用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大角嘴天主教小學 (海帆道)
樓主: pizzahut
go

大角嘴天主教小學 (海帆道) [複製鏈接]

Re: 大角嘴天主教小學 (海帆道)

yeah~mom,

是呀....書畫就是中國書法加水墨畫.

你得閒就入去我地家長會果度chat下啦.

yeah~mom 寫道:
好啊! 小兒正嚷著要學圍棋, 咁不如留待到時開學先學啦.
書畫是否中國書法加水墨畫?
先多謝Bowiema資料.   

Bowiema,

關於上次油尖旺家長遊行,唔知校長有無話點睇及處理這件事?

Bowie,

多謝你的資料, 我去看過新校的環境, 我也非常鍾意那裡, 而且校務處職員都非常有禮貌, 希望我兒子能真的叩門成功

Bowiema 寫道:
derah,

據我所知, 舊校既成績好似無我地新校甘好. 同埋學校環境, 設施, 校舍大細真係好好多. 希望你叩門成功啦~~

yeah~mom,

Please check PM.

Dear All,

我今個sat會帶兒子到大天(海帆道)interview, 請問有無人知道大天既interview內容呢?

derah,

我阿仔果年都係叩門考入既, 當年阿仔就話老師用中, 英, 普通話問佢問題. 入去見老師時, 最緊要有禮貌啦. 唔駛同阿仔著得太隆重, polo 恤, 長褲就ok. 唔好著涼鞋, 短褲 or牛仔褲會較好. 同埋interview當日, 最好父,母都出席.

希望小小info. 可以幫到你.

Good Luck....

哈!哈!打漏野:

教統局指引是學校不能說出實際的數字  

lam2hei 寫道:

教統局指引是不能出數字===>   
好好定好
差    

Bowie,

多謝你的資料!!! , 希望我個仔都好似你個仔當年咁幸運啦

醒目開學勳章

bowiema,

你講得好清楚, many thanks.

經你咁講, 我至知呢間個中學校網係屬於油尖旺, 因為我係32 網 (九華, qe, 聖芳濟書院呢d 中學全部都唔屬於呢個網), 而家先知原來小學同中學個網可以分別咁大.

但我想知當時你墳form 時有無將呢間放係2 part o既頭3 志願呀? 如果無, 咁佢地同你interview 時有無問你點解會揀佢地呀?

sorry, 我真係好多問題. many thanks.

pizzahut,

係呀, 中學網, 同小學網係唔同ga. 中學網係大好多好多ga.

因為我當年係40區(sham shui po), 我甲, 乙都無填佢ga. 咪話一心諗住抽番自己果區lor (都要扮下唔知, 唔識先得ga). 不過我知今年even40區都有大天海帆道可選. 甘你係32網, 你第一志願係choose邊間?

咪住, 乜唔同校網內o既學校可以重疊架咩?

寶貝豬豬媽咪,

我睇過今年40網好得意, 教統局撥咗小小32區學校既位比40區, 唔知係咪太多學生. 所以今年40區有得choose, 大天海帆道, 協和.....有8-10個位.

醒目開學勳章

bowiema,

我心目中淨係得呢間同協和, 不過協和唔係全日, 所以我首選一定係呢間.

但其實我甲部我90%揀英華先, 不過chance 好低, 所以諗緊好唔好疊埋心水甲乙部都填埋呢間.

你有何高見?

pizzahut,

抽英華聽聞chance仲低過喇沙, 我當年就係失敗者(我甲, 乙都係填佢). 至在必得就梗係甲, 乙都填晒大天海帆道, 但如果你想博一博, 甲部first choice都可以only填英華, 而甲部 second choice就填番大天, 到乙部first choice再填大天啦. 派唔到去叩門都好睇d ma....你小朋友係咪07年讀小一, 如果係, 我細仔都係07年讀小一ga, 甘當然我細仔就唔駛抽, 跟哥哥直入ga lak.

Thanks, bowie ma.
Bowiema 寫道:
寶貝豬豬媽咪,

我睇過今年40網好得意, 教統局撥咗小小32區學校既位比40區, 唔知係咪太多學生. 所以今年40區有得choose, 大天海帆道, 協和.....有8-10個位.

醒目開學勳章

bowie ma,

英華仲難抽過L.S. ...............嘩, 乜咁誇張?

我明你o既意思, 但如果我乙部first choice 都唔填埋英華, 咪又係到時叩門時唔好睇......................

你細仔就好啦................唔使煩!

pizzahut,

你係32區, 乙部你唔可以填英華ga bor.....因為乙部要填本區學校ga.

Bowiema,

你好. 我個仔都係17/6 interview, 我想問吓會問什麼問題? 用什麼方式 interview? individual or grouping? 要唔要見父母?

thanks
Bowiema 寫道:
derah,

我阿仔果年都係叩門考入既, 當年阿仔就話老師用中, 英, 普通話問佢問題. 入去見老師時, 最緊要有禮貌啦. 唔駛同阿仔著得太隆重, polo 恤, 長褲就ok. 唔好著涼鞋, 短褲 or牛仔褲會較好. 同埋interview當日, 最好父,母都出席.

希望小小info. 可以幫到你.

Good Luck....

chungchungmummy,

我唔係好記得問過阿仔mud野問題, 因為都成2年前既事lak. 不過我諗都會問一d日常生活既野, 爸爸媽媽做mud野職業, 係邊度住.....應該唔會問甘academic既野. 又或者我明早再問下我大仔, 睇下佢仲記唔記得啦.  

interview當日, 報到後, 家長會去一個課室等, 而小朋友會排隊去另一個課室等. 形式係individual 既, 我果年就無interview埋家長, 但前一年就好似校長有去同d家長傾計, 問下野, 不過都係好causual 甘傾計既形式.

Bowiema,

唔該晒. 希望我仔仔可以做你仔仔嘅'師弟'.

‹ 上一主題|下一主題