢啦!)
你地小朋友會唔會咁?我見老師都有俾個tick佢,咁即是學校都認同
3)寫"z",遠孜會畫一隻獅子在左,猴子在右;另一隻獅子在右,猴子在左;幅幅都要唔同

以上只是其中3個例子,其實佢每一個字都硬係要別出心裁.

我係埋可以當呢d叫做所謂創意,任得佢呢? 定係要稍作調整?  

Argusmum
係呀,遠孜又係係d花樽度畫好多花,一個樽有2朵,一個樽有3朵,一個樽有4朵 :

桐話昨日沒有做paper只是去音樂室表演! 都不知係o米真

各位, 打攪晒, 我囡囡04年6月出生, 今年快報幼稚園, 請問根德園上午, 下午班時間表係點架? 可以指教下嗎? 多謝
~easybring~

Argusmum:
C la,上次Cyrus本hw棵斜樹比紅筆圈左,我仲捉佢改正左,但今、昨天他堅持畫斜樹,唔知佢會否confuse,會否因此失分呢?唔通那次不是Ms Mi改hw book.
我地都冇溫書lar,作病呀,我昨夜8時半睡了,now清埋d手尾,一陣去see dr.,腸胃炎卦,拉肚子呀,惨!
cyrusma
我見argus棵樹都係向右彎架...仲有d風晝在隔離...我見ms mi無圈錯喎...   
我唸真係斜架...   
argus就死都話未考中文喎...都唔知係咪..
不過琴晚我都無同佢再溫書..因為都唔知仲有咩好溫    [quote]
[/quote]

Cyrusma
遠孜棵樹都係斜架 打大風咁

elainehopl ,  

Here is the time table of "Dorset" campus for yr ref.
am session:
Mon - Fri 8:45am - 12:10am

pm session:
Mon - Fri 1:35pm - 5:00pm

elainehopl 寫道:
各位, 打攪晒, 我囡囡04年6月出生, 今年快報幼稚園, 請問根德園上午, 下午班時間表係點架? 可以指教下嗎? 多謝

elainehopl,
下午班 1:30至5:00
elainehopl 寫道:

Cyrus123,
保重呀, 小心身體! 記得飲多d水, 快d清晒會舒服好多.
食o左藥, 多d休息la...

‹ 上一主題|下一主題